Презентація « Бобер. Особливості та спосіб існування» 8 клас

Про матеріал
Здобувачі освіти ознайомляться із представником ряду гризунів — бобром, із його способом існування; дізнаються про життя звичайних бобрів в Україні, про те, як ці тварини будують собі житло, чим харчуються, який мають вигляд, якими сім'ями живуть; їх роль в екосистемах та значення для людини; дізнаються про причини, що зумовлюють збереження видового складу.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Презентація з природознавства« Бобер. Особливості та спосіб існування» Підготувала вчитель-дефектолог Олійник Світлана Василівна

Номер слайду 2

Мета уроку:ознайомити здобувачів освіти із представниками ряду гризунів — бобрами, із їх способом існування; розповісти про життя звичайних бобрів, про те, як ці тварини будують собі житло, чим харчуються, який вигляд мають, якими сім'ями живуть; визначити роль бобрів в екосистемах, їх значення для людини; продовжити формування вміння працювати з додатковою літературою; виділяти головне, робити висновки, аргументувати. Тип уроку: урок засвоєння нових знань. Обладнання: схеми, малюнки, презентація.

Номер слайду 3

Хід уроку:І. Організаційний етап-Привітання з учнями, перевірка їх готовності до уроку.-Сьогодні на уроці ви зможете проявити свої здібності і активність. Бажаю вам гарного початку нашої нелегкої праці. Я можу поділитися з вами своїм знанням предмета, який викладаю.ІІ. Актуалізація опорних знань учнів Давайте згадаємо про яких гризунів ми говорили на попередніх уроках.-Дидактична гра: «Впізнай та назви »-Що цікавого вам запам’яталося?Повідомлення теми уроку.

Номер слайду 4

ІІІ. Мотивація навчальної діяльності. Гра ДЕШИФРАТОР: А К Б Ж А К О Ж Б А К Е Ж К Р А ЖЗакресліть літери, які зустрічаються 4 рази і отримаємо те, про що ми будемо з вами говорити на уроці. Повідомлення теми уроку. Бобер. Особливості та спосіб існування. IV. Вивчення нового матеріалу

Номер слайду 5

БОБЕР. ОСОБЛИВОСТІ ТА СПОСІБ ІСНУВАННЯ.

Номер слайду 6

Мешкає бобер у водоймах і на їхніх узбережжях.

Номер слайду 7

Плавальні перетинки на ногах допомагають бобру рухатися у воді.

Номер слайду 8

Хвіст у формі весла допомагає змінювати напрямок руху.

Номер слайду 9

- За рахунок того, що легені і печінка у бобра великі, він може перебувати під водою протягом 15 хвилин.- Вороги бобра - вовк, росомаха, лисиця, рись, ведмідь і бродячі собаки. Але найбільшу шкоду приносить людина. Бобрів винищують заради їхнього цінного хутра та м’яса. Видра не приносить бобру шкоди, що підтверджується спостереженнями, а також аналізом харчових залишків і екскрементов.

Номер слайду 10

У давні часи люди вважали бобрів рибами. Адже ці тварини живуть переважно під водою. У бобрів прозорі повіки. Завдяки цьому вони можуть плавати під водою з закритими очима й чудово орієнтуватися в просторі. Бобри є великими трудівниками. Вони постійно будують свої греблі та хатинки, заготовляють корми на зиму тощо. Бобри звалюють дерево, підгризаючи його знизу з усіх боків. Звалене дерево бобри ретельно обробляють. Відокремлюють гілки, перегризають на кілька частин стовбур і все це сплавляють до своєї хатини або до греблі, які будують на дрібних річках і струмках.

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Підгризаючи дерево, ці гризуни діють так, щоб воно впало в потрібному напрямку. Одні шматки дерева бобер встромляє загостреним кінцем у дно, інші закріплює між ними, щоб не віднесло течією. Працює при цьому і зубами, і лапами, і головою. Для надійності гризуни підпирають греблю з боків спеціальними поперечками і рогульками. Проміжки в конструкції законопачують гілками, мулом, листям і глиною, приносячи весь цей матеріал до місця будівництва в передніх лапах. В одному з кінців греблі облаштовують стік, щоб паводком не зруйнувало всю споруду.

Номер слайду 13

За один день бобер здатний повалити дерево, діаметр якого становить 50 см. Дерево діаметром 7 см бобер завалить за 10 хв

Номер слайду 14

Живуть бобри поодинці або сім'ями. Повна сім'я складається з 5-8 особин: сімейної пари і молодих бобрів — приплоду минулого і поточного років. Сімейна ділянка іноді займається сім'єю протягом багатьох поколінь. Невелику водойму займає одна сім'я або холостий бобер. На більших водоймах довжина сімейної ділянки вздовж берега становить від 0,3 до 2,9 км. Від води бобри рідко віддаляються більш ніж на 200 м. Протяжність ділянки залежить від наявності кормів. У багатих рослинністю місцях ділянки можуть змикатись і навіть перетинатися. Межі своєї території бобри мітять секретом мускусних залоз. Мітки наносяться на особливі горбики з бруду, мулу і гілок висотою 30 см і шириною до 1 м. Між собою бобри спілкуються за допомогою пахучих міток, поз, ударів хвостом по воді і криків, що нагадують свист. При небезпеці бобер голосно вдаряє хвостом по воді і пірнає. Хлопок служить для всіх бобрів в межах чутності сигналом тривоги.

Номер слайду 15

Спілкування бобрів. Гучні трубні звуки цих тварин можна почути під час зустрічей ворогуючих особнів. Кричить атакуючий звір, причому цей крик супроводжується шипінням. Шипіння, у бобрів слугує для вираження незадоволення або недружелюбності. Залицяючись, бобри виробляють стогони, що нагадують вимовні в ніс «иии» або «тов»; ці звуки також служать як заклик або прохання,виражають почуття страху або розгубленості. Стогоном самиця бобра скликає своїх малюків. Для дитинчат характерні більш високочастотні плачучі жалібні звуки. Ними бобрята кличуть свою матір: жалібні звуки вони видають і при зустрічі з іншими бобрами

Номер слайду 16

Особливості розмноження. Статева зрілість наступає у віці 2-3 років, а в неволі - в півтори року. Протягом року буває один помет. . Число дитинчат у виводку 1 -6, середня їх кількість близька до 3. Новонароджені зрячі, добре опушені, розмір їх біля 25 см і маса в середньому 500 р. Через день-два молоді можуть плавати. Вигодовування молоком триває біля 2 місяців, але бобрята вже у віці 3-4 тижнів починають їсти зелений корм. Дорослі самці не беруть участі у вихованні молодих, і звичайно на цей період вони, а також годовики, йдуть з сімейного житла. Навесні відбувається розпад сімей, а в основному гнізді звичайно залишається доросла самиця з молодими. Бобри - довгожителі. Відомий випадок, коли в неволі він прожив 35 років, а 21-літня самиця, що жила на волі, дала приплод.

Номер слайду 17

Бобри зводять чотири види типових будівель:- Нори. Їх риють в обривистих берегах, високих і міцних. Вхід — на глибині 1-2 м під водою;- Хатки з гілок і землі. Будують їх, якщо береги пологі і для нір не годяться. Висота хатки іноді досягає 3 м, а окружність — 16 м;- Канали;- Греблі. Бобри використовують для своїх загат головним чином вільху, осику та вербу.

Номер слайду 18

Яке житло будують бобри? Яке житло будують бобри?

Номер слайду 19

Греблю бобер споруджує для підняття рівня води в річці для захисту своїх хатинок. Інакше їхнє житло опиниться на суші. Тоді до нього зможуть дістатися хижаки. .

Номер слайду 20

Бобри – суворі вегетаріанці. Їх основний раціон складається з кори і пагонів прибережних дерев (верби, осики, тополі).

Номер слайду 21

ЗАВДАННЯ: знайти довжину тіла бобра.

Номер слайду 22

Яке житло будують бобри?Запам’ятайте!Бобер —ссавець, великий гризун. Він має дві пари великих зубів-різців, які постійно ростуть. Мешкають біля водойм. Живуть у норах або будують хатки посеред водойми. Утворюють пари на все життя. Бобри живуть сім’ями.

Номер слайду 23

Завдання1. Складіть та прочитайте вірш за допомогою цифрових підказок. Запишіть його в зошит.

Номер слайду 24

Запитання1. Де живуть бобри?2. Який зовнішній вигляд у бобрів?3. Що свідчить про гарні плавальні здібності бобра?4. Чим харчуються бобри влітку?5. Що їдять бобри взимку?6. Якими сім’ями живуть?7. Хто входить до складу сім’ї бобрів?8. Які житла будують бобри?9. Якими народжуються дитинчата бобрів?10. Чим годує самка бобра своїх дитинчат?11. Як мітять межі своєї ділянки?12. Як бобри спілкуються?13. Назвіть їх ворогів.14. Скільки років живуть?

Номер слайду 25

ДЯКУЮ ЗА УВАГУ!Цікаві факти про бобрів;https://www.youtube.com/watch?app=desktop&v=f. Bg6 XVn. Rh. HY

Номер слайду 26

Джерела інформації.1. Природознавство. Підручник для осіб з особливими освітніми потребами (F70). 8 клас. Косенко§ 41. https://uahistory.co/pidruchniki/textbook-special-needs-educational-f70-geography-8-class-2021-kosenko/46.php

pptx
Пов’язані теми
Природознавство, Презентації
Інкл
Додано
21 березня
Переглядів
181
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку