Презентація. Біологія 10 клас. Репродукція клітини.

Про матеріал
Біологія 10 клас. Презентація. Матеріал до уроку. Репродукція клітини. Організм людини, за оцінками науковців, складається зі 100 000 (1014) млрд клітин. І більшість із цієї кількості клітин тіла замінюються новими кожні 7–10 років. Процес оновлення клітин відбувається по-різному в різних частинах тіла, але повне омолодження «з ніг до голови» триває близько 10 років. Завдяки чому відбувається «омолодження» організму людини?
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Репродукція клітини Біологія 10 клас

Номер слайду 2

Тестування (кожне питання – 1 бал)Пересадка тканин і органів в межах одного організму називається: а) автотрансплантація; б) алотрансплантація; в) ксенотрансплантація. Пересадка тканин і органів між організмами одного виду називається: а) автотрансплантація; б) алотрансплантація; в) ксенотрансплантація. Пересадка тканин і органів між організмами різних видів називається: а) автотрансплантація; б) алотрансплантація; в) ксенотрансплантація. Особливий вид трансплантації, переливання крові, обов'язково враховує: а) групу крові; б) групу крові та резус-фактор; в) резус-фактор. Який вчений розробив метод пересадки рогівки ока? а)Філатов; б) Сєченов; в) Амосов. Реакція відторгнення трансплантата зумовлюється : а) антитілами; б) антигенами; в) не відбувається. Що являє собою явище імунологічної толерантності? а) сприйняття своїх антигенів як чужих; б) сприйняття чужих антигенів як своїх власних; в) знищення чужих антигенів. Напрям трансплантології, пов'язаний із вирощуванням нового штучного органу для пересаджування його людині: а) імплантація; б) трансплантація; в) клонування. Вирощування клітин, тканин та органів поза організмом на живильних середовищах називають: а) експлантація; б)імплантація; в) клонування. Найбільш подібними до людських є органи : а) свині, примата; б) примата, корови; в) свині, примата, кози.

Номер слайду 3

Поміркуйте!Організм людини, за оцінками науковців, складається зі 100 000 (1014) млрд клітин. І більшість із цієї кількості клітин тіла замінюються новими кожні 7–10 років. Процес оновлення клітин відбувається по-різному в різних частинах тіла, але повне омолодження «з ніг до голови» триває близько 10 років. Завдяки чому відбувається «омолодження» організму людини?

Номер слайду 4

РЕПРОДУКЦІЯ КЛІТИН — відтворення нових клітин шляхом поділу вихідної клітини

Номер слайду 5

З репродукцією клітин пов'язані:

Номер слайду 6

Основними типами репродукції клітин є:мітозамітоз(від грец. mitos – нитка) – це поділ еукаріотичних клітин, внаслідок якого утворюються 2 дочірні клітини з таким самимнабором хромосом, що й у материнської клітини це прямий поділ клітин, що відбувається шляхом поділу ядра, безреплікації ДНК й конденсації хромосом та без утворення веретена поділу.

Номер слайду 7

МІТОЗ — це поділ еукаріотичних клітин, внаслідок якого утворюються 2 дочірні клітини з таким самим набором хромосом, що й у материнської клітини. Чинники, що впливають на мітоз. Добові ритми. Гамма-променіРентгенівські променіРадіація. Висока температура. Рослинні отрути. Дія гормонів

Номер слайду 8

Амітоз — це прямий поділ клітин, що відбувається шляхом поділу ядра, без реплікації ДНК й конденсації хромосом та без утворення веретена поділу

Номер слайду 9

Порівняльна характеристика мітозу й амітозу{93296810-A885-4 BE3-A3 E7-6 D5 BEEA58 F35}Ознаки. Мітоз. Амітоз. Для яких клітин властивий?Стовбурові, поновлювальніВисокоспеціалізовані, пухлинні, старіючі, вмираючіПоділ ядра. З реплікацією ДНКБез реплікації ДНКСпіралізація й конденсація хромосом. Відбувається. Не відбувається. Утворення веретена поділу. Утворюється. Не утворюється. Клітини, утворені з материнської2 клітини з однаковим генетичним набором. Дві або одна багатоядерна. Функціонування клітин. Здатні до подальшого поділу. Не здатні до подальшого поділу. Біологічна роль. Точне відтворенні клітин, забезпечення рівномірного розподілу хромосом материнської клітини між двома дочірніми клітинами і підтримання сталості каріотипу. Швидке поповнення клітинних популяцій у процесі репаративної регенерації

Номер слайду 10

Розв’язування вправ. Мітоз. Вправа 1. Обчисліть, скільки клітин утвориться внаслідок 8 послідовних мітозів 4 соматичних клітин в організмі людини. Скільки хромосом буде в кожній з них, якщо в материнських клітинах їх міститься по 23 пари?Вправа 2. В ядрі соматичної клітини на стадії профази мітозу міститься 13,68 · 10-9 мг ДНК. Яка кількість ДНК буде в ядрі соматичної клітини одразу після завершення мітозу?

Номер слайду 11

Домашнє завдання: п.56, підручник В.І. Соболь

Номер слайду 12

Дякую за увагу !

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Стожок Алла Павлівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
20 квітня 2021
Переглядів
3279
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку