Презентація для 7 класу з історії України на тему: "Ярослав Мудрий"

Про матеріал
Дана презентація розроблена для ознайомлення здобувачів освіти з суспільно – політичним та господаським розвитком Русі – України за правління Ярослава Мудрого, його реформаторською діяльністю у сфері державотворення.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Мультимедійна презентація урокуісторія України 7 клас Підготував вчитель історії Стеценко Святослав Васильович

Номер слайду 2

Тема уроку: «Ярослав Мудрий»Мета уроку : Ознайомити здобувачів освіти з суспільно – політичним та господаським розвитком Русі – України за правління Ярослава Мудрого, його реформаторською діяльністю у сфері державотворення;вчити учнів аналізувати, систематизувати історичний матеріал, обирати головне, робити логічні висновки та узагальнення, самостійно працювати з різними історичними джерелами; виховувати інтерес до вивчення історії рідної країни. Після цього уроку учні мають:знати: роки правління князя Ярослава Мудрого, дати розгрому печенігів під Києвом, час зведення Софійського собору, укладення «Руської правди»; територію Київської держави (Русі-України) за часів правління Ярослава Мудрого;розуміти: Русь часів Ярослава Мудрого як середньовічну централізовану монархію – імперію; історичне значення кодифікації звичаєвого права (укладення «Руської Правди»); місце Русі-України серед європейських держав після прийняття християнства; поняття «вотчина», «бояри», «шлюбна дипломатія», «собор», «ікона», «графіті», «мозаїка», «фреска», «митрополія», «книжкові мініатюри»;вміти: розміщувати в хронологічній послідовності відомості про правління Ярослава Мудрого, розбудову Київської митрополії, боротьбу русичів з печенігами, кодифікацію руського звичаєвого права; показувати на карті територію Київської держави (Русі-України) за правління Ярослава Мудрого; характеризувати внутрішню та зовнішню політику Ярослава Мудрого, порівнювати її(за напрямами) з політикою перших київських князів; зіставляти політичний устрій і соціальний розвиток руського та західноєвропейських суспільств в ХІ ст.

Номер слайду 3

Хід урокуІ. Організаційний момент урокуІІ. Актуалізація опорних знань ІІІ. Сприйняття та усвідомлення навчального матеріалуІV. Домашнє завдання

Номер слайду 4

І. Організаційний момент уроку. Повідомлення теми та мети уроку

Номер слайду 5

ІІ. Актуалізація опорних знань. Бесіда1. Які події передували приходу до влади князя Володимира?2. Чим була викликана міжусобна боротьба між синами Святослава?3. Висловіть думку про те, чи могла виникнути міжусобна боротьба після смерті Володимира?

Номер слайду 6

Обговорення у коліУ «Повісті минулих літ» є твердження, «Володимир землю зорав, Ярослав засіяв».1. Як ви розумієте даний вислів?2. На основі схем асоціацій доведіть послідовність політики Володимира і Ярослава.

Номер слайду 7

ІІІ. Сприйняття та усвідомлення навчального матеріалу. Учитель. Володимир помер у 1015 р., залишивши дванадцять синів від різних дружин: Святополка, Мстислава, Ярослава, Бориса, Гліба, Святослава, Судислава, Ізяслава та інші, яких батько призначив на княжіння в різних землях Русі. Ще за життя Володимира його сини почали виявляти непокору: Ізяслав у Полоцьку вважав себе незалежним правителем, Святополк, який правив у Турові, готував повстання, за що його кинули до в’язниці, Ярослав у Новгороді відмовився платити Києву данину, через що Володимир готував проти нього похід.

Номер слайду 8

Бесіда1. Кого з братів звинувачують у початку міжусобних війн?2. Чому літопис звинуватив саме Святополка у міжусобиці в Країні?3. Літописець зазначив, що в 1026 р, «розділили по Дніпру Руську землю: Ярослав узяв цю сторону, а Мстислав ту. І стали жити мирно і в братолюбстві, і припинилися усобиці, і смути, і настала тиша велика в землі Руській»а) Про які події йдеться в літописі?б) Співправління Мстислава та Ярослава називають дуумвіратом. Дайте визначення цьому терміну.4. Висловіть власну думку щодо морального боку братовбивчих війн.

Номер слайду 9

Учитель. Ярослав Мудрий керував державою 1019-1054рр. Спочатку основним завданням Ярослава у внутрішній політиці було відновлення централізованої влади. Він жорстоко розправився з тими, хто не хотів йому коритися. Відновивши єдність Русі, князь Ярослав узявся за розбудову держави – удосконалив управління, пом’якшив данину. Ярослав створив нову оборонну лінію на півдні держави. Яка охоплювала міста Корсунь, Богуслав, Юр’їв. Князь доклав чимало зусиль для створення нових і розвитку наявних міст.

Номер слайду 10

Ярослав Мудрий – князь київський, правитель Русі-України

Номер слайду 11

Робота з текстом підручника. Опрацювати відповідний матеріал підручника і скласти таблицю «Діяльність князя Ярослава Володимировича Мудрого».

Номер слайду 12

Робота з історичною картою1. Підпишіть річки, яких сягали кордони Русі-України за часів Ярослава на заході та сході, озера, до яких простягалися володіння на півночі, море до якого сягнули на півдні.2. Позначте 3-4 найбільших міста Русі на теренах сучасної України.3. Підпишіть на карті назви держав, які межували з Руссю.

Номер слайду 13

Закріплення результатів роботи з історичною картою (учні працюють в парах, перевіряють правильність виконання завдань товаришем, при роботі з контурною картою)

Номер слайду 14

Робота з поняттями«Руська Правда» – перші писані норми законів.

Номер слайду 15

Робота з історичними джерелами. Уважно прочитайте уривки «Салічної Правди» середньовічних франків та «Руської Правди» Ярослава Мудрого, порівняйте обидва документи і дайте відповіді на запитання.1. Чиї інтереси захищали ці закони?2. Які фрагменти свідчать про збереження пережитків родового ладу?

Номер слайду 16

«Руська Правда»…Коли уб’є муж мужа, то помститися має брат убитого, чи батько або син, або брат старшого сина, або інші брати. Якщо не буде кому завершити кровну помсту, то внести 80 гривен……Якщо вбитим буде горожанин, чи купець, чи боярський тіун, або мечник, або ізгой, або новгородець – 40 гривен сплатити за нього. …А за сільського тіуна, княжого чи землевласникового, то 12 гривен; а за рядового – 5 гривен. …а за ремісника і за ремісницю, то 12 гривен, і за кормилицю. Хоч би була й із хлопів чи рабів.…Якщо сяде на чужого коня, не запитавши, то сплачує 3 гривни продажі.…Коли хто загубить коня, чи вбрання, чи зброю і про це звіщено на торгу, а потім впізнають їх у своєму місті, то своє власник має забрати і одержати за кривду 3 гривни.

Номер слайду 17

«Салічна Правда»…Якщо хтось позбавить життя вільного франка…, присуджується 200 солідів.…Якщо хтось позбавить життя людину, яка перебуває на королівській службі, присуджується до сплати 600 солідів.…Якщо хтось позбавить життя римлянина – королівського співтрапезника…присуджується до сплати 300 солідів.…Якщо хтось позбавить життя римлянина, не королівського співтрапезника, нехай платить 100 солідів.…Якщо хтось вкраде бика або корову з телям, присуджується до сплати 35 солідів.…Якщо хтось вкраде раба, коня або запряжену тварину, присуджується до сплати 30 солідів.

Номер слайду 18

ІV. Домашнє завдання. Опрацювати відповідний параграф підручника

pptx
Додано
13 липня 2023
Переглядів
920
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку