Презентація "Будова квіткової рослини. Вегетативні й генеративні органи"

Про матеріал
Ознайомити учнів із складовими частинами рослинних організмів – органами. З’ясувати значення поділу органів рослин на вегетативні та репродуктивні. Розкрити функції органів рослин .
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Будова квіткової рослини. Вегетативні й генеративні органи

Номер слайду 2

Мета уроку Ознайомити учнів із складовими частинами рослинних організмів – органами. З’ясувати значення поділу органів рослин на вегетативні та репродуктивні. Розкрити функції органів рослин .

Номер слайду 3

Будова рослин. Рослина складається з частин, які називаються органами. Кожен орган має свою назву.

Номер слайду 4

Що таке органи рослини? Всі рослини планети: однорічні, багаторічні, низькорослі, високі, трав’янисті, дерев’янисті складаються із складових частин – органів. Орган – це частина організму, що має певну будову, займає певне місце і положення в організмі та виконує відповідні функції.

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Чим відрізняються органи рослин? Органи у різних рослин відрізняються: за розмірами та формою;за тривалістю життя;за кольором квітів та плодів;за пристосуваннями до умов існування;за значенням у природі та житті людини.

Номер слайду 7

Класифікація органів рослин

Номер слайду 8

Вегетативні органи Вегетативними органами рослин є корінь та пагін. Вони забезпечують ріст рослини, її живлення, дихання, фотосинтез, транспорт речовин по рослині, утримання на певному місці, пристосування до умов існування.

Номер слайду 9

Вегетативні органи Пагін – надземний осьовий орган. Його складають:стебло;листки;бруньки. Корінь - це підземний осьовий орган.

Номер слайду 10

Зростання рослини починається з корення. За допомогою корення рослини одержують з грунту воду і розчинені в ній поживні речовини

Номер слайду 11

Цікаво знати, що …У жита площа кореневої системи становить близько 640 кв.м, що у 130 разів більше, ніж площа пагона. У гарбуза загальна довжина коренів складає близько 25 км, так як щодня наростає близько 300 м. Середня швидкість росту стебла, навіть, за сприятливих умов досягає близько 0,005 мм за хвилину. Якщо площа листків одного дерева 1600 кв.м, то воно може забезпечити киснем 60-65 чоловік.

Номер слайду 12

За допомогою листків рослина живиться. У листках під дією світла з вуглекислого газу і води утворюється цукор і крохмаль – поживні речовини, якими живиться рослина. При цьому рослини виділяють в повітрякисень.

Номер слайду 13

Репродуктивні органи Репродуктивні органи – це органи, які виконують функцію формування зачатків нового покоління, захисту зачатків рослин та розселення рослин на планеті. До них належать:квітки;плоди;насіння.

Номер слайду 14

Значення репродуктивних органів Репродуктивні органи необхідні для того, щоб сформувати зачатки майбутньої рослини, захистити їх від несприятливих умов довкілля та забезпечити їхнє розселення. Отже, репродуктивні органи забезпечують існування виду на планеті, його розселення на різноманітні території та продовження в наступних поколіннях.

Номер слайду 15

Як утворюються органи рослин. Якщо посадити або посіяти рослину, то спочатку виростають вегетативні органи, а вже потім репродуктивні. Спочатку набирає сили молодий корінець потім починає рости пагін, який розгалужується і формує надземну частину рослини.

Номер слайду 16

Як утворюються органи рослин. Після того, як вегетативні органи повністю сформуються, тільки тоді починають розвиватися репродуктивні органи, тобто спочатку квіти, а на їхньому місці після відцвітання сформуються плоди із насінням.

Номер слайду 17

Назвіть органи рослини

Номер слайду 18

Які органи рослин зображені?

Номер слайду 19

Знайти репродуктивні органи

Номер слайду 20

Замалюй у зошит схему . Постав цифри у клітинках

Номер слайду 21

Допиши пропущені слова. Тільки на світлі в ………… рослин за допомогою процесу ………………. утворюються …………………,а в повітря виділяється……………………

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 5
Оцінки та відгуки
  1. Ольга Стеблина
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Кокарєва Лідія Григорівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Бориславська Вікторія Павлівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Підкалюк Любов Петрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Раєва Алла Фахраддинівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 2 відгука
pptx
Додано
16 лютого 2020
Переглядів
29992
Оцінка розробки
5.0 (5 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку