"Презентація. Декоративний розпис"

Про матеріал
Презентація до уроку образотворчого мистецтва на тему "Декоративний розпис"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Український декоративний розпис

Номер слайду 2

Народний декоративний розпис – малювання, яким оздоблювали стіни хат і господарських будівель, меблі, посуд… Він є одним із найцікавіших видів народного мистецтва України.

Номер слайду 3

Яскравою сторінкою увійшов декоративний розпис в історію культури українського народу. Початок свого розвитку цей вид народного мистецтва бере з настінного малювання, поширеного з давніх часів у селах України!

Номер слайду 4

Протягом тривалого часу в кожній місцевості вироблялись свої прийоми і технічні засоби зовнішнього оздоблення сільських будівель, хатнього інтер'єру, речей побуту. Залежно від цього у кожній місцевості поступово створився свій усталений характер орнаментальних мотивів!

Номер слайду 5

Про еволюцію народного розпису розповідають на численних виставках твори майстрів Дніпропетровщини, Київщини, Черкащини, Чернігівщини, Хмельниччини, Херсонщини…

Номер слайду 6

Мистецтво петриківського розпису. Одним з найвідоміших центрів, що здавна уславився своєрідним мистецтвом розпису на Україні, є село Петриківка Дніпропетровської області. Характерною рисою творчості петриківських народних митців було використання рослинно-квіткового орнаменту для декоративного оздоблення… На основі самобутнього запорізького декоративного мистецтва виник незвичайний петриківський орнамент. Жінки та дівчата одна перед одною змагалися у кращому оздобленні власних осель.

Номер слайду 7

Мистецтво косівського розпису. На Івано-Франківщині є чудове місто Косів. Тутешні майстри розпису по кераміці та дереву бережуть і використовують гуцульські мотиви. У цьому розписі переважають коричневі барви в поєднанні з жовтуватими та зеленими кольорами на білому фоні. Основні елементи косівського розпису – це квіти, пелюстки, листки-завитки, крапки та лінії-мережива, візерунки, що переходять у геометричний орнамент; птахи та зображення людей у національному гуцульському одязі.

Номер слайду 8

Мистецтво опішнянського розпису. Село Опішня, що на Полтавщині, прославилося своїми розписами на увесь світ. Опішнянський розпис об’єднує декоративно-стилізовані форми, пишний рослинний орнамент червоного, зеленого, білого, коричневого і чорного кольорів. Саме вони надають опішнянським розписам неповторності, казковості та чарівності. Опішнянському розпису характерне зображення птахів спрощених форм без особливої пишності. Також опішнянському розпису притаманне чорне обведення візерунків і контурів.

Номер слайду 9

Мистецтво васильківського розпису (майоліка)Васильків – це місто на Київщині! Васильківський розпис захоплює своєю незвичайністю. У васильківському розписі яскраво виражена стилізація форм, поєднані рослинні мотиви та зображення тварин. Декоративності йому надає рослинний візерунок із мазків. Основні кольори цього розпису: червоний, синій і жовтий

Номер слайду 10

Мистецтво яворівського розпису. Яворівський розпис досить відомий і поширений. Назва цього розпису походить від села Яворів, що на Львівщині. Яворівський розпис – це яскраві орнаментальні композиції на дерев’яних предметах: дитячих меблях, комплектах для кухні, декоративних виробах.

Номер слайду 11

Дякую за увагу !

pptx
Додано
8 травня 2021
Переглядів
7310
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку