Презентація. Біологічно активні речовини.

Про матеріал
Презентація містить інформацію про різноманітність та властивості біологічно активних речовин та їх вплив на живі організми.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

БІОЛОГІЧНО АКТИВНІ РЕЧОВИНИ Мартиненко І.Г. Бахмацький ліцей №1

Номер слайду 2

Біологічно активними речовинами називають продукти біологічного синтезу, що у мізерно малій концентрації виявляють фізіологічний ефект.

Номер слайду 3

Біологічно активні речовини Вітаміни Гормони Фітогормони Фітонциди Алкалоїди Антибіотики

Номер слайду 4

ВІТАМІНИ За розчинністю Водорозчинні В,С Жирозчинні А,К,Е,D За фізіологічною дією Підвищуютьзагальну реактивність організму В,А,С Антигеморагічні С,К Антианемічні В, С Антиінфекційні С,А

Номер слайду 5

Порушення Гіперавітаміноз Гіповітаміноз Поліавітаміноз Авітаміноз Вторинна вітамінна нестача рахіт

Номер слайду 6

Гормони це сигнальні речовини різноманітної хімічної природи, що виробляються клітинами організму і діють на інші клітини цього ж організму. Такі неспецифічні гормони ще називають гормоноїдами, або «гормоноподібними речовинами». Відкрили Е.Старлінг У.Бейліс

Номер слайду 7

Гормони білкової природи синтезуються в гіпоталамусі, гіпофізі й підшлунковій залозі: Інсулін Глюкагон Вазопресин Стероїдні гормони — похідні холестерину, продукуються в клітинах коркового шару надниркової залози, а статеві гормони — у статевих залозах: Андрогени Естрогени Третю групу становлять гормони — похідні амінокислоти тирозину, вони синтезуються в мозковому шарі надниркової залози й у щитовидній залозі: Тироксин Адреналін Норадреналін Гормони хребетних тварин й людини, поділяються на три групи.

Номер слайду 8

За місцем синтезу Залозисті гормони: Гормони ендокринних Соматотропін органів : Тирозин Еритропоетин Простагландини Тканинні : Гістамін Серотонін Нейрогормони: Ацетилхолін Ендорфіни Енкефаліни

Номер слайду 9

Фітогормони Стимулятори Ауксини Гібереліни Цитокініни Інгібітори Етилен Абсцизова кислота Жасмонова кислота

Номер слайду 10

Фітонциди Аліцин цибулевих Гексенал грецького горіха Хлорогенова кислота моркви Алкалоїди Хінін Кофеїн Морфін Кокаїн

Номер слайду 11

Антибіотики Стрептоміцин Пеніцилін Новоіманін Лізоцим

Номер слайду 12

Гормони також виробляються у високорозвинених безхребетних. Тільки на відміну від хребетних, їх синтез відбувається не в органах секреції, а в окремих клітинах, часто розкиданих по тілу, і переносяться вони не током крові, а за рахунок дифузії. Ці гормони визначають час линьки, статевого дозрівання, входження в діапаузу. Ювенільний гормон регулює проходження стадій метаморфозу у комах.

Номер слайду 13

До гормоноподібних речовин відносять ті, які мають високу біологічну активність, але виробляються в неспеціалізованих клітинах і діють не вибірково — відразу на всі клітини, зокрема фактори росту — невеликі поліпептиди, які утворюються в клітинах тварин, що містяться в усіх тканинах. Фактори росту мають широкий спектр біологічної дії: стимулюють або пригнічують клітинні поділи, визначають швидкість диференціювання клітини. Розповсюджуються вони по тілу також шляхом дифузії.

Номер слайду 14

Ще один тип гормоноподобніх речовин тварин — це простагландини— група, що налічує близько 20 біологічно активних речовин, які мають ліпідну природу. Синтезуються майже в усіх тканинах організму людини, включаючи й стінки кровоносних судин. Беруть участь у регуляції кров’яного тиску, визначають статеву активність, перебіг вагітності та багато іншого. Вважається, що простагландини відіграють ключову роль у регуляції запальних процесів. З’ясувалося, що в організмі людини саме ці речовини визначають підвищення температури тіла, яке знімається аспірином. Було зроблено висновок, що жарознижуючі властивості аспірину пов’язані саме з припиненням синтезу простагландинів. Англійцю Д. Вейну і шведам С. Бергстрему та Б. Самуельсону у 1982 р. Було вручено Нобелівську премію з фізіології й медицини.

Номер слайду 15

Фітогормони Це низькомолекулярні речовини, що синтезуються в певних частинах рослин, а також у грибах і бактеріях, мають високу біологічну активність і виконують регуляторні функції (викликають старіння клітин, дозрівання й опадання плодів, проростання насіння, ріст рослин, формування тканин і органів, цвітіння). Фітогормони не виробляються спеціальними органами, клітинами або тканинами й діють переважно у тому самому місці, де й утворюються. По-друге, у клітинах рослин і грибів відсутні спеціальні рецептори, подібні до тих, що є у клітинах тварин, а тому дія фітогормонів залежить від їх концентрації і проявляється на багато повільніше. По-третє, ці речовини мають широку неспецифічну дію, обумовлену станом організму й навколишнього середовища. Розрізняють п’ять груп фітогормонів, які у свою чергу за характером дії можна поділити на стимулятори росту рослин й інгібітори .

Номер слайду 16

Ауксини стимулюють ріст плодів і пагонів. Гетероауксин, який був уперше виділений із пліснявих грибів. Саме його використовують у садівництві для швидкого вкорінення черешків. Цитокініни спонукають клітинні поділи. Гібереліни стимулюють ріст рослин, прискорюють розвиток листя, дозрівання насіння. Абсцизова кислота, навпаки, гальмує ріст рослин, її накопичення в клітинах і тканинах стимулює процеси зів’янення й обпадання листя. Вона належить до того ж класу речовин, що і ювенільний гормон комах. Дію фітогормонів виявляє і етилен. З’ясувалось, у невеликих кількостях він утворюється в тканинах рослин і так само, як і абсцизова кислота, є інгібітором. Біологічні властивості етилену зараз широко використовуються для штучного дозрівання овочів і фруктів.

ppt
Пов’язані теми
Біологія, 10 клас, Презентації
Додано
19 травня 2023
Переглядів
1495
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку