Мета:
навчальна: розширити уявлення про значення теплових явищ в житті людини;
розвивальна: розвивати пізнавальний інтерес до вивчення фізики; удосконалювати практичні навички шляхом розв'язування експериментальних задач; розвивати комунікативні навички.
виховна: виховувати поважне ставлення до українських традицій, любов до рідної землі; формувати екологічну культуру щодо раціонального споживання природних ресурсів; виховувати бережливе ставлення до свого здоров'я.Обладнання: традиційний український посуд, традиційні українські напої, 2 сигнальні світлові лампи для брейн-рингу, комп'ютерна презентація, мультимедійний комплект, калориметри, термометри, ложки чайні, чайник електричний, шприц, одеколон, вата.
Запитання №1 Т. Г. Шевченко належав до того покоління киян, яке лише починало вживати цей напій. Як згадують мемуаристи, він був йому не зовсім до смаку. Поет називав цей напій по-польськи «гербатою» і, граючись словами, казав, що «ті, хто його вживають забагато, під старість горбатіють». Про який напій йде мова? ЧАЙ5
Запитання №3 1812 року на території України вперше з’являються згадки про чайні церемонії. Особливо полюбляли новомодний напій і у вищих церковних колах. Перша монастирська чайна церемонія відбувалася у наступній послідовності: спочатку розчиняли мед або дорогий колоніальний цукор в окропі, а потім вкидали чайне листя. Готовий напій черпали, як збитень, кухлями або чашками. У якій посудині здійснювали приготування напою? У великій полив’яній мисці7
Запитання №4 У дворянських родинах напої запарювала сама ґаздиня, не довіряючи такої відповідальної справи служницям. Вона відчиняла особливу скриньку ключиком, який носила при собі. До того ж вона також носила при собі маленьку ложечку. Інші члени родини таких ложечок не мали, та й не було у них такої потреби, бо ґаздиня сама розмішувала кожному напій. Яке призначення мала згадувана скринька з ключиком? Це цукорниця8
Запитання №6 Перша світова війна навчила цінувати життєдайний напій – чай, його чудову властивість поліпшувати настрій, знімати втому й схиляти до душевної розмови. Вона ж навчила і користуватися посудом, який значно спростив його приготування, тим самим прикрасив собою стіл, надавши самому процесу блиску й театральності. Про який посуд йде мова?Самовар10
Запитання №9 Це унікальний екологічно чистий матеріал, який служив традиційним для виготовлення українського посуду. Не випадково ж на весіллі молодятам підносили його як символічний подарунок, примовляючи: «Дарую молодим грудку … – щоб до року були хрестини». Відновіть прислів’я, вказавши про що йде мова? Глина13
Запитання №11 Блюдце має велику поверхню контакту з повітрям, тому випаровування і теплообмін відбуваються швидше, при цьому температура напою зменшується. Раніше, коли ще на українських землях не було чашок, люди пили гарячі напої наливаючи їх у блюдце і дмухали на нього. Поясніть, чому вони так робили? 26
Запитання №12 Ручка дозволила брати гарячий кухоль, не обпікаючи при цьому пальціПерші згадки про використання чашок датуються ще в огляді трипільської культури. Ще тоді була здійснена спроба приробити до керамічного кухля ручку, перетворивши його у прообраз сучасної чашки. Навіщо було зроблено цю ручку? 27
ЗАВДАННЯ №2 Перед вами стакан із гарячим напоєм і дві однакові на вигляд чайні ложечки: одна срібна, інша виготовлена з мельхіору (сплаву нікелю). Визначте, котра з них срібна. Обладнання: Склянка з гарячим напоєм. Термометр. Срібна ложечка. Мельхіорова ложечка. Дві склянки з холодною водою38
ЗАВДАННЯ №3 Визначте, скільки енергії віддала склянка напою, початкова температура якого була 1000 С. Вважайте, що питома теплоємність рідини така сама як води. Обчисліть, на яку висоту можна підняти вантаж масою 1000 кг, використовуючи цю енергію. Обладнання: Склянка з напоєм. Термометр39