Презентація. "Декоративно-ужиткове мистецтво"

Про матеріал
Презентація підготовлена на допомогу вчителю для проведення теоретичної частини уроку за темою "Декоративно-ужиткове мистецтво" у розділі 1 "Золоті руки народних майстрів". (підручник "Мистецтво ". Л.Масол, 5 клас НУШ.2022) Презентація добре ілюстрована, має додатковий матеріал за темою.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Декоративно-ужиткове мистецтво. Золоті руки народних майстрів5 клас. НУШ

Номер слайду 2

Декоративно- ужиткове мистецтво — один із видів художньої діяльності, вироби якого поєднують естетичні та практичні якості. Декоративний означає «прикрашений», а ужитковий — це практичний, потрібний у побуті.

Номер слайду 3

Вишивка. Вишивка – прикрашання одягу та побутових предметів із тканини, на яких вишивається певний орнамент або візерунок. Техніки вишивки різноманітні: хрестик, гладь, мережка та інші. Розділяють однокольорову та багатокольорову вишивку.

Номер слайду 4

Ткацтво. Ткацтво – сукупність виробничих процесів виготовлення тканини на ткацькому верстаті шляхом переплетення ниток. Нитки використовують із льону, конопель, вовни. З тканини виготовляють серветки, одяг, килими, рушники та ін.

Номер слайду 5

Писанкарство. Писанкарство — розписування яєць . Техніка писанкарства - нанесення розтопленим воском певного малюнка на яйце.

Номер слайду 6

підзаголовок. Ковальство. Ковальство – найдавніше мистецтво в Україні. Ковалі, як чарівники, перетворюють метал на ті чи інші речі. Це мережані візерунки на решітках храмів, загорожах парканів і садів.

Номер слайду 7

Гончарство. Гончарство – це мистецтво створення найрізноманітніших виробів – посуду, іграшок, кахлів, предметів декору – з опаленої гончарної глини. Це мистецтво нараховує близко 8 тисяч років. Опішня́нська кера́міка — традиційна українська кераміка із містечка Опішня, що на Полтавщині. Найпопулярніші серед керамічних виробів -стилізовані зображення тварин . Фігурки баранців, козликів, биків, левів оздоблювалися фактурним ліпним декором. Куманець

Номер слайду 8

Художнє різьблення. Художнє різьблення – прикрашання дерев’яних побутових речей шляхом різьблення чи випилювання на них певних узорів, надання їм певних форм.

Номер слайду 9

Народна іграшка. Яворівська дерев’яна іграшкаІграшка з соломи. Глиняна іграшка. Опішня. Сирна іграшка. Закарпаття

Номер слайду 10

підзаголовок. Витинанка«Витинати» означає дослівно «вирізати», тому назва говорить сама за себе. Витинанка — це орнаментальна прикраса житла, яка витята (вирізана) за допомогою ножа або ножиць з паперу (як білого, так і кольорового). Такі вироби в Україні здавна використовували для декорування різних куточків оселі, а саме стін, вікон, полиць, печі тощо.

Номер слайду 11

Дякую за увагу!Презентацію підготувала вчитель образотворчого мистецтва Харківського ліцею №109 Канцедал Марина Євгеніївна

pptx
Додано
6 жовтня 2023
Переглядів
751
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку