"Відомі скульптори та їх роботи. Слайд-презентація"

Про матеріал
Слайд-презентація на тему "Відомі скульптори та їх роботи" для учнів початкових класів.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Відомі скульптори (їх роботи)

Номер слайду 2

Мікеланджело ді Лодовіко Буонарроті Сімоні — італійський скульптор, художник, архітектор, поет та інженер. Мікеланджело Буонарроті народився 6 березня 1475року у селі Капрезе (провінція Ареццо), де його батько, Лодовіко Буонарроті , був на той час 169-им подестою. Протягом кількох поколінь представники роду Буонарроті Сімоні були дрібними банкірами Флоренції, але Лодовіко не вдалося зберегти фінансовий стан банку, тому він час від часу займав державні посади. У 1488 році тринадцятирічний Мікеланджело став учнем у майстерні братів Ґірландайо. Відра́зу батько був проти такої«неаристократичної» кар'єри, але невдовзі підписав контракт із Доменіко Ґірландайо, за яким останній. У1490 році хлопець оселився у палаці Медічі. Серед його перших відомих скульптурних робіт — «Голова фавна» (мармур, не збереглась), рельєфи «Битва кентаврів» та «Мадонна біля сходів».

Номер слайду 3

Мармурова скульптура знаменитого італійського митця епохи Ренесансу Мікеланджело Буонарроті – Давид (1501 – 1504рр.) вважається шедевром епохи Відродження. Статуя зображає біблійного персонажа Давида перед вирішальним двобоєм із Голіафом. Скульптура вважається символом тодішньої Флорентійської республіки та цілої епохи Ренесансу. Цікаві факти: На момент створення скульптури Давида Мікеланджело було всього 26 років. В правій руці Давид ховає камінь, за допомогою якого він і переміг Голіафа. Висота скульптури – 5,17 метрів, а це більше, ніж зріст звичайної людини в три рази.14 вересня 1991 року італійський художник П’єро Канната підібрався з молотком до статуї, яка стоїть тепер в галереї Академії витончених мистецтв у Флоренції, і встиг відколоти шматочок пальця на нозі перед тим, як його зупинили інші відвідувачі. Так Давид був« травмований». За рік понад 8 мільйонів відвідувачів приходять в галерею Академії мистецтв, щоб подивитися на «Давида». Дослідження показали, що всі вони створюють вібрації при ходьбі, які викликають появу тріщин в мармурі.

Номер слайду 4

Огюст Роденфранцузький скульптор, визнаний одним з творців сучасної скульптури. Роден в молодості заробляв на життя ремеслом декоратора, і більшість його авторських робіт були створені в зрілому віці. Уже після того, як Роден отримав визнання як новатор в скульптурі, його роботи викликали скандали і відкидалися замовниками. Роден був сином дрібного чиновника. Навчався в Парижі у Школі малювання і математики (у 1854—1857) та у А. Л. Барі в Музеї природної історії (1864). У 1864—1871 працював в майстерні А. Карр'є-Беллеза. Виконував моделі дрібної декоративної пластики (у тому числі для порцеляни Севрскої національної мануфактури). У 1871-77 оздобив монументально-декоративною скульптурою декілька будівель Брюсселя. У 1875 відвідав Італію, де захопився мистецтвом скульпторів Мікеланджело, Донателло і Лоренцо Гіберті. З 1877 вивчав пам'ятники французької готики. Творчість Родена знаходиться на стику реалізму, романтизму, імпресіонізму та символізму. Роден досяг віртуозної майстерності в передачі художніми засобами руху і емоційного стану своїх героїв і в зображенні людського тіла.

Номер слайду 5

Одна із найвпізнаваніших робіт французького скульптора та засновника імпресіонізму у скульптурі Огюста Родена – це скульптура “Поцілунок”. У своїй скульптурі митець втілив найромантичніший образ закоханих Франчески та Паоло – героїв “Божественної комедії” Данте – за мить до їхнього фатального поцілунку. За легендою, після цього поцілунку Паоло був убитий своїй старшим братом, чоловіком Франчески. Сьогодні це романтичне мистецьке творіння можна побачити в експозиції Музею Родена (Le Musée Rodin) в Парижі. Цікаві факти: Для створення “Поцілунку” Родену позувала його кохана жінка Каміла Клодель – відома французька скульпторка. Каміла була для Родена музою, досконалою моделлю і коханкою, адже на момент їхнього знайомства у скульптора вже були 20-річні стосунки з Розою Бере.

Номер слайду 6

Мислитель – одна з найвідоміших скульптур Огюста Родена, над якою він працював з 1880 по 1882 роки. Сьогодні це одна з найбільш упізнаваних скульптур у світі. Існує два десятки її копій. Одна з них встановлена на могилі французького скульптора в Медоні, передмісті Парижа. Інші установлені біля воріт філадельфійського музею Родена й біля воріт Колумбійського університету. Цікаві факти: Згідно із задумом Родена скульптура зображує автора “Божественної комедії” – Данте Аліґ’єрі. Моделлю для створення Мислителя послужив паризький м’язистий боксер Жан Бо, який у 1880-х роках виступав у кварталі червоних ліхтарів в Парижі.

Номер слайду 7

Жером Дюкенуа Старший - брабантский скульптор епохи маньєризму. Найвідоміша робота - Маннекен-Піс в центрі Брюсселя. В результаті иконоборческого повстання 1566 року він займався переважно виготовленням внутрішньоцерковного оздоблення, зокрема виготовляє турель Святого причастя для церкви Святого Мартіна в Алсті. Також відомий як автор статуї Марії Магдалини в парку брюссельського палацу Куденберг . (В наш час замінена копією, а оригінал є частиною зборів Комунального музею, розташованого в так званому Будинку короля ІспаніїНа Гран-Плас у Брюсселі). Придворний скульптор Альбрехта VII Австрійського. Одружився близько 1595 року. Батько двох синів, також стали скульпторами: Жерома Молодшого і Франсуа. Одружився близько 1595 року. Батько двох синів, також стали скульпторами: Жерома Молодшого і Франсуа.

Номер слайду 8

Пісяючий хлопчика, або Маннекен Піс – мініатюрнуа бронзова статуя-фонтан в центрі Брюсселя. Це одна з найвідоміших пам’яток міста і справжній символ Брюсселя, з якою пов’язана низка цікавих міських традицій. Точний час і обставини виникнення статуї невідомі. За деякими свідченнями, статуя існувала ще в далекому XV столітті. Сучасного ж вигляду Пісяючий хлопчик прибрав у 1619 році завдяки майстерності придворного скульптора Жерома Дюкенуа. Цікаві факти:Існує традиція з нагоди деяких свят замінювати воду у фонтані Пісяючого хлопчика на привабливіші рідини – наприклад, на вино чи пиво. Так, у 1890 році під час великих міських святкувань, що тривали протягом 2 діб, Маннекен Піс замість звичної води “дзюрив” вином. А 1995 року з нагоди Дня Астурії в Брюсселі кожний, хто прийшов до фонтану, змігпочастуватися справжнім сидром. Ще одна традиція полягає в періодичному вдяганні Пісяючого хлопчика в різноманітні костюми, форми, шати і народне вбрання народів світу. Однак найколоритнішими є його національні костюмів різних народів світу, які хлопчик одягає зазвичай на День Незалежності чи інше національне свято тієї чи іншої країни. Так, зокрема 24 серпня 2007 року на День незалежності України Пісяючого хлопчика одягнули у вишиванку та шаровари.

Номер слайду 9

Поль Ландовський— французький скульптор. Поль Ландовський був директором римської художньої академії Вілла Медічі, пізніше — директором паризької Академії витончених мистецтв і куратором Всесвітньої виставки 1937 року. Його найвідомішою роботою є гігантська скульптура — статуя Христа-Спасителя в Ріо-де-Жанейро, яку П. Ландовський створив протягом п'ятирічноїроботи за планами бразильського інженера Ейтора да Сілва Коста. Статуя Христа була відкрита в 1931 році. Іншою відомою роботою П. Ландовського є скульптурна група для стіни Реформації на території університету Женеви. Ще одним примітним.пам'ятником Ландовського вважається статуя Святої Женев'єви, покровительки Парижа, на мосту Турнель. На літніх Олімпійських іграх 1928 року в Амстердамі Поль Ландовський взяв участь в конкурсі мистецтв і за його підсумками був нагороджений золотою медаллю за скульптуру «Боксер». Син П. Ландовського Марсель — відомий французький композитор.

Номер слайду 10

Статуя Христа-Спасителя в Ріо-де-Жанейро – одна з найбільших статуй у світі, що стала символом не лише Бразилії, а й усього християнства. Статуя має розмір 39,6 м заввишки (розмах рук 28 метрів), важить 1145 тонн, і знаходиться на вершині 710-метрової гори Корковаду. Роботи із будівництва статуї тривали аж дев’ять років і завершилися у 1931 році. Цікаві факти: Вартість монумента на момент його встановлення становила 250 000$. Статуя Христа з розпростертими обіймами нагадує форму хреста -символа християнства.7 червня 2007 року Христа-Спасителя було включено до списку Семи нових чудес світу в списку, складеному швейцарською компанією The New Open World Corporation.

Номер слайду 11

ДЯКУЮ ЗА УВАГУ

pptx
Додано
8 травня 2021
Переглядів
3439
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку