Презентація "День вишиванки"

Про матеріал
Презентаці до дня вишиванки. Історія, які бувають вишиванки, які орнаменти та значення кольорів.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Українська вишивка Класний керівник Климова Т. М.

Номер слайду 2

«Бережи українське – носи вишиванку» Ліна Костенко

Номер слайду 3

Щороку в Україні у третій четвер травня відзначають День вишиванки. У цей день прийнято одягати вишиванку і в такому вигляді відправитися у звичних справах.

Номер слайду 4

Історія. Вишивати – давня українська традиція. Археологічні дослідження говорять про те, що вишивка як окремий вид мистецтва на території сучасної України відома з VI століття.

Номер слайду 5

Вишивкою, за свідченням Геродота, свій одяг оздоблювали ще скіфи. Знайдені на Черкащині срібні бляшки з фігурками чоловіків, датовані VІ ст., при дослідженні показали ідентичність з вишивкою українського народного костюма XVІІІ-XІX ст.

Номер слайду 6

Перша школа вишивки. Першу школу вишивки в Київській Русі було створено ще в ХІ столітті. Її заснувала Анна, сестра Володимира Мономаха. У ній опановували мистецтво гаптування золотом і сріблом.

Номер слайду 7

Сто років тому на виготовлення довгої сорочки йшло близько 8 км пряденої вручну нитки, весь процес від вирощування рослини до пошиття речі займав близько року.

Номер слайду 8

Вишиту з білого полотна вишиванку з традиційним візерунком носили тільки у свята. У будні носили сорочки з полотна сірого кольору.

Номер слайду 9

У звичайної дівчини-селянки у скрині було 35 сорочок, а у заможної могло бути й більше 60.

Номер слайду 10

На зворотному боці вишиванки не повинно було бути ніяких вузликів − вважали, що це може стати причиною нещасть в житті.

Номер слайду 11

Види орнаментів Геометричний. Рослинний. Тваринний (зооморфний)

Номер слайду 12

Геометричний орнамент. Традиційно вишивали на чоловічому одязі

Номер слайду 13

Рослинний орнамент. Традиційно вишивали на жіночому одязі. Єдиний рослинній орнамент, який міг прикрашати чоловічу вишиту сорочку, – листя дуба – символ сили і мужності.

Номер слайду 14

Тваринний (зооморфний) орнамент

Номер слайду 15

Кольори. Білий – символ світла і чистоти. Червоний – любов, кров, вогонь. Синій – колір води. Жовтий – символ сонця. Чорний - в одних регіонах - колір смерті, в інших асоціювали із землею, а значить щедрим врожаєм і багатством.

Номер слайду 16

Іван Франко. Першим, хто поєднав українську вишиванку із буденним одягом став Іван Франко. Саме він стильно скомбінував вишиту сорочку із піджаком. В такому вигляді його можна побачити на 20-гривневій купюрі.

Номер слайду 17

Прийоми вишивання. В Україні є близько сотні "вишивальних технік"! Найвідоміші з них:гладьхрестик низь мереженнябігунець плетіння

Номер слайду 18

Вишиванка кожного регіону - унікальна. Кожен регіон України може похвалитися своїм унікальними вишиванками. Вони відрізняються фасонами, кольором, способом вишивання, орнаментом і візерунками.

Номер слайду 19

Найоригінальніша вишиванка. Одна з найоригінальніших вишиванок - борщівська. Така сорочка розшита чорними нитками. Є легенда, що коли турки і татари знищили практично всіх чоловіків у Борщеві, жінки протягом декількох поколінь одягали саме такі чорно-білі сорочки в знак скорботи та печалі.

Номер слайду 20

Найдовший рушник. Довжина рушника, який зробила Ніна Іванівна своїми руками, 7.3 метри а ширина 0.68 метри. По обидва боки розміщені 26 найменувань населених пунктів району з візерунками, притаманних кожному селу району.

Номер слайду 21

Дякую за увагу!

pptx
Додано
7 червня 2023
Переглядів
377
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку