Презентація "Чорнобильська катастрофа"

Про матеріал
Презентаці на тему "Чорнобильська катастрофа"............................................................
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Чорнобильська катастрофа

Номер слайду 2

Чорно́бильська катастро́фа — екологічна катастрофа, що була спричинена руйнуванням 26 квітня 1986 року четвертого енергоблоку Чорнобильської атомної електростанції, озташованої на території України (у той час — УРСР). Руйнування мало вибуховий характер, реактор був повністю зруйнований і в довкілля було викинуто велику радіоактивних речовин.

Номер слайду 3

Катастрофа вважається найбільшою за всю історію ядерної енергетики, як за кількістю загиблих і потерпілих від її наслідків людей, так і за економічним збитком. Радіоактивна хмара від аварії пройшла над європейською частиною СРСР, більшою частиною Європи, східною частиною США. Приблизно 60 % радіоактивних речовин осіло на території Білорусі. Близько 200 000 чоловік було евакуйовано із зон забруднення.

Номер слайду 4

Спершу керівництво УРСР та СРСР намагалося приховати масштаби трагедії, але після повідомлень з Швеції, де на Фоксмаркській АЕС були знайдені радіоактивні частинки, які були принесені з східної частини СРСР та оцінки масштабів зараження, розпочалася евакуація близько 130 000 мешканців Київської області із забруднених районів. Радіоактивного ураження зазнали близько 600 000 осіб, насамперед ліквідатори катастрофи. Навколо ЧАЕС створена 30-кілометрова зона відчуження.

Номер слайду 5

Наслідки аваріїЗ двох наявних приладів для вимірювання радіації на 1000 рентген на годину один вийшов з ладу, а інший був недоступний через завали. Тому в перші години аварії ніхто точно не знав реальних рівнів радіації в приміщеннях блоку і довкола нього. Неясним був і стан реактору. У перші години після аварії багато хто, мабуть, не усвідомлював, наскільки сильно зруйнований реактор, тому було прийнято помилкове рішення забезпечити подачу води в активну зону реактора для її охолоджування. Ці зусилля були даремними, оскільки і трубопроводи і сама активна зона були зруйновані, але вони вимагали ведення робіт в зонах з високою радіацією, які персонал виконував без захисного одягу. Інші дії персоналу станції, такі як гасіння локальних пожеж в приміщеннях станції, заходи, направлені на запобігання можливого вибуху водню, та інше, навпаки, були необхідними. Можливо, вони запобігли ще більш серйозним наслідкам.

Номер слайду 6

Поширення радіаціїПісля аварії утворилася радіоактивна хмара, яка накрила не лише сучасну Україну, Білорусь та Росію, які знаходилися поблизу ЧАЕС, але й і Сербію, Хорватію, Болгарію, Грецію, Румунію, Литву, Латвію, Фінляндію, Данію, Норвегію, Швецію, Австрію, Угорщину, Чехію, Словаччину, Нідерланди, Бельгію, Словенію, Польщу, Швейцарію, Німеччину, Італію, Ірландію, Францію, Велику Британію. Після пошуків витоку радіації на самій АЕС, стало зрозуміло, що в західній частині СРСР існує серйозна ядерна проблема. Підвищення рівня радіації також було зафіксовано у Фінляндії, але страйк державної цивільної служби затримав відповідь і публікацію. Забруднення території після аварії на ЧАЕС залежало від погодних умов.

Номер слайду 7

Остаточна кількість загиблих унаслідок Чорнобильської катастрофи досі невідома. Внаслідок вибуху реактора у четвертому енергоблоці радіаційне опромінення отримали майже 8,5 млн людей, понад 10 тис. – загинули. Реальна кількість жертв Чорнобильської катастрофи досі невідома. Офіційно, за версією радянської влади, внаслідок вибуху загинули лише двоє людей. Але, як свідчать дані американської розвідки, опубліковані в серпні 2019 року, біля кожного реактора у денний час мало б працювати близько 100 людей, у нічний — 25-30. Оскільки третій і четвертий енергоблоки розташовані поруч, у момент вибуху там могли перебувати близько 70 людей. Судячи зі знімків з місця аварії, усі, хто там знаходився, загинули відразу або отримали смертельні дози радіації.

Номер слайду 8

Поля під Чорнобилем після аварії перестали бути годувальниками. Усе, що зростало на них після квітня, «усмоктувало» смертоносну радіацію.

Номер слайду 9

Зі словами «небезпечна зона» у сотень тисяч людей довго ще буде асоціюватися цифра 30. Тому що радіусом у 30км окреслили фахівці коло, центром якого стала АЕС, звідки необхідно було терміново виселити мешканців. Села, поля, ліси – усе тут спорожніло.

Номер слайду 10

Міністерство охорони здоров'я у квітні 1995 року дало інформацію, що в Україні внаслідок вибуху померло 125 тисяч людей, зросли захворювання на рак, серцеві недуги. Прип'ять і Чорнобиль стали мертвими містами. А Україну було оголошено зоною екологічного лиха.

Номер слайду 11

15 грудня 2000 року. Закриття Чорнобильської АЕС

Номер слайду 12

Пам’ятники жертвам Чорнобиля. Київ. Ковель. Рівне. Пам'ятна Монета НБУ

Номер слайду 13

Жодна подія після Другої світової війни не зачепила за живе стільки людей у Європі, як вибух 4-го реактора Чорнобильської АЕС. «Таймс», квітень 1987 року

Номер слайду 14

Кілька цікавих фактів про Чорнобиль

Номер слайду 15

№1 Чорнобильська катастрофа настільки глобальна, що їй присвоїли 7-й рівень небезпеки з 7 можливих за міжнародною шкалою ядерних подій (INES), що зробило її найбільшою техногенною катастрофою тих часів. №2 Потужний витік радіації "пофарбував" ліс поблизу Чорнобильської АЕС в яскраво-рудий колір. З того часу він називається "Рудий ліс".№3 50 мільйонів кюрі - такий загальний викид радіоактивних матеріалів. Ця сума дорівнює наслідкам вибухів 500 атомних бомб, які В 1945 році скинули американці на Хіросіму.№4 Культова група Pink Floyd презентувала у 2014 році кліп на композицію "Marooned", знятий у місті-привиді Прип'яті.№5 Про Чорнобиль уже зняли чимало фільмів - «Чорнобиль - Хроніка важких тижнів»(1986); «Дзвін Чорнобиля»(1987); «Распад»(1990); «Серце Чорнобиля»(2003); «Аврора»(2006); «Чорнобиль 3828»(2011); «Трансформери 3: темна сторона Місяця»(2009, США); міні-серіал «Чорнобиль» від НВО 2019, творцями «Ігри престолів». Також, короткометражний фільм-постсимфонія «Арка», повністю знятий у Чорнобильській зоні, зібрав престижні нагороди по всьому світу.

pptx
Додано
20 січня 2022
Переглядів
1082
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку