Презентація "Бразилія"

Про матеріал
Ви ознайомитесь із детальною комплексною характеристикою країни, яка здійснила великий ривок у розвитку за останні десятиліття та відіграє значну роль не тільки у регіоні, а й у світі.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Підготувала вчитель географіїЧернівецької Сш орт І-ііі ступенів №41мадей Г. В. Бразилія

Номер слайду 2

Мета урокуознайомитись із комплексною характеристикою Бразилії;за текстом підручника, попередньо опрацювавши матеріал презентації, удосконалювати навички роботи з текстом та практичні навички роботи з картами; - доповнити ознайомлення з країною, переглядом відеоролика “12 цікавих фактів про Бразилію”.

Номер слайду 3

Місце країни у світі та регіоні

Номер слайду 4

Федеративна республіка бразилія26 штатів та федеральний округ

Номер слайду 5

Місце бразилії у світі та регіонінова індустріальна країна;займає 20% регіону,21 % населення;за ВВП – 2-е в Америці (після США), 9-е у світіза золотовалютними резервами ті ж місця;учасник БРІКС, куди входять Бразилія, Росія, Індія, Китай, Росія; відома традиційними карнавалами та футболомдані тези записуємо!

Номер слайду 6

Економіко-географічне положення. Бразилія у східній та центральній частинах Південної Америки;? За картою на с.171 запишіть з якими країнами межує країна; До яких підтипів держав належать ці країни (с.204);Бразилія – морська держава, висока транспортна освоєність лише у східних районах, де основну роль відіграє автомобільний транспорт дані тези записуємо!

Номер слайду 7

Природно-ресурсний потенціалприродні умови сприяють освоєнню;рельєф – рівнинний (Амазонська низовина та Бразильське плоскогір’я);клімат від екваторіального до субтропічного;унікальні лісові ресурси, в долині Амазонки –сельва, за запасами цінних порід – 1-а у світі, за загальними – 3-є;земельні ресурси – найкращі на сході;водні ресурси значні і багаті га гідроресурси;різноманітні корисні копалини (див. с.171 мал.136)

Номер слайду 8

Працересурсний потенціалдемографічний перехід від ІІ до І типу;скорочення смертності та народжуваності;природний приріст 7,7 осіб/тисячу жителів;середня тривалість життя – 75,53 роки;негативне сальдо міграцій; активні внутрішні міграції;однонаціональна країна,95% - бразильці, нація з представників різних рас;українська діаспора складає майже 0,5 млн.ч.;достатньо забезпечена трудовими ресурсами, рівень безробіття – 6,4% працездатного населення (записати дані тези!)

Номер слайду 9

Система розселеннязаписати короткі тези письмово у зошит з цього питання с.206 (за прикладом попередніх слайдів), а саме:густота населення; рівень урбанізації; міста-мільйонери.

Номер слайду 10

Особливості структури економіки. Бразилія-індустріально-аграрна країна , завдяки:передовим технологіям;іноземним інвестиціям;кредитам розвинутих країн;½ ВВП припадає на сферу послуг;провідні виробництва концентруються у “великій трійці”: Сан-Паулу, Ріо-де-Жанейро, Белу-Орізонтізапишіть дані тези!

Номер слайду 11

Комплексна карта Латинської Америки

Номер слайду 12

Видобувна промисловість. За с.207 запишіть цифри, що підтвердять значення даної галузі для Бразилії

Номер слайду 13

Спеціалізація сільського господарстваохарактеризуйте сільське господарство, враховуючи такі аспекти:латифундії та їх особливості;експортні товари рослинництва та цифри, що свідчать про їх значення;структуру посівних площ;особливості тваринництватези занотуйте!

Номер слайду 14

Лісове господарство2/3 лісів у державній власності, понад 90% розташовані в долині річки Амазонки;основна функція лісів – екологічна: це ґрунто- - та водозахисні ліси; заповідники, парки, державні, приватні заказники;за обсягом заготівлі деревини – 2-е в Америці (після США) та 4-е у світі;найбільше значення мають збирання латексу (гевеї), горіхів, воску, парагвайського чаю, плодів пальми, олійного дерева, заготівля хвойних порід дерев.

Номер слайду 15

Промислові виробництва міжнародної спеціалізаціїкраїна входить у топ-10країн світу ;основу промислового потенціалу становлять - металургія та машинобудування;в т.ч. наукомісткі – радіоелектроніка, мікроелектроніка,біотехнологія, аерокосмічнаелектроенергетика – важлива галузь (8-е у світі та 3-є у регіоні, у регіоні 7 найпотужніших ГЕС у світі)

Номер слайду 16

Металургія текстильна. Машинобудування Харчоваза с.208-209 зробіть характеристику галузей письмово: - місце в регіоні та світі, - % виробленої продукції, - найбільші корпорації та центри.

Номер слайду 17

Третинний секторфінансова діяльність: реформування банківської сфери, на 10 найбільших банків – 70% активів, депозитів, кредитів; 30 банків -комерційних урядових, 20 – інвестиційних;система освіти – фундаментальною та середньою освітою охоплена більшість населення; міжнародний туризм – важлива галузь.

Номер слайду 18

Транспорт активно розвивається;більшість транспортних магістралей пролягає східними прибережними районами;головний вид транспорту – автомобільний, 4-е у світі за протяжністю,значення має – Трансамазонське шоссе;водні види: найбільші морські порти світу – Сан-Луїс, Тубаран, Сантус, Ріо-де- Жанейро;повітряний - понад 4200 аеропортів між 150 містами, найбільших – 29;залізничний має невелике значення.

Номер слайду 19

Риси просторової організації природні особливості впливають на розміщення господарства (просторову організацію, а саме:майже всі господарські об’єкти у Пд.-Сх. та Пд. Регіонах (в штаті Сан-Паулу виробляється 60% промислової продукції,а займає 3% площі);найбідніший регіон – Пн. Сх. – с/г, що спеціалізується на вирощуванні цукрової тростини.

Номер слайду 20

Зовнішні економічні зв’язки та зв’язки з україноюза матеріалом підручника с. 211 запишіть товарну продукцію експорту та імпорту країни, в т.ч. роль машинобудівної продукції;окремим пунктом запишіть про зв’язки з Україною Перегляньте відеоролик “12 цікавих фактів про Бразилію” за посиланням https://www.youtube.com/watch?v=Vo. KMkv. WPPg. Y

Номер слайду 21

Домашнє завданняопрацювати &42 за підручником С. Г. Кобернік, Р. Р. Коваленко Географія. Рівень стандарту. 10 клас. Кам’янець-Подільський:”Абетка”,2018;виконати письмові завдання по слайдах презентації 6, 9,16,20. Дякую за увагу! Бажаю успіхів!

pptx
Додав(-ла)
Галина Мадей
Додано
8 травня 2020
Переглядів
1396
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку