Шапинкові гриби – це група вищих грибів, характерною ознакою яких є наявність плодового тіла, що складається з ніжки та шапинки Умови росту шапинкових грибів – це підвищена температура (+12...+22 °С), достатня вологість, наявність у ґрунті органічних речовин, гриби краще ростуть за безвітряної погоди. гіфи міцеліюплодове тілоніжкашапинка. Ріст плодового тіла продовжується до 10 діб (за добу можуть вирости на 4-4,5 см). Тіло шапинкових грибів – це міцелій, що утворений щільно переплетеними гіфами.
Шапинкові гриби за характером живлення: Сапротрофні гриби живляться, розкладаючи залишки органічної речовини Гнойовик білий. Опеньок літній. Грибна локшина. Пальці мерця. Симбіотичні гриби отримують поживні речовини від рослин, з якими вони вступають у взаємовигідне співжиття Гриб поглинає воду та мінеральні речовини, які спрямовуються до коренів рослини, натомість рослина виділяє в зоні кореневих волосків розчинені у воді органічні речовини Маслюк, підберезник, підосичник, білий гриб
базидіоспориклітини, де утворюються спориформування спор - базидіоспорпроростання спор. Плодове тілоподіл ядерподіл ядерзлиття клітин без злиття ядерміцелій. Розмноження шапинкових грибів. Вегетативне розмноження здійснюється поділом міцелію на окремі частини. Гриби здатні формувати спеціалізовані спор – базидіоспори і аскоспори Статевий процес здійснюється в результаті злиття цитоплазми клітин сусідніх гіфів
Основні правила збирання грибів:1. Перед збиранням грибів слід добре вивчити ознаки їстівних та отруйних видів грибів місцевості.2. Збирати лише свіжі гриби з молодими плодовими тілами.3. Збирати гриби в екологічно чистих місцях.4. Збираючи гриби, не руйнуйте грибницю, оскільки на наступний рік буде сформовано менше плодових тіл.5. Не слід руйнувати плодові тіла отруйних видів грибів, адже вони - частина їжі для тварин.6. Для збирання грибів використовуйте плетений кошик, адже поліетиленові пакети не пропускають повітря, там накопичується волога, й зібрані гриби можуть зіпсуватися. 7. Відразу після повернення додому зібрані гриби треба ретельно почистити й порізати, перед подальшою кулінарною обробкою потрібно добре промити.8. Очищені й порізані гриби або відразу готують у їжу, або кладуть у холодильник для тимчасового зберігання.
Значення шапинкових грибів для людини. Багато видів шапинкових грибів людина вживає в їжу, адже вони містять багато білків, вітамінів, необхідні людині мікроелементи Деякі гриби мають цілющі властивостіБілий гриб. Печериця. Дощовик. Деякі гриби культивуються завдяки смаковим та харчовим якостям. Печериці та гливи
Підведемо підсумки!Найголовнішими особливостями шапинкових грибів є наявність плодових тіл, які складаються з ніжки та шапинки, сапротрофний спосіб живлення і здатність утворювати грибокорінь - мікоризу. В природі гриби є обов'язковим компонентом рослинних угруповань, а людина їх найчастіше використовує в їжу та для лікування.