Усі організми, що населяють нашу планету, за типом клітин можна об’єднати у дві великі групи:
Номер слайду 4
Отже, бактерії належать до прокаріотів. В 1 грамі ґрунту може існувати мільйон клітин бактерійЇхні розміри надзвичайно малі й становлять 0, 0005 – 0,005 мм. Вони дуже живучі, тому можуть виживати при максимально низьких та екстремально високих температурах. Рухаються за допомогою одного або декількох джгутиків
Номер слайду 5
Можуть мати форму паличок, спіралей, кульок. Замість ядра – кільцева молекула ДНК, що зберігає спадкову інформацію!
Номер слайду 6
Ціанобактерії – особлива група бактерій. Здатні до фотосинтезу, адже містять хлорофіл. Поширені у водоймах та ґрунтіРаніше їх називали синьо-зеленими водоростями (через забарвлення)
Номер слайду 7
Особливості бактерій. Деякі здатні до фотосинтезу (ціанобактерії)Можуть вбирати із повітря азот та вступати в симбіоз із рослинами, передаючи його їм (бульбочкові бактерії)Розмножуються поділом навпіл або брунькуванням, що значно пришвидшує та спрощує процес розмноження. При настанні несприятливих умов утворюють спори (цисти) що допомагає виживати
Номер слайду 8
Значення в природі та для людини. Беруть участь у розчепленні органічних речовин. Сприяли утворенню корисних копалин. Вступають в симбіоз із іншими організмами. Беруть участь у фізіологічних процесах організму людини
Номер слайду 9
Серед бактерій трапляються й паразитичніБактерії спричиняють такі хвороби людини як дифтерія, туберкульоз, ангіна, тиф, чума, правець…Вражають також тварин (сибірка, бруцельоз) та рослини Найпоширеніший шлях потрапляння бактерій в організм людини – повітряно-краплинний (під час чхання чи кашлю хворої людини)Також бактерії можуть знаходитись у забрудненій воді чи їжі чи в організмах інших тварин (воші, блохи) та потрапляти в організм людини при їх укусах
Номер слайду 10
ЯК ЗАПОБІГТИ БАКТЕРІАЛЬНИМ ЗАХВОРЮВАННЯМ?Бактеріальні хвороби лікують за допомогою антибіотиків – речовин, що пригнічують ріст хвороботворних організмів. Для обмеження поширення інфекцій запроваджують карантин. До профілактичних заходів належить вакцинування. Щоб підвищити стійкість організму слід вживати вітаміни, загартовуватись та збалансовано харчуватись, дотримуватись особистої гігієни
Номер слайду 11
Отже, бактерії можуть бути корисними, а можуть приносити шкоду:
Номер слайду 12
Як убезпечити продукти харчування від зараження бактеріями?