Презентація для учнів 7 класу "Турбота про потомство в амфібій"

Про матеріал

Дана презентація висвітлює дивовижне розмаїття батьківської поведінки. Матеріал наповнений фотографіями та описом репродуктивної поведінки найвідоміших земноводних світу.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Турбота про потомство у амфібій Виконала: Кльопа Катерина Олександрівна, вчитель біології Корсунь-Шевченківської ЗОШ № 1

Номер слайду 2

У битві за виживання кожний вид тварин дбає про продовження свого роду, тобто про потомство. Тварини зігрівають, годують і бережуть своїх малят від хижаків. Різні представники тваринного світу оточують своє потомство турботою, але роблять це по-різному.

Номер слайду 3

Дивовижне розмаїття батьківської поведінки демонструють амфібії. У цієї найдавнішої групи тварин, що мешкає як у воді, так і на суші описані практично всі можливі способи розмноження від зовнішнього запліднення і відкладання величезної кількості яєць просто у водойми до внутрішнього запліднення і живонародження, що супроводжується утворенням аналога материнської плаценти.

Номер слайду 4

У багатьох видів вирощування потомства є суто чоловічим клопотом. Самка південноамериканської жаби ринодерми Дарвіна відкладає на землю 20-40 яєць, залишаючи їх на опіку самця, котрий зберігає їх у роті. Пуголовки, що вилупилися з яєць, живуть у роті самця доти, доки не досягнуть сантиметрової довжини, і доки в них не почнуть вкорочуватися хвости. Тоді батько випускає пуголовків у воду, де відбувається подальший розвиток дитинчат.

Номер слайду 5

Самка відкладає 12-25 яєць діаметром 6-9 мм в спеціальну нору біля води. Обвиваючи яйця своїм тілом, вона рясно зволожує їх виділеннями шкіри. У личинок, ще в яйцевих оболонках, розвиваються органи бічної лінії і три пари звивистих зябер. Личинка досить тривалий час розвиваються у воді, де дихають легенями. Цейлонський рибозмій

Номер слайду 6

Жаба-повитуха має таку особливість, що турботу про ікру бере на себе самець, який носить яйця на собі доти, доки з них не вилупляться пуголовки. Теплими травневими ночами самці дзвінко співають, приваблюючи самок. У період відкладання яєць вони люто б'ються за самок. Самки жаб-повитух викидають шнури з ікрою, яку самці запліднили. Потім самці обмотують шнури навколо своїх задніх лапок. Самці носять на собі ікру декілька тижнів. Іноді самка відкладає ікру декілька разів. Трапляється також, шо самець запліднює ікру двох або трьох самок і носить всі яйця на собі. У яйцях розвиваються ембріони, шо харчуються запасами жовтка. Самець повинен підтримувати оболонки яєць у вологому стані. Незадовго до появи пуголовків самець жаби-повитухи, слідуючи інстинкту, входить у водоймище і занурює задню частину тіла у воду. У цей час пуголовки виходять з яєць. Хвостаті пуголовки дихають зябрами. Розвиток пуголовків закінчується в кінці липня - на початку жовтня, але іноді він може тривати також і декілька років. Тоді пуголовок зимує, стаючи жабою навесні.

Номер слайду 7

Піпа сурінамська Розмноження і розвиток дитинчат відбувається дуже оригінальним способом: самка метає ікру у воду, а самець підбирає її та намазує самці на спину вкриту бородавками і чарунками; поміщаючись в цих чарунках, яйця розвиваються, причому ці порожнини збільшуються, і в них утворюються навіть кришки, як у бджолиних стільниках. Коли розвиток закінчився, молода піпа піднімає кришку і висовує голову зі своєї чарунки, але деякий час ще продовжує жити в ній, поки не підросте настільки, що буде в змозі вести самостійний спосіб життя.

Номер слайду 8

Жаба-бик Статеве дозрівання: з 2-4 років. Шлюбний період: червень-липень. Кількість яєць: 6-20 тисяч. Інкубація: 4-20 днів. Личинковий період: 12-14 місяців. У період спаровування у жаби-бика спостерігаються такі типи поведінки самців. Найбільш дорослі і великі з них вибирають ділянки, які є найбільш сприятливими для відкладання ікри, і пильно їх охороняють. Самки вважають за краще злучатися з більшими самцями, отож вони перебувають на їхній території.

Номер слайду 9

Жаба дивовижна Шлюбний період: під час дощів. Яйця: самка відкладає їх у калюжах. Більшість жаб покривають свої яйця желеподібною речовиною. Усередині цієї оболонки на світ з'являються маленькі личинки, які живуть у воді. Спочатку вони малорозвинені, не мають ротового отвору, у них нерозвинені органи руху і дихання. Розвиток і ріст триває у насиченій кормом і киснем воді. Поступово із зябр розвиваються легені, відпадає хвіст - вони перетворюються на дорослих жаб. Новонароджена личинка дивовижної жаби виглядає звичайно: округла, з довгим хвостом. Але пуголовок дуже швидко росте і незабаром досягає довжини 25 см. Це величина середнього оселедця. Доросла особина виглядає, як жаба середньої величини, розміри якої складають всього 1/4 величини пуголовка. Аборигени Південної Америки ловлять пуголовків дивовижної жаби на вудку і продають як ласощі.

Номер слайду 10

Очеретяна жаба Очеретяна жаба майже все своє життя проводить на суші. Проте розмножується вона у воді. Затягнуте хмарами небо на початку весни примушує самців вирушати на пошуки придатних для нересту водоймищ. Знайшовши такі місця, вони починають шлюбні ігри з пісні, яка повинна привабити самку. У статевозрілих самців на перших трьох пальцях передніх кінцівок є особливі товсті подушечки, за допомогою яких вони міцно тримаються за спину самки під час спаровування. У цьому положенні вони запліднюють ікринки, що їх самки випускають у воду. Самки виробляють до 4 000 ікринок. Ікринки знаходяться у вкритих слизом довгих шнурах. Після запліднення ікринок самка обмотує шнури навколо водних рослин. Приблизно через 8 днів з ікринок вилуплюються пуголовки. Через декілька тижнів у пуголовків розвиваються задні, а згодом і передні кінцівки, а хвіст зникає.

Номер слайду 11

Квакші сумчасті Сумчасті квакші належать до видів, які активно доглядають своїх малюків. Вони виношують ікринки у виводковій сумці доти, доки з них не вийдуть добре розвинені пуголовки. Деякі види доти виношують малюків, доки жабенята остаточно не розвинуться. Спеціальна виводкова сумка розташована на спині сумчастої квакші. Із зовнішнім світом вона сполучається за допомогою невеликого отвору або ж довгої подовжньої щілини. Після того, як самець запліднить ікру, вона поміщається у виводковий мішок. Найчастіше з нього виходять пуголовки, зовнішні зябра яких уже зникли, і в яких вже з'явилися задні кінцівки. Останні стадії розвитку пуголовків проходять вже у воді.

Номер слайду 12

Саламандра плямиста З підвищенням температури напровесні саламандри прокидаються від зимової сплячки. В цей час у них розпочинається період спаровування, який може тривати з весни до осені. Самець переслідує вподобану самку і час від часу штовхає її головою. Хоча самка чинить опір, самцеві вдається потрапити під неї. Тоді він обхоплює її передніми лапами і випускає маленьку капсулу із сперматозоїдами. Самка приймає сперматофор і задніми ногами проштовхує його в клоаку. Потім у тілі самки відбувається запліднення яйцеклітин і подальший їхній розвиток, аж поки на світ не появляться маленькі личинки. Зазвичай це трапляється вже наступної весни. Навесні самка саламандри знаходить водоймище і випускає 25-40 личинок завдовжки близько 2,5 см. Личинки коричневі, з чорними плямами, мають по 4 мініатюрних кінцівки і 3 пари зовнішніх перистих зябер, які дають можливість дихати під водою.

Номер слайду 13

Сіра жаба Після пробудження від зимової сплячки самці подорожують до найближчої водойми. Самки, яких приваблюють їхні нічні пісні, з'являються там приблизно на 2 тижні пізніше самців. Як тільки самка дістається до водойми, самець забирається до неї на спину й міцно обхоплює самку передніми лапами. Однак, якщо поблизу знаходяться інші самці, то вони намагаються зіштовхнути „щасливчика" зі спини самки й зайняти його місце. Така метушня може тривати навіть кілька днів, поки найсильніший самець остаточно не зміцнить свої позиції. Кількість ікринок: 1200-7000 ікринок, тільки з 2-3 виростуть дорослі особини.

Номер слайду 14

Тритон гребенястий Шлюбний період гребенястих тритонів припадає на весну. У цей час тварини залишають свої зимові притулки. З підвищенням середньодобової температури тритони стають дедалі активнішими, і невдовзі вони прямують до води. Після того, як тритони знайдуть зручне водоймище, у самців на спині з'являється характерний гребінь. Він відіграє важливу роль під час шлюбних ритуалів. Помахами хвоста самець тритона передає самці важливі запахові сигнали і торкається до неї, спонукаючи до спаровування. Самець поміщає сперму в невеликий мішечок-сперматофор, який після цього випускає у воду. Після запліднення самка відкладає 200-300 яєць. Кожне з них вона відкладає на окремий листок піводної рослини і згортає його. Через три тижні вилуплюються маленькі, майже прозорі пуголовки.

Номер слайду 15

Дякую за увагу!!!

ppt
Додано
19 квітня 2018
Переглядів
3006
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку