Презентація "Британська кухня"

Про матеріал
Додатковий матеріал при вивченні Великобританії. Ознайомлення з кулінарними традиціями жителів Великобританії.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Британська кухня 21 11 2022

Номер слайду 2

Загальний огляд. Англійська кухня не може конкурувати з такими вишуканими кухнями, як французька, італійська чи китайська за популярністю. Гострі на язик французи стверджують, що кухарями в пеклі слугують саме англійці та що не вмерти з голоду в Англії можна лише в тому випадку, якщо тричі в день їздити на континент.

Номер слайду 3

Через те, що британські блюда не славляться особливо смачними і вишуканими, у світі практично не існує ресторанів англійської кухні. Порівняємо, наприклад, з італійськими, японськими, китайськими ресторанами — їх у світі існує множина, в кожному мегаполісі їх десятки, якщо не сотні.

Номер слайду 4

Британська кухня об'єднує кухню чотирьох регіонів, які входять до складу Великобританії - Англії, Шотландії, Уельсу та Північної Ірландії. У кожної з них є свої особливості, але вони мають багато спільного. Британська кухня, можливо, майже позбавлена вишуканості, проте, вона проста, ситна і ґрунтовна.

Номер слайду 5

Англійці вживають у їжу багато м'яса: яловичину, телятину, баранину, нежирну свинину в натуральному вигляді. Ростбіф, біфштекс — улюблені національні страви. До м'яса подають різні соуси, маринади, найчастіше томатний соус і пікулі, на гарнір — картопля чи овочі.біфштекс 

Номер слайду 6

Під час свого найвищого розвитку Британська імперія мала багато колоній, серед яких полягала Індія. Саме звідти прийшло блюдо з курки «Тикка масала». Ця страва настільки глибоко вписалася в англійські традиції, що навіть стало вважатися британським.«Тикка масала».

Номер слайду 7

Як і що їдять англійціДостеменно відомо, що сучасні британці люблять випити чашку кави ще в ліжку. Цей ритуал допомагає їм повністю прокинутися, а також підготуватися до тяжкості майбутнього дня. Після цього вони вирушають на кухню, щоб приготувати сніданок.

Номер слайду 8

День англійця починається звичайно із ранкового чаю чи апельсинового соку, що п'ють ще в ліжку.

Номер слайду 9

Сніданок (Breakfast) у англійців буває зазвичай з 7 до 9 години ранку Традиційний англійський сніданок, що складається з яєчні, бекону, сосисок, запеченої квасолі та грибів, англійці зараз готують рідко, проте його досі сервірують у більшості

Номер слайду 10

На перший сніданок (7-8 годин) подають, як правило, рідку вівсяну кашу (порідж), яйця, бекон, рибу; з рибних страв англійці віддають перевагу копченому оселедцю (кіперс) чи копченій трісці, палтусу. Часто можна побачити на столі обсмажений оселедець (блотерз) чи гриль-макрель.

Номер слайду 11

Сучасний англієць, швидше за все, з'їсть на сніданок тарілку пластівців або підсмажені тости, запиваючи їх апельсиновим соком або чашкою кави. Пластівці особливо люблять англійські діти, які чекають на сніданок звичну cereal bowl - тарілку пластівців з кукурудзяного, пшеничного або вівсяного борошна з молоком.

Номер слайду 12

Добре знайому нашому слуху за розповідями Конан Дойля «вівсянку» (porridge) англійці їдять, як правило, лише холодної пори року.

Номер слайду 13

Традиція неймовірно ситного сніданку склалася на початку ХХ століття, коли робітники йшли на фабрику рано вранці і поверталися додому лише увечері. Тоді обідів на фабриках не було. Щоб весь день почувати себе більш-менш ситими, людям доводилося з ранку «заправлятися» як слід. Відтоді умови змінилися, а традиція ситного сніданку залишилася.

Номер слайду 14

Ланч (другий сніданок). Він включає м'ясні страви: бекон, невеликі сосиски з тостами, нирки, обсмажені на грилі, біфштекси та ростбіфи, до яких подають різні соуси (найчастіше томатний) і маринади, а також овочі чи картоплю на гарнір. Обід (Lunch) – як правило, з 12 до 1.30 дня

Номер слайду 15

Проходить ланч звичайно в невеликих ресторанчиках — пабах, де відвідувачам пропонують сандвічі, смажені ковбаски, рибу з хрусткою смаженою картоплею, а також пиво, наприклад чорний ель чи портер (англійці надають перевагу бочковому пиву).

Номер слайду 16

Збираючись на навчання чи роботу, більшість дітей та дорослих в Англії беруть із собою упакований ланч. Середньостатистичний ланч англійця складається з сендвіча, пакетика картопляних чіпсів (crisps), будь-якого фрукта та напою. Зазвичай ланч пакується у пластиковий контейнер чи сумку-термос.

Номер слайду 17

У деяких частинах Великобританії сендвіч може також називатися butty або sarnie. Як правило, начинка сендвіч щедро заправляється майонезом. Як начинка можуть виступати консервований тунець, шинка, курка, креветки, мариновані огірки, помідори, листя салату, цибуля та інші інгредієнти.

Номер слайду 18

Попутно нагадаємо, що сендвіч значно відрізняється від бутерброда. Сендвіч складається з двох великих і товстих скибочок білого хліба, між якими лежать один або декілька шарів м'яса, салату і інших начинок. Найбільш схожий на сендвіч Биг-мак — гамбургер від Мак Дональдс. Тільки Биг-мак — це кругла булочка, а сендвіч має довгасту форму. Са́ндвіч (англ. sandwich) — різновид бутерброда. Складається з двох або декількох скибочок хліба (часто булки) і одного або декількох шарів м'яса та інших начинок. 

Номер слайду 19

Файв о'клок для джентльмена. Англійці звичайно, п'ють солодкий чай до семи разів у день. До чаю, як правило, подають тістечка, сандвічі, салати, холодне м'ясо. Гарячі страви о п'ятій годині — лише у виняткових випадках.

Номер слайду 20

Вечеря у Британії по складу блюд швидше схожа на обід. На вечерю найчастіше готують овочевий крем-суп(гарбузовий, помідорний і т. п.), до нього дають хліб з олією. На друге їдять смажене м'ясо(іноді з кров'ю) з картоплею або овочами. Як вже було сказано, соусів британці не використовують. Виключення — міцна англійська гірчиця.– основний прийом їжі. Традиційний час вечері – у проміжку між 6.30 та 8 годинами вечора. Вечеря (Dinner, або рідше – Supper)

Номер слайду 21

З перших страв англійці надають перевагу пюре, бульйонам, до них окремо подають варені шматочки м'яса, яйця, локшину, свіжі овочі. Хліба в Англії їдять дуже мало, не більше двохсот грамів на день.

Номер слайду 22

Ще однією важливою британською традицією є недільний обід(ця традиція також пустила корені в Сполучених Штатах Америки, Канаді, Австралії і Новій Зеландії). Під час недільного обіду на столі зазвичай стоять смажене м'ясо або птах з гарніром — картоплею фрі, овочами. Важливе блюдо — ситний йоркширський пудинг, зроблений з борошна, молока і яєць. Його подають найпершим, ще до початку обіду. Недільний обідйоркширський пудинг

Номер слайду 23

У англійців дуже популярні смажена риба(особливо, тріска) і картопля фрі.популярні блюда

Номер слайду 24

Популярне і ситне блюдо: яйця по-шотландски. Ця страва є крутими яйцями, що обмазали товстим шаром м'ясного фаршу так, щоб вийшла овальна кулька. Потім їх панірують і смажать на сковороді в олії. Яйця по-шотландски часто беруть з собою на пікніки. ЯЙЦЯ ПО-ШОТЛАНДСЬКИ

Номер слайду 25

Йоркширський пудинг. На відміну від солодких пудингів, що належать до десертів, йоркширський пудинг вважається закускою чи навіть основною стравою. Він готується з борошна, яєць і молока і, як правило, є великим і плоским коржом з тіста, запеченим у духовці і наповненим соусом грейві з овочами. Хоча йоркширський пудинг подається зазвичай як закуска, нез'їдені пудинги можуть бути подані в кінці трапези разом з джемом або морозивом як десерт (ще одне підтвердження дбайливості англійців).

Номер слайду 26

Ще одне поширене блюдо — корнуоллский пиріг. Це пиріг овальної форми, зроблений з листкового тіста і начинений шматочками м'яса, картоплею і луком. Іноді в якості начинки використовують курку або сир. Корнуоллский пиріг

Номер слайду 27

Найбільше англійські діти люблять їсти fish fingers (маленькі шматочки рибного філе в паніровці), піцу, картопля-фрі та запечену квасолю на тості. Улюблена дитяча англійська їжаfish fingers

Номер слайду 28

З англійських пирогів хотілося б особливо відзначити знамениті Пастуший пиріг» (Shepherds" Pie) та « Котеджний пиріг» (Cottage Pie), які по суті являють собою запіканки з м'яса, овочів та картопляного пюре, єдина відмінність яких один від одного полягає в тому, що Shepherds Pie готується з баранячого фаршу, а Cottage Pie - з яловичого.« Котеджний пиріг» (Cottage Pie),

Номер слайду 29

Пастуший пиріг (Shepherds" Pie)

Номер слайду 30

Ще одна британська страва — бутерброди з огірками.

Номер слайду 31

УЕЛЬСЬКИЙ РЕЙБІТ - ГРІНКИ З СИРОМ

Номер слайду 32

РАГУ ПО-ІРЛАНДСЬКИ

Номер слайду 33

КОЛКАННОН - ІРЛАНДСЬКЕ ПЮРЕ З КАПУСТОЮ

Номер слайду 34

РОСТБІФ

Номер слайду 35

З солодкого популярні пудинги, яблучні піроги і овочеві джеми(у нас джеми зазвичай бувають фруктовими). Десерти

Номер слайду 36

Жоден англійський десерт не обходиться без солодкого чаю з молоком. Дуже популярним є фруктові салати зі збитими вершками, морозиво з горіхами та фруктами, компоти із сухофруктів.

Номер слайду 37

Також вони із задоволенням печуть пироги з овочів, наприклад, дуже популярний солодкий морквяний пиріг. Однак, до невеликого розчарування всіх любителів тортів, кондитери Англії роблять їх надто солодкими і часто додають надто багато несмачної мастики. солодкий морквяний пиріг

Номер слайду 38

АНГЛІЙСЬКА ШОКОЛАДНИЙ ПУДИНГ

Номер слайду 39

На Різдво готують особливий пудинг. Його роблять з сала(!), хлібних крихт, борошна, цукру, яєць, родзинок і пряних спецій.

Номер слайду 40

НапоїІз напоїв в Англії найбільше поширення дістав чай. Його п'ють і за сніданком, і після обіду, і ввечері. Чай звичайно п'ють солодким, з молоком. Кава розповсюджена значно менше.

Номер слайду 41

До чаювання, звичайно, подають печиво або будь-яку іншу випічку.

Номер слайду 42

Чай із лимоном британці називають «російським напоєм» і вважають його дещо дивним.

Номер слайду 43

Слід сказати, що англійці є п'ючою нацією. З алкоголю найпопулярнішим напоєм є пиво, особливо, темне(ель, портер). Ну і, звичайно, популярний віскі. Ще англійці вживають ром, бренді, портвейн.

Номер слайду 44

З хмільних напоїв особливо популярне пиво — чорний ель та портер, причому особливо цінується бочкове пиво, а також віскі, джин, бренді, ром, портвейн.

pptx
Пов’язані теми
Географія, 10 клас, Презентації
До підручника
Соціально-економічна географія світу. (рівень стандарту, академічний рівень ) 10 клас (за редакцією Яценка Б. П.)
Додано
26 жовтня 2023
Переглядів
1406
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку