Презентація "Астрономічні явища 2018 року"

Про матеріал

Презентація астрономічних подій 2018 року: коли очікуються затемнення, комети, зорепади і де їх можна буде спостерігати, щоб ці захоплюючі дух явища випадково не пропустили і змогли ними намилуватися.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Астрономічні явища в 2018 році

Номер слайду 2

Затемнення. У 2018 році відбудеться кілька сонячних затемнень, причому кожне з них буде частковим і два місячних ( повне і тіньове).

Номер слайду 3

15 лютого Перше часткове сонячне затемнення в році. Побачити його зможуть лише жителі Південної Америки – Аргентини і Чилі – а також ті, хто в цей час опиниться в Антарктиді. Фаза максимуму цього явища припаде на 23:52 тому плануючи поспістерігати за затемненням, час потрібно розраховувати до хвилини.

Номер слайду 4

13 липня. Наступного разу Сонце частково сховається за Місяцем, але, на жаль, це явище жителі України побачити теж не можуть. Помилуватися затемненням вдасться тільки в Антарктиді, в Індійському океані і в Тасманії. Максимальна фаза настане у 06:02.

Номер слайду 5

11 серпня. Останнім у році затемнення, і воно буде видимим для набагато більшої кількості країн. Так, їм можна буде насолодитися в Сибіру, в середніх широтах Центральній Росії і на Далекому Сході. Крім того, спостерігати часткове затемнення зможуть ті, хто в серпні опиниться в Скандинавських країнах, Гренландії, на півночі Канади, а також у Китаї, Монголії та східній частині Казахстану.

Номер слайду 6

31 січня Перше затемнення в 2018-му буде повним місячним і станеться в повний місяць. Фаза максимуму затемнення настане о 17:30 за тбіліським часом, яке добре буде спостерігатися на Алясці, Північно-Заході Канади, в Східній Азії і Австралії. Астрономічне явище зможуть спостерігати і жителі країн СНД.

Номер слайду 7

27 липня. У це затемнення природний супутник Землі пройде через центр земної тіні, а тривалість повного тіньового затемнення складе 103 хвилини, що в поточному столітті є максимальним значенням. Це затемнення в різних фазах буде спостерігатися на всіх материках Землі, крім Північної Америки. Загальна тривалість тіньового затемнення складе майже чотири години.

Номер слайду 8

Комети 2018 року. Комета ДжакобініЙдеться про комету з періодом обертання тривалістю в 6,6 років. Відкриття цієї структури відбулося ще в 20-му столітті. Її вважають родоначальницею метеорного потоку Драконіди. Перигелій комети за планами настане 12 вересня. В цей період часу вона досягне неймовірного блиску, адже буде проходити близько до Землі.

Номер слайду 9

Комета 46 P / Віртанена. Період її обертання не перевищує 5,4 року. Відноситься до комет юпітерного сімейства. Наступний перигелій комета пройде 11 грудня. Таке її пересування по небу можна буде дивитися протягом десятків хвилин.

Номер слайду 10

Комета C / 2017 O1 Пролітала вона в 2017 році, а на 2018 рік припадає всього лише залишкова її візуалізація.

Номер слайду 11

185 P / Петрю. Структура з'являється вже в четвертий раз. Елемент досягне максимальної яскравості і блиску тільки в кінці січня.

Номер слайду 12

Ліріди. Приголомшливе видовище вже кілька століть дарує землянам сузір'я Ліри - весняний метеорний потік Ліріди, який очікується з 16 по 25 квітня. На думку астрономів, це один з найдавніших "зіркових дощів" - згадку про нього можна зустріти ще до нашої ери.

Номер слайду 13

Акваріди. Спостерігати зорепад Акваріди земляни зможуть як зазвичай в перших числах травня. Радіант метеорного потоку розташовується в сузір'ї Водолія. Пік активності Акваріди, починаються відразу після проходження Лірід, досягають 6-7 травня. Акваріди найкраще видно в Південній півкулі - на піку активності метеорний потік досягає 60-70 метеорів за одну годину. Менш яскравіша астрономічна подія очікує жителів Північної півкулі.

Номер слайду 14

Персеїди. Один з найпопулярніших метеорних потоків, який буде радувати землян з 10 по 20 серпня. Пік активності зорепаду зазвичай доводиться на 12-14 серпня.

Номер слайду 15

Оріоніди. У жовтні на Землю проллється зорепад Оріоніди. Цей красивий метеорний потік, радіан якого знаходиться в сузір'ї Оріона, земляни зможуть спостерігати 16-27 жовтня. Оріоніди відносно слабкий метеорний потік - пік активності припадає на 21-22 жовтня, а середня інтенсивність досягає 20-25 метеорів на годину.

Номер слайду 16

Тауриди. Зорепад Тауриди жителі нашої планети зможуть спостерігати з 7 вересня по 19 листопада. Пік активності в 2018 доведеться на 5-6 листопада. Мають низьку інтенсивністю, не більше 5-7 метеорів на годину, проте ці метеори дуже великі і яскраві, а тому добре помітні в нічному осінньому небі. Спостерігати це астрономічна подія зможуть жителі як Північного, так і Південного півкулі, але в різний час

Номер слайду 17

Леоніди. Земля щорічно проходить через зорепад Леоніди, відомий своїми яскравими і рясними спалахами метеорний потік, 15-22 листопада. Пік активності метеорного потоку, радіант якого знаходиться в сузір'ї Лева, зазвичай доводиться на 17-18 листопада. У період піку на небі можна спостерігати не більше 10 яскравих метеорів на годину.

Номер слайду 18

ГемінідиІнтенсивний і красивий метеорний потік Гемініди, радіант якого знаходиться в сузір'ї Діви, земляни зможуть спостерігати 7-18 грудня. Максимальної інтенсивності цей потік досягає 13-14 грудня - в цей період можна буде спостерігати до 100 яскравих і красивих метеорів на годину.

Номер слайду 19

Урсиди. Зорепад Урсиди дає останній шанс на рік землянам загадати бажання - він проливається на Землю 17 грудня і триває близько 7 днів. Радіан Урсиди знаходиться в сузір'ї Малої Ведмедиці. Пік своєї активності останній метеорний потік року досягає 20-22 грудня. Інтенсивність Урсиди невелика, в годину можна побачити до 10 "падаючих зірок".

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Бевз Анна
    Хочу використати при вивченні теми Малі тіла Сонячної системи
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0