Презентація "Дихання та газообмін у тварин"

Про матеріал

Суть газообміну полягає в надходженні із зовнішнього середовища кисню (02) і виділенні в довкілля певної суміші газів, зокрема вуглекислого (С02). Оксиген (О) є одним з елементів, які беруть участь у багатьох хімічних реакціях, що відбуваються всередині клітин. Отже, важливою ланкою процесів обміну речовин та енергії є процеси дихання.

Пригадайте, в одноклітинних організмів, що мешкають у водному середовищі, газообмін відбувається через поверхню клітини. У більшості багатоклітинних тварин процес дихання складається з декількох етапів. Кисень через шкірні покриви та/або через органи дихання надходить в організм. Далі поширюється по ньому з порожнинною рідиною та/або з кров'ю. Наступний етап - надходження кисню в клітини. Там він окис-нює органічні речовини, унаслідок чого виділяється необхідна організму енергія. Важлива роль у цих процесах належить органелам клітини - мі-тохондріям. У них утворюються особливі сполуки (скорочено їх позначають АТФ), здатні накопичувати енергію.

У процесах окиснення органічних сполук - білків, жирів і вуглеводів -утворюються різні гази, зокрема С02. Вони видаляються з клітин до порожнинної рідини та/або в кров, а з ними - до органів дихання та/або покривів. Далі вони виводяться з організму назовні.

Щоб отримати кисень, у тварин розвинулися спеціальні пристосування, які вбирають його з повітря або води.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Дихання тварин. Органи дихання тварин

Номер слайду 2

Дихання. Це процес, що забезпечує надходження в організм кисню і виведення з нього вуглекислого газу. Етапи дихання: Зовнішнє дихання: Внутрішнє дихання або тканинне: -вентиляція легень -клітинне дихання -газообмін у легенях -газообмін у тканинах Транспорт газів в організмі (Перенесення газів током крові)

Номер слайду 3

Дихання: Анаеробне. Без використання кисню(У бактерій, паразитичних круглих червів)Аеробне. Дихання з використанням кисню(У більшості тварин)

Номер слайду 4

Значення дихання: Забезпечує організм киснем. Виділення вуглекислого газу. Забезпечення організму енергією. Виділення кінцевиз продуктів обміну. Тип дихання тварин визначається залежно від способу їх життя.

Номер слайду 5

Типи дихання: Шкірне (губки, кишковопорожнинні, черви, амфібії)Трахейне (комахи, багатоніжки, павукоподібні)Зяброве (ракоподібні, молюски, голкошкірі, риби, певні види амфібій)Легеневе (плазуни, птахи, ссавці, частина наземних безхребетних (павуки, скорпіони, легеневі молюски) і деякі водні тварини (дводишні риби).

Номер слайду 6

Шкірне диханняце обмін кисню й вуглекислого газу через покриви тіла. В основі цього дихання найважливіший фізичний процес -дифузія. Гази лише в розчиненому стані можуть проникати через покриви неглибоко і з невисокою швидкістю. Тому шкірне дихання є основним у тих організмів, які мають невеликі розміри, зволожені покриви, ведуть водний спосіб життя. Цим вимогам відповідають губки, кишковопорожнинні, черви, амфібії та ін.

Номер слайду 7

Шкірне дихання. Губки. Черви. Амфібії

Номер слайду 8

Трахейне диханняце дихання, яке здійснюється за участю системи поєднаних трубочок-трахей, що пронизують усе тіло. З довкіллям їх сполучають спеціальні отвори - дихальця. Така система доставляє гази до клітин та органів без участі рідин. Швидке переміщення повітря в трахейній системі забезпечується лише на невелику відстань, тому організми з трахейним диханням теж мають невеликі розміри. Тварина не може бути більшою, ніж 2 см завтовшки, бо тоді її організму не вистачить кисню. Дихають за допомогою трахей не лише комахи, а й багатоніжки, павукоподібні.

Номер слайду 9

Трахейне дихання. Комахи. Багатоніжки

Номер слайду 10

Зяброве диханняце дихання за допомогою спеціалізованих водних виростів із густою сіткою кровоносних судин. Ці вирости називаються зябрами. Добре розвинений цей тип дихання у водних тварин - ракоподібних, молюсків, голкошкірих, риб, певних видів амфібій. Кисень транспортується до зябер у розчиненому вигляді за допомогою води.

Номер слайду 11

Зяброве дихання. Молюски. Амфібії

Номер слайду 12

Легеневе дихання це дихання за допомогою внутрішніх спеціалізованих органів, якими є легені. Такий тип дихання є найбільш досконалим, оскільки швидкість газообміну є високою, що забезпечує відповідно і високий рівень обміну речовин. Легенями дихають майже всі наземні хребетні - плазуни, птахи, ссавці, частина наземних безхребетних (павуки, скорпіони, легеневі молюски) і деякі водні тварини (дводишні риби). Повітря в легені надходить дихальними шляхами.

Номер слайду 13

Легеневе дихання. Птахи

pptx
До підручника
Біологія 7 клас (Довгаль І.В., Ягенська Г. В., Жолос О. В., Ходосовцев О. Є., Костіков І. Ю., Волгін С. О., Додь В. В., Сиволоб А. В., Скрипник Н.В., Толстанова Г. М.)
Додано
18 квітня 2018
Переглядів
28095
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку