Презентація "Частинки речовини - атоми та молекули"

Про матеріал
Матеріал створений для модельної навчальної програми "Пізнаємо природу" 5 клас НУШ. Презентація використовується під час вивчення теми № 1 "Тіла та речовини".
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Із чого все складається?

Номер слайду 2

Вставте в текст пропущені слова___ ___ – це будь-який предмет чи організм, який вивчає наука. Фізичні тіла відрізняються за ____, ____, ____, ____, _____.___ – це частина простору, яку займає тіло. Те, із чого складаються тіла, називають _____. Вони мають різні властивості: ___, _____, ____, ____ .

Номер слайду 3

Із чого все складається

Номер слайду 4

Учені довели, що всі предмети, усі організми (і ми з вами), наша Земля і всі об’єкти в космосі складаються з найдрібніших частинок речовини. Тіла здаються нам суцільними лише тому, що ми не бачимо цих частинок, вони дуже малесенькі

Номер слайду 5

Найменший у світі анімаційний фільм «Хлопчик та його атом»Фільм увійшов до «Книги рекордів Гіннеса», адже всередині людської волосини вмістилася б 1000 його кадрів. Якби розміри атома збільшити до однієї десятої частки міліметра (тоді ми б його побачили), то піщинка перетворилася б на 110-метрову скелю, мураха збільшилася б до розмірів океанського лайнера, а зріст людини становив би 1700 км.https://www.facebook.com/khnpp/videos/%D1%85%D0%BB%D0%BE%D0%BF%D1%87%D0%B8%D0%BA-%D1%96-%D0%B9%D0%BE%D0%B3%D0%BE-%D0%B0%D1%82%D0%BE%D0%BC/1607251959456770/

Номер слайду 6

Будова атома. А́том (від дав.-гр. ἄτομος — «неподільний», найменша частинка або буквально «тіло, яке не можна розсікти навпіл»,) — з хімічної точки зору найменша, електронейтральна, хімічно неподільна частинка речовини. Фізична модель атома складається зі щільного ядра з позитивно заряджених протонів та електрично нейтральних нейтронів. Ядро оточене набагато більшою за розміром оболонкою з негативно заряджених електронів. Кількість протонів дорівнює кількості електронів, і тому атом є електрично нейтральним.

Номер слайду 7

Що зображено на малюнку?

Номер слайду 8

Найдрібніша частинка речовини, яка зберігає її властивості – молекула (з латини   – «маленька маса»). Молекули складаються з атомів. Моделі молекули води (кулестрижнева)(напівсферична)ОНОННН

Номер слайду 9

О2 Н2 ОСО2 ОНСNSСl

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Агрегатний стан речовини2. Твердий 3. Рідкий1. Газуватий

Номер слайду 12

Коротко про головне____ – найдрібніша частинка речовини, яка складається з ____ . У ___ тілах частинки розташовані дуже щільно, сильно притягуються між собою, коливаються, не змінючи положення. У ___ частинки розташовані на великих відстанях, слабо притягуються, рухаються швидко і в усіх напрямках. У ___ частинки розташовані щільно, але далі, ніж у твердих тілах. Слабше притягуються і можуть змінювати своє положення.

Номер слайду 13

Домашнє завдання: Опрацювати §8. Вставити в текст пропущені слова (слайд №12). Зробіть модель молекули води. Прислати фотозвіт моделі та записаного у зошит текста. Дякую!

pptx
Додав(-ла)
Ємеліна Олена
Додано
4 грудня 2022
Переглядів
1189
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку