Презентація, " Атмосферний тиск"

Про матеріал
Атмосферний тиск Сформуємо поняття про тиск атмосфери, про вимірювання атмосферного тиску. Що таке атмосфера ? Чому існує атмосферний тиск? Дослід Отто Геріке. Дослід Торічеллі . Чому дорівнює нормальний тиск? Одиниці вимірювання атмосферного тиску. Барометр. Атмосфера - газова оболонка, яка оточує Землю.(від грецьких слів: атмос – пара, повітря і сфера – куля).«Земля не належить нам: Ми належимо Землі” (вождь індіанців Сіу, 1854 р.)
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Земля не належить нам: Ми належимо Землі” (вождь індіанців Сіу, 1854 р.)

Номер слайду 3

Під час уроку ми з вами повинні знайти відповіді на такі запитання. 1. Що таке атмосфера ? 2. Чому існує атмосферний тиск? 3. Дослід Отто Геріке, 4. Дослід Торічеллі . 5.Чому дорівнює нормальний тиск? 6. Одиниці вимірювання атмосферного тиску 7. Барометр

Номер слайду 4

Повторення:” Тиск рідин та газів” ● Поясрити тиск рідини , або газу? ● Як залежить тиск рідини від температури? ● Як залежить тиск рідини чи газу від густини? ● Що таке текучість рідини ? ● Який дослід підтверджує закон Паскаля ? Сформулювати закон Паскаля. ● Як залежить тиск рідини від форми посудини? ● Чому мґяч , який винесли з кімнати на вулицю взимку стає меншим ? ● Чому ствол вогнепальної зброї виготовляють з особливо міцних сортів сталі? ● Чому під час накачування повітря в шину автомобіля з кожним разом стає все важче рухати ручку насоса? ● Чим батискаф відрізняється від батисфери? ● Найбільша глибина,якої досягла людина в батискафі?

Номер слайду 5

Атмосфера

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Помітно шкідливі викиди в атмосферу

Номер слайду 8

Атмосфера Атмосфера-газова оболонка, яка оточує Землю. (від грецьких слів: атмос – пара, повітряі сфера – куля). Повідомлення учнів про атмосферу, та її зачення для всього живого на Землі. Іоносфера

Номер слайду 9

Головні складові повітря. (за масою) Азот - 78 %, Кисень - 21 %, Аргон - 0,93 %, Вуглекислий газ -0,03 %, Озон і водяна пара. Інші гази наявні в кількості, меншій 0,01 %. Сліди атмосфери простягаються до висоти 2 000 км.

Номер слайду 10

Давньогрецький філософ Анаксимен (560-450 до н.е.) першим висловив міркування про те, що повітря являється основним елементом, для утворення тіл. Арістотель (384-322 до н.е.) вважав повітря одним із чотирьох начал, яке представляло дві якості: вологу та тепло. Анаксимен Арістотель

Номер слайду 11

Перші дослідники повітря Джозеф Пристли К. Шееле Генри Кавендіш

Номер слайду 12

Втративши атмосферу, Земля стала б такою ж, як і її супутник Місяць. Тут володарює то неймовірна спека – +130° вдень, то неймовірний холод –- -150° морозу вночі.

Номер слайду 13

На поверхню Землі, та всі тіла на Землі діє тиск товщі повітря. Тобто на поверхню Землі, та тіла діє атмосферний тиск. Дослід, що доводить існування атмосферного тиску.

Номер слайду 14

Пояснення існування атмосферного тиску За рахунок притягання Землі верхні шари повітря стискають нижні шари. Шар повітря, який безпосередньо прилягає до Землі, стиснений найбільше. Згідно закону Паскаля нижній шар повітря передає тиск у всіх напрямках. В результаті цього поверхня Землі і тіла, що на Землі знаходяться, зазнають тиску всієї товщі повітря, атмосферний тиск. *

Номер слайду 15

Як же було доведено,що атмосферний тиск існує? Повітря має вагу. Якщо викачати частину повітря із кулі, рівновага терезів порушиться. Густина повітря біля поверхні Землі при температурі 0˚С становить 1, 29 кг в кубічному метрі

Номер слайду 16

За підрахунками Паскаля атмосфера Землі важить стільки ж, скільки важила б мідна куля діаметром 10 км - пять квадриліонів 5 000 000 000 000 000тон! 5.1015тон Вага атмосфери Землі.

Номер слайду 17

Вперше вагомість повітря була причиною розгубленості людей в 1638 році, Коли не вдалася затія герцога Тосканского прикрасити сади Флоренції фонтанами - вода не подіймалась вище за 10,3м. Чому?

Номер слайду 18

Пощуки причин впертості води, та досліди з більш важкою рідиною: ртуттю, проведені в 1643р. Торрічеллі, сприяли відкиттю атмосферного тиску.

Номер слайду 19

Торрічеллі встановив, що висота стовпа ртуті в його досліді не залежить: ні від форми трубки,ні від її нахилу.На рівні моря висота ртутного стовпчика завжди рівна біля 760мм.

Номер слайду 20

Одиниці вимірювання атмосферного тиску р = ρgh Одиниці вимірювання атмосферного тиску: Па, гПа, кПа, мм.рт.ст. нормальний атмосферний тиск: р = 760 мм рт. ст.; р =101292,80 Па≈101,3 кПа (р=13600кг/м3* 9,8 Н/кг * 0,76м = 101292,80Па) Такий же тиск створює водяний водяний стовп заввишки 10,34м. 101292,80Па=760мм.рт.ст.=10,34 м вод.ст. =1 атмосфера

Номер слайду 21

Паскаль довів, що менший стовп повітря здійснює менший тиск. Внаслідок притягання Землі та недостатньої швидкості молекули повітря не можуть покинути навколоземний простір. Водночас вони не падають на поверхню Землі,а літають над нею, т.як. знаходяться в безперервному тепловому русі.

Номер слайду 22

Правильність завбачень Торрічеллі було подтверждено в1648р.дослідом Паскаля на горі Пью-де-Дом.

Номер слайду 23

На рівні моря нормальний атмосферний тиск в средньому становить: 760 мм рт.ст.= 1310 гПа. З висотою густина та тиск повітря зменшуються. На невеликих висотах кожні 12м підйому зменшують атмосферний тиск на 1 мм рт.ст.

Номер слайду 24

Рідинний барометр трубка – Торрічеллі. * Ра = 745 мм. рт. ст. h = 745 мм Ра = 760 мм. рт. ст. h = 760 мм Увімкни Увімкни ще раз! ВАКУУМ РТУТЬ

Номер слайду 25

Найпростіший ртутний барометр -наповнену ртуттю скляну трубку, опущену відкритим кінцем у чашку з ртуттю. Ртуть у трубці піднімається і опускається у відповідності з змінами погодних умов. РТУТНЫЙ БАРОМЕТР. Сифонний барометр. Вимірювання рівня ртуті в відкритому кінці трубки через важок W з противагою C передаються стрілці,яка вказує на написи кругової шкали,які завбачають погоду. Барометр Фортіна – це чашечний ртутний барометр. Для точності на шкалі використовують ноніус.

Номер слайду 26

Барометр анероїд Металева гофрована коробочка, з якої відкачали повітря. Щоб коробочку не розчавило атмосферний тиск, її утримує пружина. Коробочка пов'язана зі стрілкою або самописцем. При змінах атмосферного тиску, змінюється форма коробочки, і це зміна передається стрілці або самописцеві. Під стрілкою є шкала, яка градуйована, більшість випадках, для показу тиску в мм. рт. ст.(іноді см рт ст) і в гПа або Па або кПа Барометр анероид на Большой Конюшенной http://ispirin.narod.ru/photo01/050112/3182.htm Барометр анероид настенный

Номер слайду 27

Чому при русі поршня вгору за поршнем рухається вода? Чи залежить висота підняття води від плщі поршня?

Номер слайду 28

Під час консервування залиті гарячим розсолом банки, щільно закривають кришками. Чому після охолодження Кришки прогинаються всередину? 111

Номер слайду 29

Як за допомогою шланга налити бензин із бочки до відра? Яка при цьому роль атмосферного тиску?

Номер слайду 30

Чому вода не виливається із пляшки?

Номер слайду 31

З висоти 11м хлопчик опустив у воду гумову трубку,щоб напитися води.Чи зможе він напитися? Визначити силу тиску повітря на тіло людини,якщо площа його поверхні становить 1 м2. Підчас глибокого вдихання в легені дорослої людини входить близько 4000 см3 повітря.Визначити вагу цього повітря. Розв’язати задачі:

Номер слайду 32

Чи зможе космонавт набрати рідину в шприц під час польоту на космічному кораблі, якщо в кабіні підтримується нормальний атмосферний тиск?

Номер слайду 33

Чому вода із перекинутої бутилки виливається ривками, із бульканням,а із гумової медичної грілки витікає рівною сплошною струєю? Чи однаковий тиск повітря всередині туго надутого гумового м’яча із зовнішнім тиском повітря? Чому небезпечно здавати в багаж щільно закриті банки?

Номер слайду 34

Значення повітря Ерисман говорив: “ Чисте повітря є одним із перших санітарних та естетичних потреб людини”. основна роль повітря для людири: повітря - це джерело кисню, повітря переносить всі продукти життєдіяльності людини, повітря є могутнім фактором терморегуляції (конвекція), Повітря має оздоровчу функцію. Але повітря це є шлях передачі інфекційних захворювань. Пагубно діє на людину та живі організи забруднення атмосферного повітря. Ф.Ф. Ерисман – відомий російський врач і гігієніст.

Номер слайду 35

Забруднення повітря

Номер слайду 36

Охорона повітря Сокорочення викидів в атмосферу. Очистка та обеззараження небезпечних речовин із ввикидів газів. Покращення умов розсіювання викидів газів.

Номер слайду 37

У випадку, коли б атмосфера Землі не оберталась разом із Землею навколо земної осі, на поверхні Землі мали б виникати могутні урагани. Що б відбувалося на Землі, якби атмосфера зникла? На Землі температура установилася б біля -170°С.Всі водоймища, ріки, моря, океани мали б покритися льодом. Суша теж би покрилась льодяною кіркою. Настала б повна тиша, так, як звук у пустоті не поширюється. Небо б стало чорним, адже блакитний колір небу забезпечує повітря. Зникли б і білі ночі. Припинили б мерехтіти зірки, їх би було видно і вдень, і вночі. Адже вдень ми зірок не бачимо, через розсіювання сонячного світла частинками повітря. Загинули б тварини і рослини.

Номер слайду 38

Номер слайду 39

Моря и пустыни, Земля и Луна Свет Солнца и снега лавины… Природа сложна, но природа одна. Законы природы едины!

Номер слайду 40

Вибери обличчя, яке відображає твій емоційний стан. 1 2 3 4

Номер слайду 41

Домашнє завдання:

Номер слайду 42

Подумайте вдома! Як можна перенести воду за допомогою відкритої з обох кінців трубки? ● Під ковпаком повітряного насоса міститься колбочка з повітрям, закрита гумовою пробкою.Що станеться, коли з під ковпака викачувати повітря? ● Налити в три різні за формою і розмірами посудини води,щоб тиск на їх дно був одинаковим.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Левченко Александр
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
До підручника
Фізика 7 клас (Бар’яхтар В.Г., Довгий С.О., Божинова Ф.Я., Горобець Ю.І., Ненашев І.Ю., Кірюхіна О.О.; за редакцією Бар’яхтара В.Г., Довгого С.О.)
Додано
29 квітня 2020
Переглядів
2146
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку