Презентація "Алгоритм надання домедичної допомоги за травми живота"

Про матеріал
Презентація призначена для проведення одного з уроків теми: "ДОМЕДИЧНА ДОПОМОГА В РАЗІ ТРАВМ ОКРЕМИХ АНАТОМІЧНИХ ДІЛЯНОК"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ТЕМА 6. ДОМЕДИЧНА ДОПОМОГА В РАЗІ ТРАВМОКРЕМИХ АНАТОМІЧНИХ ДІЛЯНОК§ 39. Алгоритм надання домедичної допомоги за травми живота

Номер слайду 2

Пригадаймо:

Номер слайду 3

Пригадаймо: Поранення грудної клітки класифікують так:вогнепальні (кульові, уламкові); невогнепальні; одиничні; множинні; проникні; непроникні; з пошкодженням кісток; без пошкодження кісток. За характером раневого каналу рани бувають: наскрізні, сліпі, дотичні.

Номер слайду 4

Пригадаймо: До закритих травм належать ушкодження кісткового каркаса грудної клітки і розміщених у ньому органів без пошкодження шкіри. Закриті травми поділяють на дві групи: а) без пошкодження внутрішніх органів; б) з пошкодженням внутрішніх органів (легені, бронхи, великі судини, серце).

Номер слайду 5

Пригадаймо:наявність рани, утруднене дихання, кровотеча з рани (кров може бути яскраво-червоною, пінистою), звук всмоктування повітря через рановий отвір при кожному вдиху,можливе кровохаркання. Ознаки проникаючої травми грудної клітки:

Номер слайду 6

Ознаки травми грудної клітки з підозрою на внутрішню кровотечу:посиніння шкіри (утворення синця) на місці травми; під шкірою з боку перелому (рани) також може бути здуття (підшкірна емфізема — наявність повітря в підшкірній клітковин), відчуття крепітації (тертя кісткових уламків) під час пальпації грудної клітки; утруднене дихання, можливе кровохаркання; часте дихання (понад 20 вдихів за хвилину); бліда, холодна або волога на дотик шкіра, нудота, блювота, відчуття спраги, порушення свідомості.

Номер слайду 7

За наявності в постраждалого закритої травми грудної клітки потрібно:– викликати бригаду екстреної медичної допомоги,– надати постраждалому напівсидячого положення;– укрити його термопокривалом/покривалом;– забезпечити постійний нагляд; – морально підтримувати постраждалого;– у разі погіршення стану постраждалого до приїзду бригади екстреної (швидкої) медичної допомоги повторно зателефонувати диспетчеру екстреної медичної допомоги івиконувати його вказівки.

Номер слайду 8

витягати з рани сторонні предмети, щоб не відновити або посилити кровотечу; заливати в рану йод або спирт;давати постраждалому лікарські препарати;залишати постраждалого без нагляду (є можливість виникнення шоку);транспортувати постраждалого у лежачому положенні. НЕ МОЖНАТравма грудної клітки. Пригадаймо:

Номер слайду 9

Закрита травма живота. Закрита травма живота — травма, за якої шкіра, підшкірна клітковина та апоневроз залишаються непошкодженими, а на шкірі живота та прикордонних ділянках утворюються підшкірні крововиливи. Закриті ушкодження живота поділяють на дві групи:без ушкодження внутрішніх органівз пошкодженням внутрішніх органівушкодження черевної стінкиушкодження органів черевної порожнинивід удару в живіт твердим предметом,стиснення живота, падіння з висоти, обвалу, дії вибухової хвилі. Закриті ушкодження живота

Номер слайду 10

Ознаки закритої травми живота з можливою внутрішньою кровотечею в постраждалого: посиніння шкіри (утворення синця) на місці травми, хвилювання та неспокійна поведінка, часте дихання, бліда, холодна або волога на дотик шкіра, нудота, блювота; відчуття спраги, утрата свідомості. Ознаки закритої травми живота

Номер слайду 11

Відкрита травма животаподіляють на:колоті,різані, рубані,рвані.вогнепальної зброї вторинних снарядів. Відкриті ушкодження (поранення) виникають унаслідок дії:холодної зброїрозрізняють:дробові, кульові (наскрізні, дотичні, сліпі).виникають унаслідок автомобільних катастроф і виробничих травм

Номер слайду 12

Відкриті ушкодження живота залежно від того, чи залишилася очеревина непошкодженою або була ушкоджена, поділяють на:– непроникаючі в черевну порожнину;– проникаючі в черевну порожнину. Види відкритої травми живота. За непроникаючого поранення живота найчастіше пошкоджується передня черевна стінка або м’які тканини поперекової ділянки. Непроникаючі вогнепальні поранення черевної стінки під впливом сили бокового удару снаряда, що ранить, можуть пошкоджувати органи заочеревинного простору (задній відділ черевної порожнини, зокрема наднирникові залози та нирки, сечоводи і сечовий міхур тощо) і черевної порожнини. Але тоді характер пошкодження органів більше відповідає закритій травмі.

Номер слайду 13

Розрізняють проникаючі поранення:поранення з ушкодженням внутрішніх органів.поранення без ушкодження внутрішніх органіврозрізняють:ушкодження порожнистих органів (шлунок, кишечник, сечовий міхур, жовчний міхур), паренхіматозних органів (печінка, селезінка, підшлункова залоза, нирки),кровоносних судин (магістральні артерії і вени, судини брижі, сальника, заочеревинного простору).спостерігають унаслідок при нанесенні удару ножем, причому з такою швидкістю, коли рухливі петлі тонкої кишки вислизають у бік від леза ножа.

Номер слайду 14

Ознаки проникаючої травминаявність рани, біль у рані та у черевній порожнині, нудота, блювота, слабкість; відчуття тиску, затримка стільця і газів та порушення сечовипускання створює відчуття «розпирання» у животі;наявність сторонніх предметів у рані (ніж, уламок арматури тощо); наявність у рані частини кишечника чи сальника — евентерація, тобто вихід нутрощів за межі черевної порожнини унаслідок порушення її цілості та розгерметизації.

Номер слайду 15

Алгоритм надання домедичної допомоги постраждалим в разі підозри на ушкодження живота. Перед наданням допомоги необхідно переконатися у відсутності небезпеки на місці події для себе та постраждалого від травмувального чинника, що вже діяв, загрози від зовнішнього середовища та загрози від пораненого і тільки після цього надавати допомогу постраждалому. Якщо місце небезпечне, то треба дочекатися прибуттярятувальників. Перед тим, як надавати допомогу постраждалому, слід отримати його пряму або непряму згоду. Надаючи допомогу постраждалому, не забувайте про власну безпеку! Необхідно перед оглядом та початком надання домедичної допомоги надягнути одноразові гумові або латексні рукавички!

Номер слайду 16

Надання домедичної допомоги постраждалим у разі підозри на ушкодження живота:провести огляд постраждалого, визначити, чи він притомний і дихає;за можливості, з’ясувати обставини, що спричинили травму, для встановлення характеру ушкодження, особливо в разі закритої травми живота;викликати бригаду екстреної (швидкої) медичної допомоги;за відсутності в постраждалого дихання, розпочати проведення серцево-легеневої реанімації.

Номер слайду 17

Надання домедичної допомоги постраждалим у разі підозри на ушкодження живота: У разі закритої травми живота:постраждалому потрібно надати зручне положення, за якого він найменше відчуває біль;за наявності ознак шоку в постраждалого (різке збліднення, пульс у нього стає слабким, а дихання частим і неглибоким), треба надати йому протишокове положення:покласти в горизонтальне положення;підкласти під його ноги валик з одягу або чогось іншого так, щоб ступні ніг були на рівні підборіддя;

Номер слайду 18

Надання домедичної допомоги постраждалим у разі підозри на ушкодження живота:укрити постраждалого термопокривалом або покривалом.до прибуття бригади екстреної (швидкої) медичної допомоги постраждалому необхідно забезпечити постійний нагляд за його станом та моральну підтримку;у разі погіршення стану постраждалого ще до прибуття бригади екстреної (швидкої) медичної допомоги треба зателефонувати до диспетчера екстреної медичної допомоги повторно.

Номер слайду 19

Надання домедичної допомоги постраждалим у разі підозри на ушкодження живота: У разі проникаючої травми живота треба:надати постраждалому зручного положення;за наявності ознак шоку надати йому протишокового положення;накласти чисту, стерильну пов’язку на рану та зафіксувати її за допомогою лейкопластиру;не вправляти внутрішні органи в черевну порожнину постраждалого (це дуже боляче для постраждалого й спричинить додаткове інфікування черевної порожнини);не виймати з рани сторонні предмети;

Номер слайду 20

Надання домедичної допомоги постраждалим у разі підозри на ушкодження живота:вкрити постраждалого термопокривалом/ковдрою;забезпечити постійний нагляд за постраждалим до приїзду бригади екстреної (швидкої) медичної допомоги;у разі погіршення стану постраждалого до приїзду бригади екстреної (швидкої) медичної допомоги повторно зателефонувати диспетчеру екстреної медичної допомоги.

Номер слайду 21

Надання домедичної допомоги постраждалим у разі підозри на ушкодження живота: У випадку затримки евакуації постраждалого в лікарню для уникнення стискання внутрішніх органів, що випали, на передню черевну стінку навколо них доцільно накласти стерильне ватно-марлеве кільце. А потім поверх цього кільця щільно, але не туго, щоб не перетиснути нутрощі і не спричинити цим їх омертвіння, треба накласти циркулярну асептичну (стерильну) пов’язку.

Номер слайду 22

Надання домедичної допомоги постраждалим у разі підозри на ушкодження живота: Але її необхідно постійно змочувати бажано стерильними сольовими розчинами, щоб уникнути висихання. При підсиханні марля щільно прилипає до поверхні кишки і потім при знятті пов’язки це призведе до її значного ушкодження. За відсутності розчинів пов’язку можна змочувати прокип’яченою водою. Постраждалим з травмами живота категорично заборонено їсти, пити та приймати таблетовані препарати.

Номер слайду 23

Домашнє завдання: Читати підручник § 39

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Domanetska Valentina
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
До підручника
Захист Вітчизни (рівень стандарту, Основи медичних знань) 10 клас (Пашко К.О., Герасимів І.М., Щирба Ю.П., Фука М.М.)
Додано
23 травня 2023
Переглядів
1810
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку