Презентація "Алгоритми опрацювання табличних величин: пошук заданого елемента"

Про матеріал
Презентація з інформатики на тему "Алгоритми опрацювання табличних величин: пошук заданого елемента". Опис програми пошуку заданого елемента; опис програми пошуку елемента з найбільшим/найменшим значенням.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Алгоритми опрацювання табличних величин: пошук заданого елемента9 клас

Номер слайду 2

опис програми пошуку заданого елемента. Для того щоб перевірити наявність заданого елемента в списку, можна скористатись операцією in. Результат виконання програми b = True

Номер слайду 3

Для виконання програм пошуку заданого елемента можна використати цикл та виконати такі дії: Уводять спеціальну логічну величину — прапорець, призначення якої полягає в тому, що її значення зберігатиме результат наявності чи відсутності такої величини в списку. Початкове значення цієї величини — false, яке означає, що шукане значення поки що не траплялося у списку. Переглядають усі елементи списку, починаючи з першого, доти, доки не буде переглянуто всі елементи або знайдено елемент із потрібним значенням. Якщо елемент знайдено, то змінюють значення прапорця на true та переривають виконання циклу. Здійснюють виведення результату залежно від значення прапорця.

Номер слайду 4

Якщо потрібно не просто визначити наявність шуканого елемента, а його номер у масиві чи списку даних, то вводять змінну flag для фіксування такого номера. Початкове значення flag присвоюємо 0. Вправа 1. Пошук номера елемента. Завдання. Створіть проєкт Номер елемента, у якому здійснюють пошук індексу елемента списку з 10 цілих чисел, значення якого дорівнює її першому елементу.

Номер слайду 5

Вправа 2. Температура. Завдання. У шкільній метеостанції ведеться спостереження за температурою повітря упродовж дня. Датчики фіксують температуру та надсилають для програмного опрацювання у вигляді послідовного списку значень. Створіть програму для знаходження кількості отриманих значень, які відповідають першому значенню у списку.

Номер слайду 6

опис програми пошуку елемента з найбільшим/ найменшим значенням. У мові програмування Python для пошуку елемента з найбільшим значенням використовують функцію max(list), з найменшим — min(list). Наприклад, результатом виконання програми будуть значення: найбільше значення у списку 15, а найменше — 9, що легко перевірити із вказаного набору даних.

Номер слайду 7

Як відбувається пошук найбільшого елемента деякого набору даних. Елементи списку записано в пам’яті, доступ до комірок якої здійснюється за номерами елементів. Виконавець може одночасно відкривати доступ до однієї комірки. Нехай задано список з n цілих чисел. Виконаємо такий алгоритм: прочитаємо з пам’яті перший елемент списку. Його значення дорівнює 5. Запам’ятаємо його як максимальне — надамо його значення величині max; прочитаємо другий елемент списку. Його значення більше за max, тому «забудемо» про попереднє значення і запам’ятаємо значення max=6; прочитаємо третій елемент списку. Його значення менше за max, тому можна приступати до наступного кроку без зміни значення max.

Номер слайду 8

Продовжимо таким чином кроки алгоритму, допоки не будуть переглянуті усі елементи списку до n включно. На кожній ітерації циклу у змінній max міститиметься найбільше значення з пройденої частини списку, а по завершенні циклу змінна max зберігатиме максимальне значення в усьому списку. Пошук найменшого елемента списку здійснюють за аналогічним алгоритмом, знаходячи відповідно елемент (min), який менший від усіх переглянутих елементів.

Номер слайду 9

Вправа 3. Найменший елемент списку. Завдання. Складіть програму знаходження найменшого елемента списку без використання функції min.

Номер слайду 10

Вправа 4. Робот. Завдання. Робот еколог рухається населеним пунктом та фіксує стан забруднення території важкими металами. Дані на обробку подаються списком. На першому місці списку вказують, якою стороною вулиці рухався робот: з парними номерами (0) чи з непарними (-1). Далі — покази замірів. Складіть програму, за допомогою якої можна визначити номер прибудинкової території, де зафіксовано найбільше забруднення. Міркуйте так: якщо робот рухається по парній стороні, то елемент списку з індексом 1 має номер 2, з індексом 2 — номер 4, з індексом 3 — відповідно 6… Отже, номер будинку на парній стороні визнача- 154 ється, як подвоєний індекс елемента списку. Якщо робот рухається по непарній стороні, то номери будуть визначатись за правилом: 1-й індекс — номер 1, 2-й індекс — номер 3, 3-й індекс — номер 5. Отже, номер будинку на непарній стороні визначається, як подвоєний індекс елемента списку без 1.

Номер слайду 11

Номер слайду 12

pptx
Додано
2 березня 2023
Переглядів
4199
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку