Презентація «Чисті речовини і суміші» 7 клас

Про матеріал

Чисті речовини і суміші (однорідні, неоднорідні). Способи розділення сумішей. Практична робота №2: «Розділення сумішей».

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Окрім поділу речовин на складні та прості існує також поділ на чисті речовини та суміші. Чисті речовини та суміші

Номер слайду 2

Всі речовини складаються з молекул або атомів. Є речовини, шо складаються з однакових молекул або атомів. Чисті речовини Очищену (дистильовану) воду утворюють тільки молекули води

Номер слайду 3

Суміш складається з молекул різних речовин. Якщо ж змішати декілька чистих речовин, то отримаємо суміш. Суміші

Номер слайду 4

video. Що знаходиться в розчині? часточки крейди та молекули води молекули цукрута молекули водиvideo. Що знаходиться в розчині?

Номер слайду 5

Повітря - природна суміш газів. У повітрі є гази та пилоподібні тверді речовини. Найбільшу частину з газоподібних речовин у складі повітря має азот (майже 4/5). П'ята частина припадає на долю кисню. Також до складу повітря входять вуглекислий газ та вода. Інші речовини представлені у повітрі в менших кількостях. Природні суміші

Номер слайду 6

Природні суміші Граніт. Цей твердий матеріал, з якого виготовляють обеліски, будівельний матеріал тощо також є сумішшю речовин. Якщо придивитися до граніту, то можна побачити три різні елементи. Часточки білого кольору або злегка забарвлені - це кварц, блискучі лусочки - слюда, а рожеві шматочки - це польовий шпат.

Номер слайду 7

При виробництві скла використовують суміш піску, крейди та соди. Ліки також є сумішшю речовин. З сумішами ми стикаємося кожного дня. Як приклад, суп або компот - це також суміші. Використання сумішей Суміші широко застосовуються у повсякденному житті людини. Наприклад, суміш цементу та піску використовується при будівництві або ремонті приміщень.

Номер слайду 8

Розділення сумішей. Більшість речовин у природі є сумішами. Тому часто виникає потреба розділити якусь суміш на чисті речовини. Це можна зробити, знаючи властивості речовин.

Номер слайду 9

Для того, щоб виокремити з речовини найдрібніші частинки або звільнити її від непотрібних домішок, застосовують - фільтрування. Згідно з цим способом, речовину пропускають через спеціальні фільтри. Ними можуть бути фільтрувальний папір, тканини різної щільності або навіть шар піску. Фільтруванняvideo для чого використовують фільтрування?

Номер слайду 10

Фільтрування. Саме піщані фільтри застосовують на водоочисних станціях. Мешканці міста все частіше застосовують побутові водоочисні фільтри для забезпечення високої якості водопровідної води.video

Номер слайду 11

Як називається прозорий розчин, який утворився після фільтрування? озвучте відеоvideoфільтрат суміш складається із розчину солі та нерозчинених часточок піску З чого складається суміш в стакані?

Номер слайду 12

За допомогою випарювання з розчину можна виділити розчинені тверді речовини. Наприклад, коли треба виділити кухонну сіль, то розчин випарюють. Вода випаровується, а сіль залишається на дні посудини. Випарюванняvideo Що можна виділити з розчину за допомогою випарювання?

Номер слайду 13

Запитання. Що відбувається з сіллюпісля випаровування води?video. Сіль кристалізується. Озвучте відео

Номер слайду 14

вода відстоювання рідин. Речовинаважчаза воду олія Розділити змішані речовини не розчинні у воді і мають різну густину теж не важко. Треба дати їм час аби суміш відстоялась, як це ми робимо з молоком.video Які речовини можна виділити з розчину за допомогою відстоювання?

Номер слайду 15

пркоментуйте малюнки. Найлегше розділити дві змішані речовини, якщо вони не розчиняються у воді і мають різну густину, наприклад, залізні ошурки й тирсу. Коли занурити суміш ошурок і тирси у воду, то тирса спливе на поверхню, а ошурки осядуть на дно посудини. Відстоювання ошурки Тирсаvideo

Номер слайду 16

Запитання озвучте відеоvideo Речовини, які мають різну густину. Залізні ошурки важчі за воду. Вони осядуть на дно. Тирса легша за воду. Вона спливе доверху Які речовини можна розділити методом відстоювання?

Номер слайду 17

videovideo Що отримали ? суміш сірки та залізних ошурок Як можна їх розділити? Подіяти магнітом. Залізні ошурки притягнуться

Номер слайду 18

Дистиляція. Під час дистиляції суміш нагрівають до кипіння, а пару, що при цьому утворюється, охолоджують. Так одержують, наприклад, дистильовану воду.video

Номер слайду 19

Запитання Запропонуйте спосіб розділення залізних та дерев'яних стружокvideo

Номер слайду 20

§Домашнєзавдання

Номер слайду 21

П. П. Попель, Л,С. Крикля Хімія. Підручник для 7 кл. Київ. Видавничий центр “Академія”, 2016 Григорович О. В. Хімія.7 клас Розробки уроків Х.: Вид-во “Ранок”, 2007. Шаповалов С. А. Довідник старшокласниката абітурієнта. Х. Торсінг, 2005. Старовойтова І. Ю. Усі уроки хімії. 7 клас. Х.: Вид. група “Основа”, 2007. Хімія. Практичний довідник 7-9 клас. / Авт.-упорядник Курмакова І. М. та інші – Чернігів: КММЕДІА, 2015.

Середня оцінка розробки
Структурованість
4.6
Оригінальність викладу
4.6
Відповідність темі
4.8
Загальна:
4.7
Всього відгуків: 5
Оцінки та відгуки
  1. Шубіна Вікторія Вікторівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Ткаченко Руслана
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Пікож Альона Григорівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Nikolaichuk Alina
    не підтягуються файли з відео
    Загальна:
    4.0
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    4.0
  5. Паращак Наталія Миколаївна
    Чому в мене не відтворюється відео?
    Загальна:
    4.3
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 2 відгука
pptx
Додано
13 березня 2018
Переглядів
17033
Оцінка розробки
4.7 (5 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку