презентація "Чому скисає молоко"

Про матеріал
Ця презентація є прикладом дослідницької роботи над міні проектом "значення бактерій в природі і житті людини" Пропоную для ознайомленя для прикладу учням.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Чому скисає молоко? Моє дослідження.

Номер слайду 2

Молоко́ (лат. lac, lactis; грец. Gala) — секрет молочних залоз, що виробляється під час лактації у ссавців жіночої статі та призначений для грудного годування дітей. Молоко є емульсією крапель жиру у воді. Молоко матері особливо важливе для підтримки імунної системи впродовж перших днів, також воно забезпечує дитинча поживними речовинами.

Номер слайду 3

До складу молока входять понад сто компонентів, основні з яких: вода, білки (казеїн, сироваточні білки), лактоза, мінеральні речовини (в тому числі і мікроелементи), гормони, вітаміни, ферменти, антитіла (IgA). Деякі компоненти (казеїн, лактоза) не зустрічаються в інших продуктах харчування.

Номер слайду 4

Серед хімічних властивостей молока розглядають: Кислотність Буферність Окислювально-відновлювальний потенціал

Номер слайду 5

Серед фізичних властивостей молока розглядають: Густина В'язкість Поверхневий натяг Осмотичний тиск і температура замерзання Електропровідність

Номер слайду 6

У молоці після доїння містяться мікроорганізми, кількість яких протягом 2 годин суттєво знижується. Здатність молока пригнічувати дію мікроорганізмів називається бактерицидними властивостями, а період часу, протягом якого в молоці виявляються бактерицидні властивості називається бактерицидною фазою. Бактерицидні властивості молока зумовлені наявністю в ньому ферментів (лізоцим, пероксидаза), імуноглобулінів, лейкоцитів.

Номер слайду 7

Евенки раніше і досі практикують доїння оленів, використовуючи молоко як у харчових, так і в обрядових цілях. Молоко лосів схоже за смаком з коров'ячим, але більш жирне і менш солодке. Використовується у лікувальному харчуванні. З метою консервації заморожується. У козячого молока лужна реакція, внаслідок чого при загостренні виразки шлунка або дванадцятипалої кишки козяче молоко є хорошим доповненням до лікування. Козяче молоко використовують для лікування шлунково-кишкових захворювань, туберкульозу, виведення з організму важких солей металів, очищення організму від наслідків хіміотерапії, для дитячого харчування. Допомагає при лікуванні захворювань щитовидної залози. Сире козяче молоко менш небезпечне, тому що кози стійкіші до захворювань, ніж корови. З козячого молока виробляють ропні сири, у тому числі бринзу.

Номер слайду 8

Кобиляче молоко Молоко має високу біологічну цінність. Його білки і жир добре засвоюються. Жир молока має низьку температуру плавлення - 21ч23 °C, містить в порівнянні з жиром коров'ячого молока менше низькомолекулярних, але більше насичених жирних кислот. Кількість полінасичених жирних кислот в ньому майже в 10 разів вища, ніж у коров'ячому. Білки мають добре збалансований амінокислотний склад. Кобиляче молоко значно перевершує коров'яче за вмістом аскорбінової кислоти, її кількість може досягати 13 мг/мі і більше, однак воно містить менше рибофлавіну. Кобиляче молоко являє собою білу з блакитним відтінком рідину трохи терпкого смаку. Його використовують для приготування цінного дієтичного і лікувального продукту - кумису. З ферментованого кобилячого молока, шляхом перегонки, виготовляють напій під назвою «Арца»

Номер слайду 9

Верблюже молоко - продукт, традиційний для східних країн (Середня Азія, Близький Схід, арабські країни Аравійського півострова, в школах і дитячих садах ОАЕ воно входить в раціон харчування дітей). Має там щоденний вжиток, використовується для приготування сирів, морозива, какао тощо. У Туркменії на основі верблюжого молока готують національні страви і напій шубат. Це молоко за рахунок високого вмісту мікроелементів у порівнянні з коров'ячим, має більш солодкий і трохи солонуватий смак. Воно дуже корисне: до його складу входять кальцій, фосфор, залізо, сірка та багато інших мікроелементів, у верблюжому молоці набагато більше лактози та амінокислот, а білка казеїну менше. Серед корисних властивостей верблюжого молока протистояння таким хронічних захворюванням, як алергія. До верблюжого молока слід звикати, поступово збільшуючи його вживання.

Номер слайду 10

Молоко овець, як правило, в сирому вигляді рідко споживають, а переробляють його на молочні продукти, серед яких в Україні найпоширеніший сир – бринза. У світі виробляють такі тверді та м’які: Рокфор, Горгонзола, Кашкавал, Пекоріно, а також кавказькі сири – Шор, Курт, Чанах, Мотал, Арагайський, Єреванський.[5] Молоко овець має м’який, дещо солодкуватий смак. Цінність овечого молока є значно вищою, в загальних об’ємах по поживним речовинам, чим коров’ячого, козиного та навіть на відміну від молока молодих мам. Молоко овець, містить вдвічі більше мінералів, особливо таких, як кальцій та фосфор, що необхідні для будь-якої виснажливої роботи, наявність цинку, має важливе значення для підтримання здорової шкіри, а також вміст всіх важливих вітамінів, переважно групи В та амінокислотному складу. Характерною особливістю молока овець є те, що при глибокому заморожувані терміном до 4 місяців – молоко овець не втрачає своїх цінних властивостей.

Номер слайду 11

Молокопродукти та інші продукти з молока[ред. • ред. код] Кефір Сметана Сир Масло вершкове Ацидофілін Сметана Сир Масло вершкове Ацидофілін Йогурт Ряжанка Кисле молоко Молочні страви

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Середня оцінка розробки
Структурованість
2.0
Оригінальність викладу
1.0
Відповідність темі
1.0
Загальна:
1.3
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. - -
    Загальна:
    1.3
    Структурованість
    2.0
    Оригінальність викладу
    1.0
    Відповідність темі
    1.0
ppt
Додано
13 квітня 2019
Переглядів
11796
Оцінка розробки
1.3 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку