Презентація до уроку: "Шапинкові гриби"

Про матеріал
У презентації подано матеріал про шапинкові гриби, будову їхього тіла, поняття їстівних та отруйних грибів, правила збору грибів.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Шапинкові гриби

Номер слайду 2

Шапинкові гриби – це група вищих грибів, характерною ознакою яких є наявність плодового тіла, що складається з ніжки та шапинки Умови росту шапинкових грибів – це підвищена температура (+12...+22 °С), достатня вологість, наявність у ґрунті органічних речовин, гриби краще ростуть за безвітряної погоди. гіфи міцеліюплодове тілоніжкашапинка. Ріст плодового тіла продовжується до 10 діб (за добу можуть вирости на 4-4,5 см). Тіло шапинкових грибів – це міцелій, що утворений щільно переплетеними гіфами.

Номер слайду 3

Шапинкові гриби відрізняються будовою нижнього шару шапинки - гіменофора трубчастий. Білий гриб. Маслюк. Підберезникпластинчастий. Лисички. ПечериціМухомор

Номер слайду 4

Під час розвитку плодового тіла формується покривало – шкірясте сплетення гіфів Покривало захищає гіменофор зі спорами від зовнішніх пошкоджень

Номер слайду 5

Шапинкові гриби за характером живлення: Сапротрофні гриби живляться, розкладаючи залишки органічної речовини Гнойовик білий. Опеньок літній. Грибна локшина. Пальці мерця. Симбіотичні гриби отримують поживні речовини від рослин, з якими вони вступають у взаємовигідне співжиття Гриб поглинає воду та мінеральні речовини, які спрямовуються до коренів рослини, натомість рослина виділяє в зоні кореневих волосків розчинені у воді органічні речовини Маслюк, підберезник, підосичник, білий гриб

Номер слайду 6

базидіоспориклітини, де утворюються спориформування спор - базидіоспорпроростання спор. Плодове тілоподіл ядерподіл ядерзлиття клітин без злиття ядерміцелій. Розмноження шапинкових грибів. Вегетативне розмноження здійснюється поділом міцелію на окремі частини. Гриби здатні формувати спеціалізовані спор – базидіоспори і аскоспори Статевий процес здійснюється в результаті злиття цитоплазми клітин сусідніх гіфів

Номер слайду 7

Шапинкові гриби поділяють на їстівні та отруйніОтруйні гриби!Чортів гриб. Бліда поганка

Номер слайду 8

Шапинкові гриби поділяють на їстівні та отруйніОтруйні гриби!Мухомор пантерний. Мухомор червоний

Номер слайду 9

Шапинкові гриби поділяють на їстівні та отруйніОтруйні гриби!Печериця рудіюча отруйна. Павутинник оранжево-червоний

Номер слайду 10

Шапинкові гриби поділяють на їстівні та отруйніОтруйні гриби!Опеньок несправжній сірно-жовтий. Жовчний гриб

Номер слайду 11

Шапинкові гриби поділяють на їстівні та отруйніОтруйні гриби!Строчок. Ентолома отруйна

Номер слайду 12

Основні правила збирання грибів:1. Перед збиранням грибів слід добре вивчити ознаки їстівних та отруйних видів грибів місцевості.2. Збирати лише свіжі гриби з молодими плодовими тілами.3. Збирати гриби в екологічно чистих місцях.4. Збираючи гриби, не руйнуйте грибницю, оскільки на наступний рік буде сформовано менше плодових тіл.5. Не слід руйнувати плодові тіла отруйних видів грибів, адже вони - частина їжі для тварин.6. Для збирання грибів використовуйте плетений кошик, адже поліетиленові пакети не пропускають повітря, там накопичується волога, й зібрані гриби можуть зіпсуватися. 7. Відразу після повернення додому зібрані гриби треба ретельно почистити й порізати, перед подальшою кулінарною обробкою потрібно добре промити.8. Очищені й порізані гриби або відразу готують у їжу, або кладуть у холодильник для тимчасового зберігання.

Номер слайду 13

Значення шапинкових грибів у природіСапротрофні шапинкові гриби мінералізують органічні рештки, беруть участь у процесах утворення ґрунтів та підвищення їх родючостіШапинкові гриби споживають різні види тварин. Мікоризні гриби допомагають рослинам у живленні

Номер слайду 14

Значення шапинкових грибів для людини. Багато видів шапинкових грибів людина вживає в їжу, адже вони містять багато білків, вітамінів, необхідні людині мікроелементи Деякі гриби мають цілющі властивостіБілий гриб. Печериця. Дощовик. Деякі гриби культивуються завдяки смаковим та харчовим якостям. Печериці та гливи

Номер слайду 15

Підведемо підсумки!Найголовнішими особливостями шапинкових грибів є наявність плодових тіл, які складаються з ніжки та шапинки, сапротрофний спосіб живлення і здатність утворювати грибокорінь - мікоризу. В природі гриби є обов'язковим компонентом рослинних угруповань, а людина їх найчастіше використовує в їжу та для лікування.

Номер слайду 16

Чи маєте запитання?

Номер слайду 17

Відеоурок ви можете переглянути за посиланням:https://www.youtube.com/watch?v=cp. N6 UGYSuus&t=389s

Середня оцінка розробки
Структурованість
4.9
Оригінальність викладу
4.9
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 18
Оцінки та відгуки
  1. Заципанюк Лідія Василівна
    Загальна:
    4.3
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Трофімова Тетяна Геннадіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Колесник Наталія Іванівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Яковлева Светлана
    Дякую за чудові презентації!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Подолинна Наталія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  6. Ляскало Ольга
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  7. Товстолес Лариса
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  8. Левкова Лариса Валентинівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  9. Нікітченко Яна Анатоліївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  10. Дрешер Галина
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  11. Иголкина Яна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  12. Волгина Наталия
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  13. Хворостяна Вікторія Василівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  14. Григор'єва Юлія Павлівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  15. Буравкова Ольга Володимирівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  16. Сивилла Трелони
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  17. Чорна Ірина Петрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  18. Загарія Інна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 15 відгуків
pptx
Додано
25 березня 2021
Переглядів
24611
Оцінка розробки
5.0 (18 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку