Презентація "Альтернативна енергетика. Розвиток альтернативної енергетики в Україні та на Хмельниччині"

Про матеріал
Презентація до проекту "Альтернативні джерела енергії". Містить дослідження розвитку сонячної енергетики в Хмельницькій області.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Проект: «Альтернативні джерела енергії. Розвиток альтернативної енергетики в Україні та на Хмельниччині»Навчальна презентація для уроку фізики у 8 класі Автор: вчитель фізики Карбовська К. М. Заліський-2 навчально-виховний комплекс

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Види альтернативних джерел енергіїАльтернативні джерела енергії – невикопні джерела енергії, які постійно існують або періодично з’являються в навколишньому природному середовищі такі як енергія сонця, вітру, геотермальна, аеротермальна, гідротермальна, енергія хвиль та припливів, гідроенергія, енергія біомаси, газу з органічних відходів, газу каналізаційно-очисних станцій, біогазів.

Номер слайду 5

Геотермальна енергія. Геотермальна енергія – енергія гарячої води, сухої та вологої пари, які піднімаються з надр Землі близько до поверхні. Використовується в країнах, що розташовані в районах вулканічної активності. Теплопостачання столиці Ісландії Рейк`явіка повністю здійснюється від геотермальної станції, розташованої в 7 км від міста.

Номер слайду 6

Вітрова енергетика. За підрахунками вчених, загальний вітроенергетичний потенціал Землі в 30 разів перевищує річне споживання електроенергії в усьому світі. Однак, використовується лише мізерна частка цієї енергії. Але так було не завжди. За даними статистики, в дореволюційній Росії налічувалось близько ЗО тис. вітряків. Ця нехитра установка була також атрибутом майже кожного другого села в Україні. Проте парова машина, а потім двигун внутрішнього згоряння витіснили цих скромних трудівників. Піонером будівництва вітрових електростанцій (ВЕС) у нашій країні до війни був видатний український вчений та інженер, один з основоположників космонавтики Ю. Кондратюк. Побудована ним у 1931 р. поблизу Севастополя ВЕС потужністю 100 к. Вт, забезпечувала струмом міську мережу понад десять років. Можливості використання цього виду енергії в різних місцях Землі неоднакові. Для нормальної роботи вітрових двигунів швидкість вітру не повинна в середньому за рік падати нижче 4-5 м/с, а краще, коли вона становить 6-8 м/с. Для цих установок шкідливі і надто великі швидкості вітру (урагани), які можуть їх поламати. Найбільш сприятливі зони для використання вітрової енергії - узбережжя морів і океанів, степи, тундра, гори. В межах України такими ділянками є узбережжя Чорного моря, особливо Крим, а також Карпати, південні степові райони.

Номер слайду 7

Вітрова енергетика. Підраховано, що за нинішнього рівня розвитку вітроенергетики спорудження у «вітряних» регіонах України вітрових електростанцій (ВЕС) дозволило б покрити ледве не третину потреби електроенергії, яку ми споживаємо. Із технічної точки зору вітрова електроенергетика на сьогодні вже впритул наблизилася до традиційної: на сучасних вітрових турбінах коефіцієнт використання встановленої потужності сягає 42 відсотків. Це майже стільки, як на турбінах поширених нині теплових електростанцій.2018 рік демонструє найкращу статистику розвитку вітроенергетичного сектора України за попередні чотири роки. За перше півріччя 2018 року, за даними НКРЕКП, було підключено до мережі і встановлено “зелений“ тариф на електроенергію, що генерується, новими вітроенергетичними об'єктами загальною потужністю 50.35 МВт, розташованими в Херсонській і Миколаївській областях. На початок серпня продовжується будівництво нових ВЕС в Запорізькій та Херсонській областях. За перші шість місяців 2018 року вітроенергетична галузь України виробила 568 млн к. Вт/год електроенергії. Загальна встановлена потужність вітростанцій материкової частини країни складає 515.5 МВт станом на 1 липня 2018 року.

Номер слайду 8

Енергія припливів і відливів. Припливна електростанція (ПЕС) — особливий вид гідроелектростанції, що використовує енергію припливів, а фактично кінетичну енергію обертання Землі у залежності від інших астрономічних тіл. Припливні електростанції будують на узбережжі морів, де гравітаційні сили Місяця та Сонця двічі на добу змінюють рівень води. Коливання можуть досягати 13 метрів. Найбільша у світі припливна електростанція Ля Ранс, Франція Світовий океан містить велетенський енергетичний потенціал. Це, по-перше, енергія Сонця, поглинута океанською водою, що виявляється в енергії морських течій, хвиль, прибою, різниці температур різних шарів морської води і, по-друге, енергія тяжіння Місяця й Сонця, яка спричиняє морські припливи й відпливи. Використовується цей великий і екологічно чистий потенціал ще вкрай мало. Одну з перших електростанцій, що використовує енергію морських хвиль, було побудовано ще в 1970 р. поблизу норвезького міста Бергена. Вона має потужність 350 к. Вт і забезпечує енергією селище з 100 будинків. Можливості створення більш потужних хвильових станцій досліджуються вченими Великобританії, США та Японії. 

Номер слайду 9

Сонячна енергетика. Способи перетворення сонячної енергії на електричну. Пряме перетворення за допомогою напівпровідникових пристроїв. Перетворення сонячної енергії спочатку на теплову, а потім на електричну. Сонячна енергетика — використання сонячноїенергії для отримання електричної або теплової енергії в будь-якому зручному для їх застосування вигляді. Сонячна енергетика використовує поновлюване джерело енергії і у майбутньому, може стати екологічно чистою, тобто такою, що не виробляє шкідливих відходів.

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Розвиток альтернативної енергетики на Хмельниччині

Номер слайду 13

Власник групи компаній “Екотехнік Прага” Алеш Коростенські зауважвив, що річне виробництво енергії становитиме 2,3 млн к. В-год. Він додав, що з часом потужність сонячної електорстанції буде доведена до 5 м. ВТ.“Термін експлуатації електростанції становить 35 років. Загалом на території Хмельницької області у 14 районах ми плануємо побудувати близько 40 сонячних електростанції. Кінцевий термін їхньої здачі – 2016 рік”, – сказав він. У селі Ясенівка Ярмолинецького району Хмельницькій області група компаній “Екотехнік Прага” (Прага) відкрила першу сонячну електростанцію. В офіційній церемонії відкриття взяли участь перші особи області, радник посла Чехії в Україні Ян Ербен, представники чеської компанії-виробника.35% комплектуючих електростанції (елементи кріплення і збір склопакетів сонячних конвекторів) вироблені на промислових підприємствах області: ДП “Новатор”, ПАТ “Укрелектроапарат”, ТОВ “Антонмаш”.

Номер слайду 14

26 вересня 2018 року відкрито Вишнопільську та Северинську сонячніелектростанції (Старокостянтинівський район). Об’єкти побудовано та введено в експлуатацію зовнішньоекономічною асоціацією “Новосвіт” (м. Вінниця). Потужність Вишнопільської сонячної електростанції становить 1850 к. Вт/год., вартість проекту становить 49,5 млн.грн. Потужність Северинської сонячної електростанції становить 837 к. Вт/год., вартість проекту – 22 млн.грн. Хмельницька область 2018 року входить у десятку областей-лідерів із генерації сонячної електроенергії. На сьогодні в регіоні діють 29 малих ГЕС та 12 СЕС загальною потужністю 35 МВт. Усього до кінця 2018 року заплановано введення в експлуатацію 12 СЕС загальною потужністю в більш ніж 50 МВт. Сума інвестицій становить до 50 млн доларів. Як повідомляє Хмельницька ОДА, перехід на альтернативні джерела енергії надав можливість за дев’ять місяців поточного року скоротити споживання газу майже на 10%, торік — на 5,4%. Будівництво таких електростанцій надає можливість зменшити енергозалежність від газу — це один із чистих видів енергії, яка не завдає шкоди навколишньому середовищу, на відміну від ТЕС. Крім цього, територіальні громади зацікавлені у співпраці з інвесторами, бо «сонячні» проекти спроможні забезпечувати людей робочими місцями, а також поповнювати казну орендною платою і ПДФО. Через це громади готові розширювати площі для встановлення сонячних панелей. Переважно це стосується тих територій, які не підлягають використанню в сільськогосподарському напрямку.

Номер слайду 15

«Сонячним» лідером Хмельниччини називають Дунаєвську ОТГ — найбільшу в Україні, яка об’єднує 27 старостинських округів (51 населений пункт). Кілька років тому на її території встановили дві сонячні електростанції (СЕС) — у Миньківцях і Дем’янківцях. Наразі в Дунаєвецькому районі триває спорудження третьої сонячної електростанції, але вже на території Маківської сільської ради. А на стадії проектування ще дві сонячні електростанції. Коли їх побудують, Дунаєвецький район матиме найбільші в області площі для генерації енергії сонця. Зараз на Дунаєвеччині сонячні електростанції охоплюють понад 50 гектарів. Сонячна електростанція в селі Миньківці виробляє електроенергію потужністю 1,4 МВт, а от у Дем’янківці — 14,5 МВт, це орієнтовно 40 тисяч панелей. Крім Дунаєвецької ОТГ, нині триває будівництво сонячної електростанції в Маківській громаді. Вона буде найбільшою в районі, розміщуватиметься на 20 гектарах. Її передбачувана потужність — 14,5 МВт. Згідно з проектною документацією, для генерації електроенергії на території сонячної електростанції необхідно буде встановити понад 40 тисяч фотоелектричних модулів і 152 інвертори. Станом на сьогодні будівництво в активній фазі і до кінця року буде введено в експлуатацію. На стадії проектування ще дві СЕС: одну буде споруджено поблизу села Зеленче (це знову ж таки Дунаєвецька ОТГ), а другу збудують у Смотрицькій ОТГ. Коли всі п’ять СЕС запрацюють, наш район займе перші позиції з виробництва сонячної електроенергії.

Номер слайду 16

У 2018 році на Чемеровеччині відбувся запуск нової фотогальванічної станції (ФЕС) «Кутківці» піковою потужністю 5,09 МВт. Планується, що щорічно електростанція генеруватиме близько 5,4799 мільйона к. Вт/годин електроенергії. Все електротехнічне обладнання даної фотогальванічної електростанції, окрім PV-панелей – вироблено в Україні. У Параївці  відкрили найпотужнішу на Кам’янеччині сонячну електростанцію на 30 к. Вт. Розташована вона на 45 сотках і складена із 9 модульних блоків. Вони збирають сонячну енергію, яка через трансформаторну підстанцію надходить у загальну мережу.Ініціатор цього дітища - місцевий підприємець Олександр Горчаков. Розвиває тут сільське господарство, зайнявся садівництвом, вирощує адаптований до наших умов фундук. Сонячну електростанцію створив більше для власних потреб.

Номер слайду 17

Повна енергетична незалежність;Автономність системи;Невичерпний ресурс;Екологічність;Простота в обслуговуванні. Переваги сонячної енергетики. Потрібне використання великих площ землі під електростанціїПотік сонячної енергії на поверхні Землі дуже залежить від широти і клімату. Недостатній ККД сонячних елементів Поверхню фотопанелей потрібно очищати від пилу і інших забруднень. Ефективність фотоелектричних елементів помітно зменшується при їх нагріванні, тому виникає потреба в установці систем охолоджування, зазвичай водяних. З кожним роком експлуатації ефективність фотоелектричних елементів знижується. Фотоелементи містять отруйні речовини, наприклад, свинець, кадмій, галій, миш'як тощо, а їх виробництво споживає велику кількість інших небезпечних речовин. Недоліки сонячної енергетики

Номер слайду 18

Збережемо Землю разом!

pptx
Додано
31 січня 2019
Переглядів
5856
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку