Мета:
- формувати знання учнів про основні процеси життєдіяльності тварин
- розкрити основне значення таких процесів
- розвивати уміння порівнювати біологічні процеси живих організмів
Травлення — сукупність процесів, що забезпечують механічне та хімічне (за участю травних ферментів) розщеплення їжі на компоненти, які можуть засвоюватися організмом та включатися в обмін речовин. Типи травлення:•порожнинне (позаклітинне);•внутрішньоклітинне;•мембранне (пристінкове).
Кільчасті черви У кільчастих червів наскрізний кишечник закінчується анальним отвором. У цих тварин з’являються й примітивні слинні залози. У дощового черв’яка передній відділ кишечнику диференціюється на ротову порожнину, глотку та стравохід. Розширюючись, стравохід утворює воло, у якому на певний час може затримуватись їжа. У цей час на неї діють травні ферменти слини. Передня частина середнього відділу кишечнику утворює розширення - шлунок.
Хребетні тварини Хребетним тваринам притаманні різні способи живлення, однак у них спільний план будови травної системи. Наскрізний кишечник відкривається назовні анальним отвором або в клоаку (хрящові риби, земноводні, плазуни, птахи, першозвірі). Важливий етап в еволюції цих тварин - поява щелеп. Вони слугують для вловлення, утримання, а часто - і подрібнення їжі. З появою щелеп процес живлення став ефективнішим. У більшості хребетних тварин є спеціалізовані травні залози - печінка, підшлункова залоза, а в наземних - ще й слинні.
Травна система риб починається ротовим отвором, обмеженим щелепами. Він веде до ротоглоткової порожнини. На її дні розташований м’язовий виріст - язик. Він бере участь у процесі ковтання. У більшості видів риб на щелепах та інших кістках черепа розташовані зуби, які допомагають схоплювати й утримувати здобич.
Травна система амфібій, як і риб, починається ротоглотковою порожниною, що переходить у стравохід. Сюди відкриваються протоки слинних залоз (у риб вони відсутні). Слина в амфібій не містить ферментів, а слугує лише для зволоження їжі, що полегшує її ковтання. На дні ротоглотки є язик.
Травна система птахів починається дзьобом, який захоплює і подрібнює їжу. Їжа через глотку потрапляє до стравоходу і на певний час затримується в його розширенні – волі. Там під дією травних соків слини їжа частково перетравлюється.Із стравоходу їжа надходить у шлунок, який складається з двох відділів. Передній відділ шлунка - залозистий. У ньому виділяється травний сік, під дією якого триває перетравлення їжі. У м’язовому відділі шлунка їжа перетирається до кашкоподібного стану.
У ссавців добре розвинені травні залози: слинні, печінка та підшлункова. Травна система починається передротовою порожниною, яка за допомогою щелеп відокремлена від ротової. Зовні її обмежують щоки та губи. Передротова порожнина та м’ясисті губи, за допомогою яких схоплюється їжа, притаманні лише ссавцям. У ротовій порожнині їжа подрібнюється за допомогою зубів, а також починається її перетравлення під дією травних соків, що їх виробляють слинні залози.