Презентація "Чому я пишаюсь моєю Україною"

Про матеріал

Презентацію можна використати, як для проведення 1 уроку до 30-річчя Незалежності України, так і у позакласній роботі.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Чому я пишаюсь моєю Україною. Підготували учні 9-х класів. Вчитель: Науменко Олена Віталіївна

Номер слайду 2

Найбільша країна в Європі Площа України 603 628 км², що дорівнює 0,41% світової території суші. Україна - найбільша країна, територія якої повністю знаходиться в Європі. Більше тільки Росія, Туреччина і Данія. Але основна їх частина знаходиться або в Азії, або десь на островах.

Номер слайду 3

Серце Європи. Україна - це географічний центр Європи. Добре, все не так просто, оскільки на цей титул претендує безліч місць, і все залежить від того, що вважати Європою. Але невелике містечко Рахів в західній Україні - як-раз одне з таких місць.

Номер слайду 4

Найбільші поклади марганцевої руди. В Україні найбільші в світі запаси марганцевої руди - 2,3 млрд.т., або близько 11% від всього світового запасу.

Номер слайду 5

Найродючіші ґрунти На території України зосереджено чверть всіх запасів чорнозему на Землі. Україна є одним з найбільших експортерів зерна в світі.

Номер слайду 6

Найдовша печера в світіНайдовша печера України носить назву «Оптимістична» та знаходиться на Поділлі. Це гіпсова печера на глибині 20 м довжиною 216 км. Найдовша гіпсова печера у світі і друга за довжиною взагалі, вона поступається лише Мамонтовій печері у США. Туристи, що потрапили в печеру, будуть вражені не тільки її протяжністю, а й дивовижними мінеральними утвореннями, що утворилися всередині протягом тисячі років.

Номер слайду 7

Олешківська пустеля. Одна з найбільших пустель Європи знаходиться саме в Україні. Олешківські піски складаються з безкрайніх барханів (місцеві жителі називають їх «кучугурами») висотою близько 5 м з негустий рослинністю. Знаходяться ці піски в Олешківському районі, в 30 км на схід від м Херсон. Дніпровські піски існували здавна, але Олешківська пустеля в нинішньому своєму вигляді з'явилася порівняно недавно: з випасати XIX в. величезних стад овець, які знищили траву, звільнилися піски, а вітрова ерозія дала їм можливість розширюватися. Олешківські піски по температурному режиму і кількості опадів можна швидше віднести до напівпустелі. Влітку пісок нагрівається до 70 градусів. Трапляються тут і піщані бурі.

Номер слайду 8

Найстаріша Конституція5 квітня 1710 року його обрали гетьманом запорізького війська. У цей самий день він оголосив “Конституцію прав і свобод війська Запорізького”. У США конституцію прийняли в 1787 році, у Франції та Польщі тільки у 1791 р.

Номер слайду 9

Запорізька Січ. Запорізька Січ - суспільно-політична та військово-адміністративна організація українського козацтва - по праву вважається одним з  перших демократичних  утворень у світі.

Номер слайду 10

Найкоротший гімн. Державний Гімн України складається всього з шести рядків. До нього входять лише перший куплет та два рядки приспіву, адже решту тексту із закликами до «встати браттям в бій кривавий» було визнано Верховною Радою некоректними.

Номер слайду 11

Перший вищий навчальний заклад Острозька академія - перший вищий навчальний заклад у Східній Європі, найстаріше українське науково-освітня установа. У 1576 році князь Острозький Костянтин-Василь заснував слов'яно-греко-латинську академію в Острозі.

Номер слайду 12

Найстаріша мапа. Найдавніша відома ученим мапа, а також найстародавніше поселення Homo Sapiens знайдені в Україні: у с. Межиріччя Рівненської області. Їм близько 14,5-15 тис. років. Мапу вибито на кістці мамонта.

Номер слайду 13

Столиця України. До руйнування монголо-татарами в 1240 році Київ був одним з найбільших міст Європи, в п'ятдесят разів більше Лондона і в десять - Парижа.

Номер слайду 14

Найкоротша вулиця. Найкоротша головна вулиця всіх столиць світу, але в той же час одна з найширших і красивих - Хрещатик в Києві. Її довжина всього 1225 м.

Номер слайду 15

Найглибша станція метро. Станція метро «Арсенальна» у Києві - найглибша в світі. Вона проходить під землею на глибині 105 м. Станцію біля будівлі парламенту побудували в 1960 році однією з перших. За деякими даними, в тунелях біля «Арсенальної» є таємні притулки для політичної верхівки.

Номер слайду 16

Найбільший літак в світіУкраїнці, а саме конструкторське бюро Антонова, розробили літак з найбільшою в світі вантажо-підйомністю - Ан-225 «Мрія». Спочатку він проектувався для транспортування космічних кораблів. Зараз «Мрія» виконує комерційні вантажні перевезення. У 2001 році "Мрія", взявши на борт вантаж вагою в 253 тони, за один політ встановила відразу 124 рекорду.

Номер слайду 17

Найдовший тролейбусний маршрут. Протяжність найдовшого тролейбусного маршруту в світі складає 86 кілометрів, а проходить він у Криму між Сімферополем та Ялтою.

Номер слайду 18

Перша гасова лампа. Перша гасова лампа винайдена у Львові працівниками аптеки «Під золотою зіркою» Ігнатієм Лукасевичем та Яном Зехом у 1853 році. Того ж року у львівському шпиталі була проведена перша хірургічна операція при освітленні гасовою лампою. Згодом гасова лампа була представлена на міжнародній виставці в Мюнхені, винахід був відзначений там спеціальною грамотою.

Номер слайду 19

Медова Україна. Перший рамковий вулик винайдено в Україні у 1814 році Петром Прокоповичем. Україна в останні роки впевнено зберігає місце в трійці світових лідерів з виробництва меду. Випереджаючи країни Європи за обсягами виробництва меду в кілька разів, Україна є одночасно першою в світі з виробництва меду на душу населення (1,5 кг).

Номер слайду 20

Українська мова. На конкурсі краси мов в Парижі в 1934 році українська мова зайняв третє місце після французької та перської за такими критеріями, як фонетика, лексика, фразеологія, структура пропозицій. А за мелодійністю українська мова зайняв друге місце після італійської.

Номер слайду 21

Найбільша кількість людей з вищою освітою. Україна займає четверте місце в світі за кількістю громадян з вищою освітою. Кількість людей з вищою освітою на душу населення вища за середньоєвропейський рівень.

Номер слайду 22

Найвідоміша різдвяна пісня. Одна з найвідоміших у світі різдвяних пісень - це «Щедрик», народна пісня, записана українським композитором Миколою Леонтовичем. Світ знає її як Carol of the Bells або Ring Christmas Bells.

Номер слайду 23

Найдовший музичний інструмент. Найдовший музичний інструмент в світі - українська трембіта. Її довжина може досягати 4-х метрів, а звуки інструменту можна почути в радіусі більш ніж 10 кілометрів. Трембіту виготовляють з дерева в яке потрапила блискавка.

Номер слайду 24

Об’єкти всесвітньої спадщини ЮНЕСКОУ країні розташовані власні 7 чудес (це об’єкти всесвітньої спадщини ЮНЕСКО: Стародавнє місто Херсонес, Софійський собор і Києво-Печерська лавра, Незаймані букові ліси Карпат, Ансамбль історичного центру Львова, Резиденція митрополитів Православної церкви Буковини і Далмації, Пункти геодезичної дуги Струве, дерев’яні церкви Карпатського регіону).

Номер слайду 25

Українська художниця Катерина Білокур. Пабло Пікассо був в захопленні від робіт української художниці Катерини Білокур (1900 - 1961). Коли в 1954 році він побачив її роботи на виставці, сказав, що вони геніальні і порівняв Катерину з відомою всьому світу художницею Серафін Луіс.

Номер слайду 26

Украинская кухняє однією з найсмачніших і колоритних в світі. Деякі іноземці приїжджають до нас для того, щоб покуштувати традиційні страви України.

Номер слайду 27

МИ пишаємося тим, що ми українці. В Україні ми народилися, ростемо, вчимося, звідси наш рід. Ми любимо її мальовничі простори, поля, річки, ліси і гори ... Пишаємося своєю приналежністю до цього, без перебільшення, великого народу, який на весь світ демонструє свої справжні риси і особливості. Пишаємося своєю багатовіковою культурою, своєю літературою, співучої мовою, піснями, легендами, традиціями ... Пишаюся всім тим, що робить нас УКРАЇНЦЯМИ!Україна – моя Батьківщина!

pptx
Додано
25 серпня 2021
Переглядів
2876
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку