Презентація батьківські збори на тему «Діти, смартфон та інтернет»

Про матеріал
Презентація батьківські збори на тему «Діти, смартфон та інтернет» розроблена для проведення батьківських зборів
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Підготувала: Тищук Іванна Іванівна. Батьківські збори на тему «Діти, смартфон та інтернет»

Номер слайду 2

Без мобільника, як без рук. Ми живемо в еру інформаційних технологій, і нормою стало бачити дитину з мобільним телефоном, а школярі взагалі без комп’ютера, мобільника, планшета не можуть уявити своє життя.

Номер слайду 3

Без мобільника, як без рук. Мобільний телефон - річ, без сумніву, корисна. Але ставлення до нього дорослих і дітей часто кардинально відрізняється. Якщо ми сприймаємо мобільний як засіб зв'язку, то наші діти застосовують зовсім не ті способи використання, про які думаємо ми. Для дітей мобільник - це іграшка, у якій є набір ігор.

Номер слайду 4

Без мобільника, як без рук. Сьогодні важко уявити школяра без мобільного телефону, смартфону або айфону. Вже навіть не стоїть питання - чи потрібен дитині мобільний телефон. Тому поговоримо про те, де закінчується користь цього гаджета для школяра і починаються проблеми для вчителів, батьків і самої дитини.

Номер слайду 5

Без мобільника, як без рук. Багато хто вважає, що «просунуті» діти тільки й роблять, що сидять у соціальних мережах, граючись чи переглядаючи фільми та мультики.

Номер слайду 6

Без мобільника, як без рук. Дійсно, 60% тінейджерів, які користуються смартфоном, визнають, що відчувають сильну залежність від нього. Залишившись без улюбленого гаджета, діти і підлітки відчувають себе незатишно, вередують, шукають шляхи повернути його.

Номер слайду 7

Без мобільника, як без рук. Однак 87% з них, якщо відволікти їх на інший вид діяльності (спортивна секція, художня школа тощо), забудуть про свою прихильність до того моменту, доки у них знову з'явиться вільний час. Чим більше дитина зайнята, тим менше часу на безцільні розваги.

Номер слайду 8

Без мобільника, як без рук. Тепер нарівні з реальним спілкуванням (школа, секції, родичі) віртуальне спілкування стає повноцінною складовою сучасного життя, і це теж слід уміти.

Номер слайду 9

Без мобільника, як без рук. Зрозуміло, у використанні мобільних телефонів є свої плюси, але і мінусів теж досить. З поправкою на юний вік переваги і недоліки володіння мобільним телефоном можуть бути різні.

Номер слайду 10

Вплив смартфонів. Проблеми можуть виникнути лише тоді, коли дитина дивиться в екранчик по 10 год. вдень. Аби попередити появу «синдрому сухого ока», а також порушення постави, перенапруження та спазм дрібних м'язових груп і порушення нервової провідності, кожні півгодини слід відриватися від екрана і дивитися вдалечінь. Дітей зазвичай забавляє ідея кожні півгодини встати і порухатися, а щоб не забути - в гаджеті є програма-нагадувач.

Номер слайду 11

Вплив смартфонів. Важливо: для дітей до 12-13 років час безперервної роботи з гаджетами має не перевищувати 15-20 хв; для старших дітей - не більше 25-30 хв.

Номер слайду 12

Вплив смартфонів. Під час роботи з гаджетами дитина має додержуватись так званої оптимальної зорової дистанції (за лінією зору - відстань від ока до екрана пристрою), яка має становити 50 см (оптимально 60-70 см), з урахуванням розмірів знаків та символів на екрані. Гаджет має лежати на столі чи стояти на спеціальній підставці-заряднику з wi-fi (док-станція). У такий спосіб можна уникнути розвитку короткозорості.

Номер слайду 13

Вплив смартфонів. Нещодавно американські фізіологи установили, що комп'ютерні ігри - емоційний стрес для дитини, що може призвести до підвищеної збудженості дитини в подальшому житті. Однак це стосується лише тих дітей, для яких гаджети є єдиним джерелом переживань і емоцій. Інакше мовлячи, якщо дитина багато чого у житті бачить, бере участь в виставках, змаганнях, ходить на дні народження, дитячі ранки тощо, гаджет не збудить її надто сильно.

Номер слайду 14

Вплив смартфонів. Перебування у нерухомій позі - причина ще і тривалого напруження м'язів шиї та їхній спазм. Внаслідок цього можуть здавлюватися кровоносні судини, що може спричинити кисневе голодування мозку: дитина під час гри із гаджетом безперервно позіхає, стає кволою, скаржиться на стійкий головний біль. Профілактика - побігати-пограти у рухомі ігри. Заповніть життя Вашої дитини всілякими цікавими заняттями, й необхідність обмежувати час на гаджети зникне сама собою.

Номер слайду 15

Вплив смартфонів. Особливо небезпечні мобільні телефони для дітей віком до 14 років, адже зростаючий дитячий організм має підвищену чутливість до електромагнітного поля, в результаті чого, ще не сформована імунна система дитини може дуже сильно постраждати. Якщо користуватися телефоном більше 45 хвилин на день, а це відбувається досить часто, починаються немотивовані головні болі, виникають проблеми з пам’яттю, знижується увага. Часто навушники, якими користуються діти, не знижують, а приблизно втричі підсилюють, як своєрідні антени, шкідливу дію телефону. Великим є ризик зниження слуху.

Номер слайду 16

Вплив смартфонів. У разі посилення впливу мобільного телефону на дитину, у неї може виникнути захворювання, основним проявом якого є "синдром дратівливої слабкості". У дітей молодшого шкільного віку цей синдром може виражатися у постійних примхах, а у дітей старшого віку спостерігається емоційна нестриманість і різка зміна настрою. При подальшому перебігу хвороби у дитини починається безсоння, сон стає тривожним.

Номер слайду 17

Вплив смартфонів. Діти шкільного віку починають відчувати труднощі у навчанні, чому сприяє зниження концентрації уваги у дитини. До всього цього можуть додатися ще й психологічні проблеми від використання телефону, адже в дітей, які часто говорять по мобільнику, спостерігається деяка відчуженість від зовнішнього світу, у них частіше виникають труднощі під час спілкування в колективі однолітків.

Номер слайду 18

Інтернет. Смартфони, телефони, планшети – все це, звичайно, добре, адже вони так допомагають нам у повсякденному житті! Вони замість нас рахують, читають, спілкуються із друзями. Вони допомагають бути завжди в курсі останніх новин і подій, надають можливість швидко знайти необхідну інформацію в Інтернет. Так, все це дійсно так.

Номер слайду 19

Інтернет. Як ви вважаєте чи є корисним Інтернет для дітей? Чи негативно впливає Інтернет на користування дитиною? Розкажіть, як ви контролюєте свою дитину в Інтернет-мережі?

Номер слайду 20

Плюси Інтернету Інтернет дозволяє учням підготувати домашнє завдання. Учні в одну хвилину можуть знайти потрібну інформацію. З книжками це зайняло набагато більше часу. Тобто, у них з’являється час зайнятися своїм хоббі, що також корисно для дитини і її розвитку. У мережі набагато більший обсяг інформації ніж у книжках. Тому це практичніше.

Номер слайду 21

Плюси Інтернету Через Інтернет діти можуть краще підготуватися до контрольної роботи або простого уроку. Знайти відповіді на свої власні питання. Ніхто не забороняв перегляд роликів та наукових фільмів. Через соціальні мережі учень може спілкуватися з учителями і дізнаватися тему реферату або домашнього завдання. Тому вчитель повинен мати свою сторінку у соц.мережі. Також батькам зручно спитати у вчителя про домашнє завдання або якісь проблеми в класі.

Номер слайду 22

Мінуси Інтернету. Діти дуже часто замикаються у собі. Багато часу сидять за комп’ютером або телефоном. Стають грубими та агресивними. І лінь не дає спокою. Так мережа Інтернет впливає на характер. Але і відношення до навчання вона змінює. Учні можуть легко знайти ГДЗ онлайн, і переписати, а не виконати самостійно. Також більшість часу проводиться у соц. мережах. Менше часу приділяють для домашньої роботи, але й через це учні лягають пізніше спати. Тому на уроках неуважні.

Номер слайду 23

Мінуси Інтернету: Зараз в мережі дуже багато не дитячий сайтів, які приносять шкоду для нервової системи дитини. Дуже багато інтернет-шахраїв, злочинців. Діти через сварки з однолітками часто стають жертвами кібербулінгу та тролінгу. Багато неправдивої інформації.

Номер слайду 24

Корисні поради. Поясніть дитині, що гаджет потрібен для справи. Навчіть дзвонити по смартфону бабусі, а планшет використовувати для планування справ. Є багато додатків - розклад занять, вивчення музичних творів, обробка фотографій і тд. - хай дитина користується ними, а не лише грає. Якщо слід скоротити час на гру в інтернеті чи закрити доступ до певних сайтів, є програмне забезпечення типу «Батьківський контроль».

Номер слайду 25

Корисні поради. Здійснювати батьківський контроль. Робіть це обережно з огляду на вікові особливості дітей (для молодших класів – обмежте доступ до сумнівних сайтів). Google Family Link – відстежує активність дітей через телефони батьків, контролює витрати дитини, встановити ліміт часу перебування в інтернеті, є віддалене блокування пристрою, визначення місця розташування на карті. При цьому ви можете управляти додатками через Google Play. У Google Family Link вважається зараз одним з кращих.

Номер слайду 26

Корисні поради. Використовуйте гаджет, коли дитину слід дійсно зайняти (під час авіаперельоту, в черзі до лікаря, автомобільній пробці, тощо). Для цього доберіть навчальні програми. Привчіть дитину до розв’язання логічних задач, їх в інтернеті є дуже бато. Займайтеся спортом із смартфоном. Для них і планшетів існує безліч спортивно-тренувальних додатків: як навчитися віджиматися, грати в футбол, бігати і навіть танцювати.

Номер слайду 27

Корисні поради. Творчі навички теж можна розвинути. Навчіть дитину фотографувати (бажано, аби в гаджеті була непогана камера), знімати відео, тут же збирати їх в ролик, доповнюючи титрами, заставками, музикою. Сучасне програмне забезпечення дає змогу робити це на гаджеті хоча і не професійною якістю, проте легко та зручно. Дітям це подобається, а для початку слід разом з ними розібратися в цьому і зацікавити.

Номер слайду 28

Корисні поради. Застерігати від передачі інформації у мережі. Поясніть, що є речі, про які не говорять зі сторонніми: прізвище, номер телефону, адреса, місце та час роботи батьків, відвідування школи та гуртків – мають бути збережені у секреті. Поясніть, що не слід висилати свої фотографії людям, з якими вона познайомилась в Інтернеті.

Номер слайду 29

Корисні поради. Навчити критично ставитися до інформації в інтернеті. Не все, що написано в мережі – правда. Якщо є сумніви в достовірності – хай запитує у старших. Розказати про правила поведінки в мережі. В інтернеті вони такі самі, як і в реальності, зокрема, повага до співрозмовників.

Номер слайду 30

Корисні поради. Попросіть Вашу дитину відразу ж розповідати Вам про неприємні ситуації під час спілкування в Інтернеті, підкресливши, що Ви не будете сердитися, про що б вона не розповідала. Переглядайте інформацію, що міститься в комп'ютері Вашої дитини. Це допоможе Вам контролювати її спілкування в мережі. Але пам'ятайте, що дитина може користуватися Інтернетом не тільки вдома, але і в школі, Інтернет-клубі, у друзів.

Номер слайду 31

Список використанних сайтів:https://vseosvita.ua/library/material-do-batkivskih-zboriv-v-pocatkovij-skoli-mobilnij-telefon-dla-ditini-rozkis-ci-neobhidnist-152144.htmlhttps://vseosvita.ua/library/batkivski-zbori-na-temu-ditina-i-planset-korist-ci-skoda-402867.htmlhttps://naurok.com.ua/lekciya-dlya-batkiv-diti-v-sviti-adzhetiv-138220.html

pptx
Додав(-ла)
Тищук Іванна
Додано
22 грудня 2021
Переглядів
2281
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку