Презентація для 7-го класу "Процеси життєдіяльності тварин"

Про матеріал

Мета:

- формувати знання учнів про основні процеси життєдіяльності тварин

- розкрити основне значення таких процесів

- розвивати уміння порівнювати біологічні процеси живих організмів

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Процеси життєдіяльності тварин. Особливості обміну речовин гетеротрофного організму. Живлення і травлення. Різноманітність травних систем.

Номер слайду 2

Одну з найважливіших функцій організму — обмін речовин — забезпечує живлення. Живлення тварин — надходження в організм і засвоєння ним речовин, необхідних для забезпечення енергетичних витрат, будови і відновлення тканин. Поживні речовини потрапляють до організму тварин з їжею.

Номер слайду 3

Способи живлення тварин. Рослиноїдні Лемур

Номер слайду 4

Хижаки

Номер слайду 5

Всеїдні

Номер слайду 6

Паразити

Номер слайду 7

Способи захоплення їжі відрізняються в багатьох тварин і навіть в окремих груп одного виду. Як захоплюють їжу сидячі форми організмів?

Номер слайду 8

Деякі тварини заковтують значну кількість субстрату, наприклад піску, ґрунту, з яких потім у кишечнику виділяються органічні речовини

Номер слайду 9

Інші тварини захоплюють їжу великими шматками або цілими харчовими об’єктами, які потім досить довго перетравлюються.

Номер слайду 10

Травлення — сукупність процесів, що забезпечують механічне та хімічне (за участю травних ферментів) розщеплення їжі на компоненти, які можуть засвоюватися організмом та включатися в обмін речовин. Типи травлення:•порожнинне (позаклітинне);•внутрішньоклітинне;•мембранне (пристінкове).

Номер слайду 11

Різноманітність травних систем. Виділяють два типи будови травної системи тварин:•ненаскрізна (мішкоподібна);•наскрізна. Борсук Бобер Поліп

Номер слайду 12

Ненаскрізна травна система складається з ротового отвору, глотки та ненаскрізного (замкненого) кишечнику. Неперетравлені рештки їжі викидаються через рот. Ротовий отвір. Глотка Ненаскрізний (замкнений) кишечник. Кишковопорожнинні, паразитичні черви

Номер слайду 13

Наскрізна травна система закінчується анальним отвором, через який неперетравлені рештки їжі виводяться назовні. Ротовапорожнина. Глотка Стравохід Шлунок Кишечник Анальний отвір

Номер слайду 14

Кільчасті черви У кільчастих червів наскрізний кишечник закінчується анальним отвором. У цих тварин з’являються й примітивні слинні залози. У дощового черв’яка передній відділ кишечнику диференціюється на ротову порожнину, глотку та стравохід. Розширюючись, стравохід утворює воло, у якому на певний час може затримуватись їжа. У цей час на неї діють травні ферменти слини. Передня частина середнього відділу кишечнику утворює розширення - шлунок.

Номер слайду 15

Членистоногі У членистоногих будова травної системи загалом подібна. У них на голові є кінцівки, які формують ротовий апарат - щелепи. За його допомо­гою тварини захоплюють їжу, можуть її подрібнювати та підносити до ро­тового отвору. З’являється печінка та слинні залози.

Номер слайду 16

Павук-хрестовик може живитись лише рідкою їжею. За допомогою хеліцер він уводить у тіло здобичі отруту та травні ферменти. Тип травлення, який починається поза тілом тварини, називають позакишковим. Через певний час павук висмоктує вміст напівперетравленої здобичі.

Номер слайду 17

У ротовій порожнині черевоногого молюска виноградного слимака є пластинка з органічної речовини - щелепа, а в глотці –мускульний язик з терткою. За їхньою допомогою тварина зішкрібає їжу з поверхонь.

Номер слайду 18

Комахи

Номер слайду 19

Хребетні тварини Хребетним тваринам притаманні різні способи живлення, однак у них спільний план будови травної системи. Наскрізний кишечник відкривається назовні анальним отвором або в клоаку (хрящові риби, земноводні, плазуни, птахи, першозвірі). Важливий етап в еволюції цих тварин - поява щелеп. Вони слугують для вловлення, утримання, а часто - і подрібнення їжі. З появою щелеп процес живлення став ефективнішим. У більшості хребетних тварин є спеціалізовані травні залози - печінка, підшлункова залоза, а в наземних - ще й слинні.

Номер слайду 20

Травна система риб починається ротовим отвором, обмеженим щелепами. Він веде до ротоглоткової порожнини. На її дні розташований м’язовий виріст - язик. Він бере участь у процесі ковтання. У більшості видів риб на щелепах та інших кістках черепа розташовані зуби, які допомагають схоплювати й утримувати здобич.

Номер слайду 21

Травна система амфібій, як і риб, починається ротоглотковою порожниною, що переходить у стравохід. Сюди відкриваються протоки слинних залоз (у риб вони відсутні). Слина в амфібій не містить ферментів, а слугує лише для зволоження їжі, що полегшує її ковтання. На дні ротоглотки є язик.

Номер слайду 22

Травна система рептилій дещо складніша порівняно з амфібіями. Слина, яку виробляють слинні залози, містить травні ферменти.

Номер слайду 23

Травна система птахів починається дзьобом, який захоплює і подрібнює їжу. Їжа через глотку потрапляє до стравоходу і на певний час затримується в його розширенні – волі. Там під дією травних соків слини їжа частково перетравлюється.Із стравоходу їжа надходить у шлунок, який складається з двох відділів. Перед­ній відділ шлунка - залозистий. У ньому виділяється травний сік, під дією якого триває перетравлення їжі. У м’язовому відділі шлунка їжа перетирається до каш­коподібного стану.

Номер слайду 24

У ссавців добре розвинені травні залози: слинні, печінка та підшлункова. Травна система починається передротовою порожниною, яка за допомогою щелеп відокремлена від ротової. Зовні її обмежують щоки та губи. Передротова порожнина та м’ясисті губи, за допомогою яких схоплюється їжа, притаманні лише ссавцям. У ротовій порожнині їжа подрібнюється за допомогою зубів, а також починається її перетравлення під дією травних соків, що їх виробляють слинні залози.

Номер слайду 25

Номер слайду 26

Дякую за увагу!!!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.7
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Горовий Іван
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
17 лютого 2018
Переглядів
18275
Оцінка розробки
4.7 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку