Презентація "Багатоклітинні організми: тварини, рослини, гриби. Як людина здобуває знання про організми"

Про матеріал
Презентація до уроку з інтегрованого курсу "Пізнаємо природу" для 5 класу Нової української школи (за програмою Т. Коршевнюк та підручником А. Янкавець "Пізнаємо природу", 5 клас НУШ)
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Багатоклітинні організми: тварини, рослини, гриби. Як людина здобуває знання про організми

Номер слайду 2

Попрацюємо разом!!!Визнач, про які властивості організмів ідеться в таких реченнях: Корова жує траву. З яєць курки вилупились курчата. У небі кружляє орел. Перед дощем закрились пелюстки квітки.

Номер слайду 3

Попрацюємо разом!!!— Погляньте, камінь розмножується! Отож, він організм! — вигукнув один хлопчик. — Так! — сказала дівчинка і додала: «Автомобіль також можна назвати організмом, адже він рухається!» — Нічого подібного, бо ви назвали лише по одній властивості організмів. А цього недостатньо, щоб вважати камінь та автомобіль організмами, — почулося з класу. Хто з дітей, на твою думку, має рацію?

Номер слайду 4

Багатоклітинні організми. Жива природа Землі надзвичайно різноманітна. Щоб орієнтуватися в ній, наукова спільнота розрізняє низку великих груп організмів, із-поміж яких рослини, тварини, гриби, бактерії та ін. Усі вони мають свої особливості будови, живлення та значення у природі.

Номер слайду 5

Тварини. Тварини харчуються рослинами або іншими тваринами. Ведуть здебільшого рухомий спосіб життя та мають обмежений ріст. Мікроскопічні твариноподібні організми очищають водойми, беруть участь в утворенні ґрунту, знищенні решток інших тварин і рослин. Серед тварин багато як шкідників, так і санітарів.

Номер слайду 6

Рослини. Необхідною умовою існування рослин є сонячне світло. За допомогою нього вони отримують енергію. Ведуть прикріплений спосіб життя та мають необмежений ріст. Під час процесу перетворення енергії Сонця в органічну енергію виробляють необхідний для нашого дихання кисень.

Номер слайду 7

Гриби. Гриби мають ознаки і рослин, і тварин. Із рослинами їх поєднує нерухомий спосіб життя та необмежений ріст, а з тваринами — живлення готовими органічними речовинами.

Номер слайду 8

БактеріїЦе організми, які зустрічаються повсюди. Вони також живуть у нашому тілі й допомагають нашому травленню. А ще за їхньої участі покращується родючість ґрунту, вони забезпечують процеси гниття, супроводжують процеси утворення газу та нафти тощо. Однак є чимало шкідливих бактерій, що викликають хвороби.

Номер слайду 9

МЕТОДИ ДОСЛІДЖЕННЯ ОРГАНІЗМІВСпостереження. Вимірювання. Експеримент

Номер слайду 10

Спостереження Одним із методів дослідження організмів є спостереження за ними в природних умовах. Сучасні фото-, відео- та аудіопристрої дають змогу дізнатися, як поводяться тварини вдень і вночі, які звуки видають, як ростуть рослини і гриби. Для вивчення життя тварин, які переміщуються на великі відстані (наприклад, перелітні птахи, кити), використовують різні мітки.

Номер слайду 11

Пристрої, що допомагають вивчати поведінку тварин

Номер слайду 12

Вимірювання застосовують, щоб дізнатися масу й розміри організмів чи окремих їхніх частин. Наприклад, вимірюють масу плодів і довжину коренів рослин, температуру тіла тварин. Вимірювання

Номер слайду 13

Експеримент дає змогу досліджувати організми у спеціально створених умовах. Наприклад, щоб з’ясувати, у яких умовах краще ростуть рослини, за якої температури дитинчата черепахи швидше вилуплюються з яєць, вдаються до експерименту. Експеримент

pptx
Додано
22 лютого 2023
Переглядів
1088
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку