Презентація " День пам`яті жертв фашизму"

Про матеріал
9 вересня - День пам'яті жертв фашизму. У 1962 році було прийнято рішення ООН вважати кожну другу неділю вересня Міжнародним днем ​​пам'яті жертв фашизму.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

9 вересня - День пам'яті жертв фашизму У 1962 році було прийнято рішення ООН вважати кожну другу неділю вересня Міжнародним днем ​​пам'яті жертв фашизму

Номер слайду 2

Чому у вересні? Тому що саме в цьому місяці почалася (з нацистського вторгнення в Польщу 1 вересня 1939 роки) і закінчилася (капітуляцією мілітаристської Японії 2 вересня 1945 року) Другої світової війни.

Номер слайду 3

Народ не може жити, не пам'ятаючи уроків своєї історії Нацисти перекроювали карту Європи: одні держави включалися до складу фашистського рейху, інші ставали здобутком її союзників. Головними засобами, якими фашисти користувалися в утвердженні свого панування, були нацьковування одних націй на інші і фізичне винищення. У загарбаних країнах Європи німецько-фашистське командування встановило так званий «новий порядок», який передбачав територіальний поділ світу, знищення суверенітету незалежних держав, встановлення світового панування

Номер слайду 4

K:\images.jpeg Польща була перетворена на німецьке «генерал-губернаторство», Чехія та Югославія розчленовані: судетські землі приєднані до рейху, інші чеські землі під назвами Богемія і Моравія перетворені на «протекторат», Словаччина проголошена «незалежною державою». Греція поділена на три зони окупації: німецьку, італійську і болгарську. У Данії, Норвегії, Бельгії, Нідерландах окупанти поставили до влади маріонеткові уряди. Люксембург був включений до складу Німеччини.

Номер слайду 5

В особливому становищі перебувала Франція. Окупанти зберегли у «вільній» зоні її уряд, який проводив політику колабораціонізму (співробітництва із загарбниками). Тут було ліквідовано демократичні свободи, заборонено політичні партії, розпущено профспілки. Після запровадження «нового порядку» поневолені народи Європи ставали на боротьбу проти ворога. У багатьох країнах виникав рух Опору, що об'єднував різні верстви населення: робітників і селян, дрібну й середню буржуазію, інтелігенцію і діячів церкви. Частина великої буржуазії та поміщиків також брала участь у русі Опору. Інші йшли на співробітництво з окупантами, стаючи колабораціоністами.

Номер слайду 6

Такі народи, як цигани, євреї, підлягали повному знищенню. З окупованих територій до Німеччини вивозились продовольство і сировина, інші матеріальні цінності. Населення на окупованих територіях спочатку взагалі нічого не отримувало за свою працю, потім стало отримувати мізерні пайки. У жахливих умовах перебували 5,5 млн радянських військовополонених, 3,5 млн з них загинуло.

Номер слайду 7

Фашизм, нацизм - Сума ідей і ряд дій, спрямована на встановлення панування однієї раси (арійської) над іншими методами поневолення і повного знищення. Виник в 1920-1930рр. в Італії і Німеччині.

Номер слайду 8

Номер слайду 9

День пам'яті жертв фашизму це, мабуть, сама трагічна пам'ятна дата в сучасній історії нашої країни. У цей день ми згадуємо всіх тих, хто загинув з вини фашистів. При цьому мова йде не тільки про солдатів і мирних громадян, які загинули під час військових дій. Як відомо, мільйони людей померли від голоду або були до смерті замучені в концтаборах.

Номер слайду 10

Важливим елементом у насадженні «нового порядку» були концентраційні табори, до яких відправляли всіх незадоволених. У Європі налічувалося близько ЗО концтаборів. Найбільші з них — Дахау, Бухенвальд, Май-данек, Освенцим. Це були справжні фабрики смерті. Там було знищено мільйони людей з різних країн.

Номер слайду 11

Концентраційні табори - створені для тримання взятих під арешт ворогів режиму. З 1933 по 1939 рр. через гітлерівські концентраційні табори було «пропущено» близько 1 млн. чоловік. Під час другої світової війни через концтабори «пройшло» 18 млн. Чоловік представників народів усіх країн Європи, з них 11 млн. Були вбиті. Уже в 1933 р в Німеччині існувало понад 50 концентраційних таборів ..

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Кожному своє -Бухенвальд Концентраційний табір Бухенвальд - один з перших таборів смерті, побудованих в Німеччині, 1937 рік.   У таборі було 52 основних барака.   Від холоду жодна людина не вижила.

Номер слайду 15

У кожному бараку жило близько 750-ти чоловік, близько 100 вмирали щодня. Їх тіла щоранку виносили на перекличку, щоб отримувати їх порції їжі.

Номер слайду 16

Табірні умови Щоденне пекло в'язня зазвичай починалося і закінчувалося перевіркою. Під колючим снігом і проливним дощем, в спеку і лютий холод вранці і ввечері повинні були стояти в'язні молоді, люди похилого віку і навіть діти. Фашисти спеціально затягували перевірки, які тривали кілька годин незалежно від погоди.

Номер слайду 17

Ув'язнені тягнули голодне існування. Один раз в день кава з паленої брукви, два рази суп з трави і від 180 до 270 грамів хліба, наполовину з тирсою звичайний раціон ув'язненого. Спочатку суп давали гарячим, але настав час, коли його розливали по мисках опівдні і він стояв до вечора. Тільки великий голод примушував їсти цю юшку.

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Часто відмовляв водопровід, і в'язні не могли ні помитися, ні пополоскати посуд. Якщо ув'язнені промокли під час роботи або на перекличці, то лягали спати в мокрому одязі і сушили її теплом власного тіла під час сну. У табірних умовах навіть сама незначна хвороба ставала небезпечною. За короткий час тіло хворого покривалося страшними ранами.

Номер слайду 21

Лікування "карантинних", зводилося до щеплень, які проводив медперсонал, наприклад, проти тифу, але вони ще більше сприяли поширенню захворювання, так як шприци не змінювали.

Номер слайду 22

Номер слайду 23

Знищення працею В концентраційних таборах постійно містилося певне число в'язнів для використання на найбільш виснажливих роботах. Ці люди доводилися до крайнього виснаження, після чого як негідні винищувалися ..    Якщо раптом не було справжньої роботи, в'язням наказували виконувати безглузду роботу, наприклад, викопувати і знову засипати ті ж самі рови чи переносити з місця на місце каміння

Номер слайду 24

Покарання і страти Людина могла бути покарана за що завгодно. Карали за те, що в'язень зірвав яблуко або приніс шматочок брюкви; за те, що курив або полегшувався під час роботи; за те, що не по формі був зав'язаний у хустку; за те, що був відсутній або був розстебнутий гудзик і навіть за обмін власного золотого зуба на хліб. Ув'язнені, що не розуміли наказів (віддаються по-німецьки) або недостатньо швидко їх виконували, були приречені на побої і переслідування з боку есесівців і посадових.

Номер слайду 25

Номер слайду 26

У лютому Бухенвальд стає найбільшим табором смерті: в 88 філіях концтабору Бухенвальд за колючим дротом знаходяться 112 000 в'язнів. В цілому через табір пройшли близько чверті мільйона в'язнів з усіх європейських країн. Число жертв становить близько 56 000 чоловік. У 1995 році на місці масових поховань були встановлені стели з номерами загиблих ув'язнених. Один з металевих стовпів на місці поховання радянського спецтабору. Напис: «Невідомий 889»

Номер слайду 27

Памятник жертвам фашизма

Номер слайду 28

Маутхаузен (Австрія) Під час Другої Світової війни Маутхаузен був одним з найстрашніших концтаборів. Режим утримання ув'язнених був жахливий. Навіть його персонал, а це півтори сотні охоронців, жартували, що з Маутхаузена можна втекти не інакше, як через трубу крематорію. Бараки Маутхаузена

Номер слайду 29

В'язнями Маутхаузена було близько 335 тисяч чоловік; страчено понад 122 тисяч осіб (найбільше - понад 32 тисяч - радянських громадян, серед них генерал Д. М. Карбишев, якого взимку в числі інших ув'язнених облили водою на морозі), і сталінградец Д. М. Основіна, що став національним героєм Чехословаччини. Після 2-ї світової війни на місці Маутхаузена створений музей. Музей Військовополоненні

Номер слайду 30

Музей в'язниці Плетцензее в Берліні - меморіал жертвам нацизму в Німеччині У жовтні 2002 р в експозицію музею увійшов стенд, присвячений двом татарським поетам - Мусі Джаліля і Абдуллі Аліша (страчені 25 серпня 1944 року)

Номер слайду 31

Освенцим https://www.youtube.com/watch?v=noyXHFeC8Dc https://www.youtube.com/watch?v=nV6NFFAna6c&has_verified=1

Номер слайду 32

Список використаних джерел https://gdz4you.com/prezentaciyi/vsesvitnya-istoriya/fashyzm-6034/ https://www.youtube.com/watch?v=noyXHFeC8Dc https://www.youtube.com/watch?v=nV6NFFAna6c&has_verified=1 http://waralbum.ru/category/stories/victims/page/2/ http://istoriya.in.ua/mauthauzen-koncentracijnij-tabir.html https://truthaboutcamps.eu/thu/zaczelo-sie-w-rzeszy/19465,1933-1945.html

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.7
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Деркач Олександр Володимирович
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додано
5 лютого 2019
Переглядів
2479
Оцінка розробки
4.7 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку