Презентація "Бароко. Архітектура, живопис, скульптура"

Про матеріал
Презентація розповідає про стиль бароко в європейському і українському мистецтві. Зокрема може використовуватись під час підготовки до зно з історії.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Бароко – влада і розкіш

Номер слайду 2

Цей стиль зародився в Італії й поширився в інших країнах після занепаду епохи Ренесансу. Арх. Карло Мадерно, церква Св. Сусанни у Римі, один з перших зразків римського бароко, 1603 рік.

Номер слайду 3

Термін «бароко» походить від португальського «perrola barroca», тобто «перлина неправильної форми», що дуже влучно характеризує стиль. Назва була придумана естетами XVII ст. як глузлива, як натяк на те, що цей напрямок є кризою стилю, занепадом краси та гарного смаку.

Номер слайду 4

Під бароко розумілося щось примхливе, часом навіть до дивацтва, чудернацтва. Для барокових споруд притаманні вигнуті форми, Парні колони

Номер слайду 5

Нагромадження оздоб, багато ліпнини, позолоти. Готика. Бароко

Номер слайду 6

Ренесанс. Бароко

Номер слайду 7

Класицизм. Бароко

Номер слайду 8

Фронтон. Класицизм. Фронтон. Бароко.

Номер слайду 9

Інтер’єр. БарокоІнтер’єр. Класицизм.

Номер слайду 10

Але з часом термін «бароко» втратив негативний підтекст і став використовуватися для визначення цього художнього напрямку, якому притаманні вибагливість, химерність, ошатність, складні динамічні форми. Palace of La Granja. Іспанія.

Номер слайду 11

Бароко – це велич, пишність, розкіш, просторовий розмах, як символи влади. Влади короля і аристократії у Франції…Версаль. Франція

Номер слайду 12

І влади католицької церкви на чолі із Папою Римським в Італії

Номер слайду 13

Інтер’єри Версалю. Бароко –це парадність, урочистість, пишність.

Номер слайду 14

Бароко – це злиття різних мистецтв у єдиному ансамблі: архітектури, скульптури, живопису й декоративного мистецтва.

Номер слайду 15

Прагнення до синтезу мистецтв - основна риса бароко

Номер слайду 16

Поєднання скульптури і архітектури в класицизміПоєднання скульптури і архітектури в бароко

Номер слайду 17

Мистецтво бароко – це динаміка, рух, експресія, поєднання реальності й фантазії.

Номер слайду 18

Після величного спокою ренесансу люди потребували пристрасті та бурхливого пафосу. Тому на картинах епохи бароко зовсім не зустрічаються спокійні обличчя. Зображення святих мучеників давали можливість передавати усі можливі відтінки страждань.

Номер слайду 19

Пристрасним обличчям відповідали схвильовані рухи тіл. Живопис бароко вибирав певні теми заради можливості зображати дику несамовитість. Тому особливо популярними були сцени війни та викрадення.

Номер слайду 20

Пітер Пауль Рубенс. «Полювання на крокодила і гіпопотама»

Номер слайду 21

Портрети епохи бароко

Номер слайду 22

Рококо- пізня, більш легка і витончена стадія бароко

Номер слайду 23

Гойдалки – Жан-Оноре Фрагонар. Живопис рококо – камерний, легковажний. Основні теми: розваги знаті, любовні сценки, пасторальні картини

Номер слайду 24

Жан-Оноре Фрагонар«Поцілунок крадькома»

Номер слайду 25

Архітектурні споруди стилю бароко західно-європейського зразка в Україні. Костел у Більшівцях. Костел у Микулинцях

Номер слайду 26

Стиль бароко приходить на українські землі із Заходу і набуває рис, характерних саме для нашої території. Українське бароко відрізняється від західноєвропейського стриманішими орнаментами та спрощеними формами.

Номер слайду 27

У 1603 році король Зиґмунд III підтвердив локацію міста Жовкви і надав поселенню маґдебурзьке право. Разом з тим у місті дозволили проводити чотири рази на рік ярмарки і два щотижневі торги. Сприятливі умови притягували до нового міста юдеїв-торговців, які поступово тут і осідали.

Номер слайду 28

Король Ян ІІІ-й Собезький тричі давав дозвіл юдеям на будівництво кам’яної синагоги, дозволив користуватися королівськими каменоломнями і позичив юдейській громаді 8 тисяч золотих. Але двічі вони просто будували собі кам’яні будинки, а муровану синагогу на місці дерев’яної почали будувати лише за третім разом.

Номер слайду 29

Жовківська синагога— одна з найбільших у Європі оборонних споруд у стилі ренесансу. Пізньоренесансна стилістика доповнена елементами бароко.

Номер слайду 30

Одна із найвизначніших будівель 18 століття на західноукраїнських землях. Цей храм заворожує своєю вишуканістю.

Номер слайду 31

Собор зводився у період із 1744 і до 1762 року. Для будівництва залучалися найкращі тогочасні майстри.

Номер слайду 32

Так, на фасаді Свято-Юрського собору скульптури виконані Іоганом Пінзелем. А головним фундатором та меценатом виступив греко-католицький митрополит Анастасій Шептицький.

Номер слайду 33

Ратуша в БучачіУ місті Бучач Тернопільської області є ратуша, яка збудована в стилі пізнього бароко європейського зразка. Дата завершення будівництва – 1751 рік. Оскільки місця в центральній частині міста було малувато, то архітектор вирішив зробити акцент на висоту.

Номер слайду 34

Ліпна орнаментика та статуї зроблені відомим скульптором Йоганом Пінзелем. Основна тема скульптур: перемога добра над злом.

Номер слайду 35

Номер слайду 36

Фасад ратуші перед другою світовою війною

Номер слайду 37

Андріївська церква у Києві.1754 р. Мистецтвознавці зазначають: «Цей загальновідомий петербурзький імпорт на київському ґрунті має очевидний доволі далекий стосунок до української мистецької традиції…». Тим не менш, храм належить до перлин Рококо – пізньої стадії бароко. Церква височіє над Подолом. Головним архітектором собору виступив петербуржець італійського походження Бартоломео Растреллі.

Номер слайду 38

На якій світлині представлений собор святого Юра у Львові?12

Номер слайду 39

Номер слайду 40

Пам'ятка архітектури, зображена на фото, є окрасою міста. А Києва. Б Харкова. В Одеси. Г Львова.style.text. Decoration. Underline

Номер слайду 41

На фото зображено. А ратушу в Бучачі. Б синагогу в Жовкві. В вежу Корнякта у Львові. Г костел Св. Варфоломія в Дрогобичі.style.text. Decoration. Underline

Номер слайду 42

Яку споруду прикрашає ця скульптура?

pptx
Пов’язані теми
Мистецтво, 8 клас, Презентації
Додано
17 листопада 2023
Переглядів
624
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку