Презентація "Дія населення і правила поведінки при аваріях на хімічно небезпечних об'єктах та атомних енергетичних установках"

Про матеріал

Правила поведінки під час аварій на небезпечних об'єктах, дія населення при оповіщенні про хімічне зараження, правила поведінки при аваріях на атомних електростанціях, дія населення при оповіщенні про радіоактивне зараження.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

ДІЯ НАСЕЛЕННЯ І ПРАВИЛА ПОВЕДІНКИ ПРИ АВАРІЯХ НА ХІМІЧНО НЕБЕЗПЕЧНИХ ОБ’ЄКТАХ ТА АТОМНИХ ЕНЕРГЕТИЧНИХ  УСТАНОВКАХ

Номер слайду 2

ПРАВИЛА ПОВЕДІНКИ ПРИ АВАРІЯХ НА ХІМІЧНО НЕБЕЗПЕЧНИХ ОБ’ЄКТАХ Отруйні речовини для населення Хлор, аміак, сірчаний ангідрид синільна кислота, фосген,

Номер слайду 3

Найбільшу небезпеку для населення України внаслідок аварій з викидом сильнодіючих отруйних речовин є суб’єкти господарської діяльності: м’ясної, молочної та переробної промисловості, насосні станції водозабезпечення та очисні споруди,  холодильники, бази та склади хімічної продукції та інші.

Номер слайду 4

ХЛОР різка біль в грудях, сухий кашель, блювання, порушення координації руху, задишка, різь в очах, сльозотеча. Можливий смертельний кінець при вдиханні великих концентрацій. Засоби індивідуального захисту: цивільні протигази, камери захисні дитячі, ватяна марлева пов’язка або рушник, попередньо змочені водою або 2 % розчином питної соди. 

Номер слайду 5

АМІАК Ознаки отруєння: прискорене серцебиття, порушення частоти пульсу, нежить, кашель, різь в очах і сльо-зотеча, важке дихання, а при тяжкому отруєнні – нудота і порушення координації руху, маревний стан. При високих температурах можливий смертельний кінець.  Засоби індивідуального захисту: ізольовані і киснево-ізольовані протигази. При їх відсутності – ватяна- марлева пов’язка або рушник, попередньо змочені водою або 5% розчином лимонної кислоти. 

Номер слайду 6

Дія населення при оповіщенні про хімічне зараження 1.необхідно надіти засоби індивідуального захисту органів дихання, найпростіші засоби захисту шкіри (плащі, накидки) і покинути район аварії.

Номер слайду 7

2.Якщо відсутні засоби індивідуального захисту і вийти з району аварії неможливо, залишайтесь у приміщенні, включіть гучномовець місцевого радіомовлення (радіоприймач, телевізор); чекайте повідомлень відділу з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення

Номер слайду 8

Щільно закрийте вікна і двері, димоходи, вентиляційні віддушини (люки). Вхідні двері завісити што-рою, використовуючи ковдри і будь-які щільні тканини. Заклейте щілини в вікнах і стики рам плівкою, лейкопластиром або звичайним папером від проникнення в приміщення пару сильнодіючих отруйних речовин. 

Номер слайду 9

Залишаючи квартиру виключіть джерела електроенергії, візьміть з собою особисті документи, необ-хідні речі, надіньте протигаз або ватяну марлеву пов’язку, накидку або плащ, гумові чоботи.

Номер слайду 10

Выходьте із зони хімічного зараження в сторону, яка перпендикулярна напрямку вітру. Обходьте переходи через тунелі, яри, лощини – в низьких місцях може бути висока концентрація сильнодіючих отруйних речовин. Вітер Напрямок виходу

Номер слайду 11

При евакуації транспортом уточніть час і місце по-садки. Не запізнюйтесь і не приходьте раніше призначеного строку. Попередьте про евакуацію і від’їзд сусідів.

Номер слайду 12

Вийшовши із зони зараження, зніміть верхній одяг і провітріть його на вулиці, прийміть душ, умийтесь з милом, ретельно вимийте очі і прополощіть рот. При підозрі на ураження сильнодіючими отруйними речовинами виключіть будь-які фізичні навантаження, прийміть велику кількість пиття (чай, молоко і т. д.) та зверніться до медичного працівника або в медичний заклад.

Номер слайду 13

ПРАВИЛА ПОВЕДІНКИ ПРИ АВАРІЯХ  НА АТОМНИХ ЕНЕРГЕТИЧНИХ  УСТАНОВКАХ Радіаційними небезпечними об’єктами для населення України  є:  атомні електростанції,  об’єкти господарської діяльності які використовують у виробничій та іншій діяльності прилади та устаткування на основі радіоізотопів.

Номер слайду 14

Оповіщення про аварію на радіаційному небезпечному об’єкті проводить управління  з питань надзвичайних ситуацій і цивільного захисту населення області (МНС України). З цією метою по радіо-трансляційній мережі буде передано спеціальне повідомлення.

Номер слайду 15

Дії населення при оповіщенні про радіоактивне зараження навколишнього середовища Отримавши повідомлення про небезпеку радіоактив-ного зараження, негайно надіньте протигаз або респіратор, а при їх відсутності, ватяну марлеву пов’язку, дітей до півтора року помістіть у камери захисні дитячі та ідіть в захисну споруду.

Номер слайду 16

Якщо захисна споруда далеко і у вас нема протигазу залишайтесь в при-міщені. Включіть радіоточку для прослуховування інформаційних повідомлень

Номер слайду 17

З метою захисту від дії радіонуклідів необхідно негайно приступити до проведення йодної профі-лактики. Для цієї мети на протязі семи днів кожний день приймайте по одній таблетці йодистого калію Йодну настойку можна приготувати самому: три-п’ять крапель розчину йоду на стакан води, дітям до двох років – одну-дві краплі.

Номер слайду 18

Якщо за умовами радіаційної обстановки подальше пе-ребування людей в даному будинку небезпечно, тоді проводиться евакуація населення.

Номер слайду 19

Після прибуття до нового місця проживання, необхідно провести дезактивацію засобів захисту органів дихання, одягу, взуття і санітарну обробку шкіри. Послідовність дії така: зняти накидку, ставши спиною проти вітру, витрусити її. Після того повісити одяг на перекладину і віником змести з неї радіоактивний пил. Почистити взуття Обробити відкриті частини шкіри водою. Пройти дозиметричний контроль.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Раєва Алла Фахраддинівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додано
6 листопада 2018
Переглядів
6644
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку