Презентація "Чорнобильська трагедія"

Про матеріал
Цю аварію вважають наймасштабнішою техногенною катастрофою людства. Це не лише екологічна трагедія, це історія ліквідаторів, які поклали своє життя, намагаючись уберегти світ від наслідків аварії, та історія людей, які змушені були назавжди покинути свої домівки. 
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Цю аварію вважають наймасштабнішою техногенною катастрофою людства. Це не лише екологічна трагедія, це історія ліквідаторів, які поклали своє життя, намагаючись уберегти світ від наслідків аварії, та історія людей, які змушені були назавжди покинути свої домівки. 

Номер слайду 3

26 квітня 1986 рІк26 квітня 1986 року, о 1:23, на четвертому енергоблоці Чорнобильської АЕС стався потужний вибух. Він спричинив руйнування частини реактора та машинного залу. Спалахнула пожежа.  Вогонь перекинувся на дах третього енергоблоку. Його гасили до 5 години ранку.

Номер слайду 4

26 квітня 1986 рІк. Пожежники, які першими прибули на місце події, не мали спеціального обладнання. Їх просто не попередили про те, що горить не будівля АЕС, а вщент зруйновано реактор. В їхні легені потрапила велика кількість радіоактивних речовин. У середині самого четвертого блоку вогонь вдалося ліквідувати лише 10 травня, коли більша частина графіту згоріла.

Номер слайду 5

сьомий рівень небезпеки. Радіоактивна хмара, яка утворилася після вибуху та пожежі накрила не лише території сучасної України, Білорусі та Росії, але й території багатьох інших країн – Швеції, Австрії, Норвегії, Німеччини, Фінляндії, Греції, Румунії, Словенії, Литви, Латвії. За Міжнародною шкалою ядерних подій (INES) цю аварію класифікували за найвищим – сьомим рівнем небезпеки.

Номер слайду 6

евакуація. У перші дні після аварії було евакуйоване населення 10-кілометрової зони, надалі зону евакуації розширили до 30 кілометрів. Було вивезено 115 тисяч людей. Їм забороняли брати з собою речі та домашніх улюбленців. - Загалом в Україні радіоактивно забрудненими стали 2293 населених пунктів.

Номер слайду 7

ліквідатори. Від гострої променевої хвороби у перші місяці після вибуху загинула 31 людина. Радіоактивного опромінення зазнали 8,5 мільйона людей. - У ліквідації наслідків аварії взяли участь близько 240 тисяч людей. Загальна кількість ліквідаторів за всі роки – понад 600 тисяч. Близько 10% померли.

Номер слайду 8

"саркофаг"Наприкінці 1986 року зруйнований реактор накрили спеціальним "саркофагом". За оцінками спеціалістів, під ним залишилося близько 95% палива, яке було в реакторі на момент аварії. 15 грудня 2000 року роботу Чорнобильської АЕС було припинено. У 2004 році було проведено тендер на проектування і спорудження нового "саркофагу".  29 листопада 2016 року Арку НБК було насунуто на об’єкт та введено в експлуатацію. За задумом проектувальників, нова споруда зможе вирішити проблему, як мінімум, на сто років.

Номер слайду 9

8 грудня 2016 року Генеральна асамблея Організації Об’єднаних Націй ухвалила резолюцію, якою проголосила 26 квітня Міжнародним днем пам’яті про Чорнобильську катастрофу.