Презентація "Чому Африка найспекотніший материк"

Про матеріал
Презентація до уроку Я досліджую світ з теми "Чому Африка найспекотніший материк" за підручником Я досліджую світ: частина 2, 4 клас. Автори: Т. Гільберг, С. Тарнавська, Н. Павич.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Чому Африка - найспекотніший материк Землі

Номер слайду 2

Розумова розминка. Чому рослинний і тваринний світ материка Євразія надзвичайно різноманітний?Наведіть приклад пристосування рослин або тварин до умов існування. Чому в тайзі тваринний світ значно багатший, ніж у тундрі?

Номер слайду 3

Пригадуємо. Знайдіть на карті світу Африку. До якої частини світу належить Африка?Які океани і моря омивають материк?

Номер слайду 4

Африка - другий за величиною після Євразії материк земної кулі. Майже посередині Африку перетинає лінія екватора. Таке розміщення сприяє тому, що впродовж року на материку утримується висока температура повітря. Тому Африка -найспекотніший материк Землі. На південному сході поблизу материка розміщений великий Материк Африкаострів - Мадагаскар.

Номер слайду 5

Поверхня материка переважно рівнинна. Є і гори. Найвища точка Африки - гора Кіліманджаро (5895 м). В Африці у тропіках температура сягає +32 °С улітку й +24 ° С узимку. Біля північного тропіка випадає найменше опадів, тому тут простяглася одна з найспекотніших і сухих областей Землі - пустеля Сахара. Тропіки - уявні кола на поверхні Землі, де сонячні промені один раз на рік у полудень падають під прямим кутом.

Номер слайду 6

Між Північним і Південним тропіками розміщений жаркий пояс. Літо в Сахарі неймовірно спекотне, небо майже безхмарне. Сонце нагріває поверхню каменів і піску до +70 °С, температура повітря сягає +40 °С і вище. Удень розпеченим сухим повітрям важко дихати. Пустелі за своєю будовою неоднорідні: кам'янисті Бархани та глинисті ділянки змінюються «морями» рухомого піску. «Піщані хвилі» бархани - сягають висоти 12 м.

Номер слайду 7

У центральній частині Африки, біля екватора, упродовж року випадає багато опадів. На північ і південь від нього розміщуються тропіки. Тут – зона саван.

Номер слайду 8

На материку майже не буває холодних зим. Сніг - украй рідкісне явище. Його можна побачити на гірських вершинах заввишки понад 5000 м. Африка багата на корисні копалини. Тут є поклади золота, платини, алмазів, уранових руд, нафти й природного газу. Територією Африки протікають річки.

Номер слайду 9

Ніл - одна з найдовших річок у світі. Біля екватора протікає повноводна річка Конго. Більшість річок Африки швидкі, рясніють водоспадами. Річка Ніл. Річка Конго

Номер слайду 10

Озера зосереджені переважно на сході. Найбільшою прісною водоймою в Африці озеро Вікторія.

Номер слайду 11

Основна частина населення Африки займається сільським господарством. Тут вирощують каву, какао, фініки, ананаси, банани тощо. На території Африки розташовано понад 50 держав.

Номер слайду 12

Африка на другому місці серед континентів світу за чисельністю населення. У ній проживає більше 1,1 млрд. чоловік. Це приблизно 15% світового населення. Більше тільки в Азії. Цей регіон дуже багатонаціональний. Навіть немає єдиної думки про кількість проживаючих тут народів. Цікаві факти про Африку

Номер слайду 13

В Африці безліч дуже мальовничих природних місць. Одна з її головних "родзинок" - водоспад Вікторія, який розташований уздовж кордону Замбії і Зімбабве. Це єдиний водоспад в світі, що має висоту падіння води понад сотню метрів і ширину більше кілометра. Цікаві факти про Африку

Номер слайду 14

Чому так кажуть?Кожен фінік має кісточку. Як річка висохне- риба зникне.

Номер слайду 15

Перевіряємо себе. Порівняйте висоту найвищих точок Євразії та Африки. Яка погода в Африці взимку? Де можна побачити сніг?Чим займається населення Африки?

Номер слайду 16

Коротко про головне. Африка - другий за величиною материк Землі. Майже посередині його перетинає екватор, тому це найспекотніший континент. Материк омивають води Атлантичного й Індійського океанів та Середземного моря. На території Африки розміщена найбільша пустеля - Сахара. Африка багата на корисні копалини.

Номер слайду 17

Чи знаєте ви, що…...єдиною країною в Африці, де щороку взимку можна побачити сніг, є Королівство Лесото, яке розміщено високо в горах. Тут обладнано лижні траси. Сезон катання на лижах відкривається в червні й триває по вересень.

Номер слайду 18

Робота в зошитіВідкриваємо в зошиті с. 18-19

Номер слайду 19

Завдання 1. Підкресли назви півкуль, у яких розміщений материк Африка. Північна Західна Південна Східна. Завдання 2. Підпиши ті культурні рослини, які вирощують в Африці.

Номер слайду 20

Завдання 3. Наведи на контурній карті Африки червоним олівцем екватор. Як таке розміщення материка вплинуло на його природу?___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Номер слайду 21

Завдання 4. Користуючись картами шкільного атласу, підпиши: Гору Кіліманджаро;Острів Мадагаскар;Річки: Ніл, Конго;Озеро Вікторія

Номер слайду 22

Творче домашнє завдання. Використовуючи різноманітні джерела інформації, підготуйие розповідь про острів Мадагаскар.

Номер слайду 23

Домашнє завдання. Повторити тему на сторінках 31-33.

pptx
Пов’язані теми
Я досліджую світ, 4 клас, Презентації
НУШ
Додано
6 березня 2023
Переглядів
3058
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку