Презентація. Біографія Юрія Косача.

Про матеріал

Презентація "Біографія Юрія Косача"- елемент запропонованого уроку з позакласного читання для 9 класу. Школярі стисло знайомляться з життєписом письменника-емігранта.

Юрій Косач – племінник Лесі Українки. Це свідчить про тяглість сімейної інтелектуальної традиції, але цей ярлик тяжіє над сприйняттям особистості автора та його творчості. Ми або завищуємо горизонт очікувань, або вибудовуємо низку упереджень.

Химерний Косач із його ідеологічними стрибками до «своїх» і «чужих» був нелюблений діаспорою й незнаний удома.
Косачу закидають політичне хамелеонство. Він не раз змінював політичні табори, регулярно маневрував між комуністами й націоналістами.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Юрій Косач – племінник Лесі Українки. Це свідчить про тяглість сімейної інтелектуальної традиції, але цей ярлик тяжіє над сприйняттямособистості автора та його творчості. Ми або завищуємо горизонт очікувань, або вибудовуємо низку упереджень.

Номер слайду 2

Химерний Косач із його ідеологічними стрибками до «своїх» і «чужих» був нелюблений діаспорою й незнаний удома. Косачу закидають політичне хамелеонство. Він не раз змінював політичні табори, регулярно маневрував між комуністами й націоналістами.

Номер слайду 3

Журналіст М. Р. Стех: «Косач просто ігнорував питання політичні, моральні, побутові, серйозно ставлячись лише до одного – можливості думати і писати. Його герой, який утрапив у дивакувату авантюру та легковажив заради неї всім, у цьому сенсі – трішечки alter ego самого письменника».

Номер слайду 4

Косач навчається у Львівській гімназії, на юридичному факультеті Варшавського університету. У 1932 р. потрапляє до польської в'язниці, після ув'язнення виїздить до Франції. Повернувшись під час війни до Львова, опиняється в концтаборі.

Номер слайду 5

У повоєнній Німеччині потрапляє у вир еміграційного літературного життя, стає одним із засновників МУРу. Переїхавши до США, мусив заробляти на життя тяжкою фізичною працею, але багато пише в газетах, видає нові книжки.

Номер слайду 6

Косач зорієнтований на оповідну традицію європейської прози. Його погляд на Україну водночас і зсередини, й збоку. На всіх його історичних творах печать певної екзотичності, його герої часто оповиті серпанком демонічної винятковості.

Номер слайду 7

Ю. Шерех: «Коріння екзотизму в тому, він не знаходить такої України, як він уявляв і бажав, а іншої він не знає або радше не може зрозуміти як цілости. Образ лишається для нього загадковим. І він починає шукати Україну не в Україні, а в Європі».

pptx
Додано
27 січня 2018
Переглядів
1151
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку