Презентація "Червона книга"

Про матеріал
Збережемо красу землі для наших поколінь та життя тварин нашого краю.Природно – заповідний фонд України включає в себе такі екологічні мережі: заповідники, національні природні парки,заказники, пам’ятки природи.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Презентація екологічної бригади “ Друзі природи ” Вовчківської ЗОШ І-ІІІ ступенів. Снятинського районуІвано-Франківської області

Номер слайду 2

Мета : формування екологічної культури, екологічної свідомості школярів. Вести роз’яснювальну роботу з питань охорони рослинного і тваринного світу свого краю, раціонального природокористування – життєва потреба сьогодення Наш девіз: “ Збережемо красу землі для наших поколінь та життя тварин нашого краю ”

Номер слайду 3

Наші завдання

Номер слайду 4

Земля – одна планета сад. В цьому космосі безкраїм. Тільки тут ліси шумлять. Тільки тут ліси співають На ній одній ростуть. Звабні кетяги калини. На ній одній живуть. Птахи, звірі ,людина

Номер слайду 5

Природа навколо нас

Номер слайду 6

На світі багато є всякої моди,Та краще нема чарівниці – природи. Хто святість її береже, як зіницю. Тому відкриває вона таємниці.

Номер слайду 7

Білка Веретільниця. Черепаха болотяна. Борсук. Вміймо природу любити,кожній звірині, пташині радіти

Номер слайду 8

Вуж Дикий лебідь. Дикий кабан. Жаба

Номер слайду 9

Заєць. Козуля Кажан Кріт

Номер слайду 10

Лисиця Ласка Лось Одуд

Номер слайду 11

Полоз лісовий. Пугач Сойка Сова

Номер слайду 12

Яструб Черепах грецька. Сокіл Ящірка

Номер слайду 13

Різноманітний тваринний світ нашої області та району. В районі нараховується: понад 50 видів ссавців, біля 150 видів птахів, 9 видів плазунів, 15 видів земноводних, понад 40 видів риб. Це перехідний вид тваринного світу між Поділлям і Карпатами. Та останнім часом під згубним впливом людини та забрудненням навколишнього середовища багато видів тваринного світу зникає, і тому потребує охорони.

Номер слайду 14

«Книгою тривоги і надії» називають Червону книгу. Червона книга України містить відомості про рідкісні та зникаючі види тварин, рослин і грибів, поради щодо їхнього примноження. Червона книга України

Номер слайду 15

З тварин до Червоної книги занесені лосось чорноморський, коник морський чорноморський, жаба прудка, гадюка степова, саламандра плямиста, сокіл-сапсан, дрохва, заєць білий, борсук, видра річкова, їжак вухатий, рись звичайна, зубр та інші. Червона книга України

Номер слайду 16

Саламандра плямиста. Кіт лісовий. Має природоохоронний статус, занесена до Червоної книги, поширений вид на Прикарпатті. Зустрічається у передгір‘ях та полонинах, веде присмерково – нічний спосіб. Зникає від забруднення територій. Занесений до Червоної книги, охороняється у Карпатському регіоні. Зникає внаслідок природних умов життя – а саме : зменшення площ старих листяних лісів чи дібров, бракон’єрства, в зимовий період від глибини снігового покрову

Номер слайду 17

Глухар карпатський. Тритон карпатський. Це є ендемік Карпат ;зустрічається на території Івано-Франківщини,мешкає у водоймах. Зникає внаслідок надмірного осушення територій, забруднення хімікатами та обезлісення територій. Занесений до червоної книги. Занесений до Червоної книги України та нашої області. Це зникаючий вид внаслідок масового вирубування хвойних лісів та сосново – березових і сосново – смерикових і бракон’єрства.

Номер слайду 18

Беркут Лосось дунайський. Досить вразливий природоохороний статус, занесений до Червоної книги. На території області знаходиться у високогірній території. Зміни умов життя впливають на існування,особливо знищення старих ділянок лісу, скорочення кормової бази,мисливські птахи. Це єдиний вид у фауні України, живе в басейні р. Прут, Тиси і Дунаю. Зникає при змінні біологічного режиму та забруднення води. Занесений до Червоної книги України. Охороняється в Карпатському заповіднику.

Номер слайду 19

Підковоніс малий. Жаба прудка. Це вид кажанів, живе близько 17 років,занесений до Червоної книги, в більшості живе у високогірних територіях, але зустрічається і на рівнині,у тунелях,підземних сховищах. Охороняється у Карпатському заповіднику. Занесена до Червоної книги, живе близько 7 років, мешкає у водоймах та деколи на суші у вологих місцях. Зникає даний вид при високому забруднені водойм.

Номер слайду 20

Зубр В даний час їх менше 200. В Україні охороняються всюди, як на Поліссі, так і в Карпатах . Ведуть осілий спосіб життя. На грані зникнення внаслідок масового бракон’єрства та недбалого ведення мисливського господарства. Лелека чорний. Занесений до Червоної книги. Природоохоронний статус виду: рідкісний. Оселяється в старих лісах поблизу водойм і боліт, у період міграцій трапляється на луках, пасовищах, полях поряд з водоймами. Охороняється на заповідних територіях Полісся та Карпатського р-ну

Номер слайду 21

Моє село – частиночка природи р. Чорнява. Вододіл р. Прут. Права тераса р. Чорнявир. Прут

Номер слайду 22

Представники тваринного світу села занесені до Червоної книги. Сатурнія руда. Джміль яскравий

Номер слайду 23

Вусач великий. Вугор річковий. Жаба прудка

Номер слайду 24

Нині в Україні створено нормативно – правову базу збереження і охорони навколишнього природного середовища. Екологічне та природоохоронне законодавство охоплює понад 200 законів та інших державних актів. У 1993 р. в Україні прийнято Закон “ Про тваринний світ ” , у якому однією з головних вимог щодо охорони і раціонального використання тварин є збереження природних умов їх існування. Природно – заповідний фонд України включає в себе такі екологічні мережі: заповідники, національні природні парки,заказники, пам’ятки природи.

Номер слайду 25

Державний заповідник Асканія-Нова

Номер слайду 26

Державний заповідник Дунайські плавні

Номер слайду 27

Канівський державний заповідник

Номер слайду 28

Карадагський державний заповідник

Номер слайду 29

Карпатський державний заповідник

Номер слайду 30

Луганський державний заповідник

Номер слайду 31

Державний заповідник Мис Мартьян

Номер слайду 32

Поліський державний заповідник

Номер слайду 33

Український степовий державний заповідник

Номер слайду 34

Чорноморський державний заповідник

Номер слайду 35

Природа не встигає відновлювати рани,заподіяні людиною. Ми, юні екологи, школи закликаємо вас: “ Схаменіться люди, бо інакше згине все живе на нашій землі !”Ми складаємо пам’ятку поведінки в природі: Не можна чіпати й колекціонувати корисних комах. Треба охороняти джмеля,найкориснішого обпилювача рослин. Не ловити красивих метеликів, жуків – оленів: вони вже стали рідкісними. У старих гніздівлях після вильоту птахів необхідно провести очищення й дезінфекцію клопів, блох. У соснових борах насаджуйте біля сосни бузину. На ній птахи зів’ють собі гнізда, а кущ бузини удобрить грунт Нітрогеном. Якщо в лісі ви знайдете маленького звірка й захочете взяти його додому, а потім, виростивши,знову відпустити в ліс,пам’ятайте,що ці звірі можуть загинути. Якщо ви побачите, що людина вбила лося,козулю,кабана, повідомте про це лісничому, депутату сільської ради. Якщо в лісі ви знайдете пташине гніздо з яйцями, не чіпайте їх. Пам’ятайте: витягнути яйце – усе одно що умертвити живе пташеня. З осені потурбуйтеся про підгодовування зимуючих птахів. Краще мати одну просту годівницю, але щоб вона була завжди наповнена. Бережіть природу Землі – вона у нас одна така у всесвіті.

Номер слайду 36

Дякую за увагу

pptx
Додано
5 грудня 2021
Переглядів
610
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку