Презентація "Булінг та безпека дітей в Інтернеті."

Про матеріал

Різновиди булінгу. Конфлікт чи булінг? Причини, наслідки цькування. Кібербулінг. Підвиди кібербулінгу. Що є двигуном кібербулінгу? Правила безпеки в Інтернеті. Порядок дій батьків, принципи реагування педагогічних працівників на цькування дитини в Інтернеті. На всі ці питання дає відповідь презентація: "Булінг та безпека дітей в Інтернеті".

Презентацію можна використовувати як на батьківських зборах, так і на методичних об'єднаннях класних керівників, працівників психологічних служб.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Булінг та безпека дітей в ІнтернетіПідготувала Трохименко Ніна Миколаївна, соціальний педагог Бородянського ліцею №1

Номер слайду 2

Різновиди булінгу. Фізичний – побої, псування майна, утиск у колективі (пересаджування на останню парту), сексуальне насилля. Психологічний – погрози, насмішки, висміювання недоліків, особливостей, поширення чуток, грубі жарти, наклепи, знецінення, шантаж, ізоляція, бойкот, газлайтінг (різновид насилля, де опоненту пропонується змінена реальність і він починає думати, що з ним щось не так).

Номер слайду 3

КОНФЛІКТ ЧИ БУЛІНГ?Конфлікт – часто це спосіб усунути розбіжності. У конфлікті завжди є дві рівні сторони. Конфлікт відрізняється від булінгу нерівністю сил між агресором і жертвою й чітким розподілом ролей. У булінгу агрессор завжди має більше підтримки, і він у цій ситуації сильніший.

Номер слайду 4

ПРИЧИНИ ЦЬКУВАННЯМеханізми булінгу здебільшого спонтанні. Жертву обирають випадково. Проте є групи ризику, які можуть потерпати від цькування: релігійні, расові, особливості зовнішності, сексуальні вподобання, статева самоідентифікація, економічний рівень сім’ї. Причиною насильства також може бути домашнє насильство, яке стає прикладом для наслідування.

Номер слайду 5

Причинами насильства можуть бути також: страх, брак моральних принципів і норм, чітких правил, недостатній контроль із боку дорослих. Окрім того, в організації цькування вирішальну роль може відігравати вчитель. Учитель, який є безумовним авторитетом, може, на жаль, сформувати негативну думку про учня.

Номер слайду 6

Наслідки булінгу можуть бути різними – тривожність, фізіологічні розлади, проблеми в освітньому закладі, доведення до суїциду.

Номер слайду 7

Кібербулінг систематичне цькування та вчинення насильства за допомогою засобів електронної комунікації. Основним двигуном кібербулінгу є анонімність. Люди можуть дозволяти собі все, коли їх не бачать, не чують і не знають, хто вони є.

Номер слайду 8

Підвиди кібербулінгу. Аутинг – розголошення інформації про сексуальну орієнтацію та гендерну ідентичність іншої людини без її згоди, читання батьками повідомлень у телефоні дитини теж можна вважати аутингом. Сталкінг – націлене переслідування, тобто коли людині пишуть повідомлення, коментують усі події в житті, стежать за нею. Тролінг – соціальна провокація (підчепити, підловити, змусити сперечатися зі свідомо абсурдною позицією). Хейтинг – негативні коментарі й неконструктивна критика без обґрунтування або запиту.

Номер слайду 9

Підвиди кібербулінгу. Флеймінг – безцільна дискусія, яка часто супроводжується негативними повідомленнями. Найчастіше діти ведуть їх у чатах. Секстинг – пересилання особистих інтимних фотографій, повідомлень інтимного змісту. Фрейпінг – кривдник отримує контроль над акаунтом жертви. Кетфішинг – створюється фейковий акаунт і від імені жертви кібербулінгу пишуться повідомлення. Гріфінг – нова форма харасменту – ґріфінґ (griefing, з англійської “grief” – горе, смуток). Цей різновид кібербулінгу передбачає спрямоване притиснення одного з учасників комп’ютерної гри. Агресори в цьому випадку називаються ґріферами.

Номер слайду 10

Причини кібербулінгу жага популярності;• неусвідомлення дитини, що його чи її дії комусь шкодять;відсутність співпереживання та емпатії;низька самооцінка та бажання самоствердитись;потреба кривдника відчувати себе сильнішим за когось.

Номер слайду 11

Правила безпеку в інтернеті Цифровий відбиток. Усе, що хоча б на хвилину з’явилося в інтернетінеті, залишається там назавжди – на серверах або в скопійованому вигляді – і може нашкодити через публічний доступ до даних. Геолокація. Коли дорослі публікують фотографію, де інші (у тому числі зловмисники) можуть бачити освітній заклад, гурток, де дитина часто буває, місце дозвілля.

Номер слайду 12

Правила безпеки в інтернетіПублічність. “Це ваш вибір, а не вибір вашої дитини. Коли в блогах чи соціальних мережах з’являється ваша дитина, пам’ятайте, що ви її робите публічною, не запитуючи дозволу. Дорослі можуть викладати фото, які їм видаються смішними, – у ванні, наприклад. Це може призвести до булінгу дитини – у закладі чи в інтернеті”, Завжди варто про це пам’ятати, а коли дитина доросліша, запитувати – чи згодна вона, щоби фото з нею з’явилося в соцмережі.“Те, як дорослі поводяться в соціальних мережах, є прикладом для дітей. Якщо ви постите розгнівані коментарі, образливі написи людям, оголені фото, то дитина розуміє, що теж може так робити”.

Номер слайду 13

Порядок дій дорослого, якщо дитину цькують в інернеті: Опанувати паніку й не сварити дитину. Зробити копії сторінок, де ви бачите образливі коментарі. Звернутися до служби підтримки соціальних мереж. Не варто писати коментарі у відповідь. Якщо цькують однокласники в чатах, то це комунікація між батьками дітей і закладом освіти. Потрібно зробити копії образ і повідомити класному керівнику. Якщо образи й далі надходять, потрібно подати до адміністрації школи заяву щодо булінгу. Звернутися до анонімної цілодобової безплатної консультаційної лінії допомоги 1545, обрати пункт 3.

Номер слайду 14

Принципи реагування педагогічних працівників. 6 правил, які є актуальними у будь-якій ситуації: 1. Дитина, яка зіштовхнулась з онлайн ризиком потребує підтримки, без осуду чи критики. 2. Не надавайте ситуації зайвого розголосу в закладі освіти — не робіть із цього скандал чи публічне обговорення, оскільки це ще більше травмує дитину. 3. Вирішення ситуації потребує включеності як адміністрації школи, так і батьків дитини. 4. Для збереження доказів дитина, яка є постраждалою, має зробити скрін переписки, де видно, кому і коли були надіслані матеріали.

Номер слайду 15

5. Прибрати фото чи відео матеріали з мережі доволі непросто і важливо зупинити поширення такого контенту через видалення зображень: - у діалогах дитини, яка поширила матеріали; - у хмаросховищах, на пристроях, у діалогах та групах тих, хто їх зберіг собі (наприклад, учні класи); - у соціальних мережах через звернення до адміністрації ресурсу. Якщо це не допомогло вирішити ситуацію - звернутись до правоохоронних органів.6. Для отримання учнями рекомендацій, як поступати у схожих ситуаціях, використовувати чатбот проєкту #stop_sexтинг:https://stop-sexting.in.ua/chatbot/

Номер слайду 16

Джерелаhttps://stop-sexting.in.ua/kontent-shho-shkodyt-kiberbuling-ta-onlajn-gruming-yak-zahystyty-dytynu/https://nus.org.ua/articles/buling-i-bezpeka-ditej-v-interneti-shho-robyty-vchytelyam-i-batkam/https://www.associo.org.ua/kiberbuliing-harasment/?gclid=Cj0 KCQjwoc. Sh. Bh. COARIs. AFVYq0jd8nuuct. Dk. UMd. Nv4khk. PW-3_2 Z8 Psoz. U3l. Q6h. Yx0 JSTn. Yas. EUB2t. Ya. Anid. EALw_wc. Bhttps://stop-sexting.in.ua/about/

pptx
Додано
10 квітня 2023
Переглядів
605
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку