БІООРГАНІЧНІ РЕЧОВИНИ — речовини, що входять до складу живої природи та беруть участь у перетвореннях речовин, енергії та інформації. Особливості біоорганічних речовин. Висока енергоємність. Взаємодія з біонеорганічними речовинами. Здатність до окиснення. Здатність до гідролітичного розкладу. Змінна активність. Складні взаємоперетворення.{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}БІООРГАНІЧНІ МОЛЕКУЛИМалі біомолекули. Макромолекули. Моносахариди, амінокислоти, нуклеотиди, жирні кислоти. Полісахариди, нуклеїнові кислоти, білки, ліпіди
Номер слайду 3
Функції біомолекул. Структурна — участь у реакціях синтезу з утворенням різних нових молекул. Енергетична — участь у реакціях розкладу та забезпеченні енергетичних потреб живого (глюкоза, фруктоза, АТФ). Регуляторна — участь у регуляції біохімічних процесів та функцій (ферменти, вітаміни, гормони).
Номер слайду 4
4. Резервна — хімічна інертність та нерозчинність у воді зумовлюють відкладання певних біомолекул про запас (крохмаль, глікоген, жири, олії).5. Захисна — біомолекули знешкоджують внутрішні й зовнішні шкідливі речовини, захищають від ультрафіолетового випромінювання, хвороботворних вірусів, бактерій (лізоцим).6. Інформаційна — участь у процесах сприймання, збереження й реалізації інформації (рецепторні білки, РНК, ДНК).
Номер слайду 5
БІЛКИ — це високомолекулярні біополімерні органічні сполуки, мономерами яких є амінокислоти. Будова: 20 основних (протеїнових) амінокислот, пептидні зв'язки, різні структури.