Презентація для 8 класу "Типи темпераменту"

Про матеріал
Презентація знайомить учнів з типами темпераменту, їх характеристикою. Має перелік професій, рекомендованих кожному типу і посилання на тестування для визначення типу темперанета.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Типи темпераменту

Номер слайду 2

Запальний або стриманий?Веселий чи сумний?Послідовний або спонтанний?Який Ви сьогодні і практично завжди?Саме темперамент, який є вродженою властивістю особистості, визначає ці якості. Знаючи свої сильні і слабкі сторони, ми можемо відкорегувати власну поведінку і набути тих якостей, які приведуть нас до успіху

Номер слайду 3

Темпера́мент — вроджена і незмінна властивість людської психіки, що визначає реакції людини на інших людей та на обставини Ввів термін давньогрецький лікар Гіпократ. Вже тоді він визначав чотири типи темпераменту, які пов’язував з «життєвими соками» оргнізму людини: Сангвінік. Холерик. Флегматик. Меланхолік

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Тест на виначення темпераменту (автор Белов): https://testometrika.com/personality-and-temper/the-formula-of-temperament-a-belov/Щоб дослідити власну особистість, можете скористатися іншими тестами:https://testometrika.com/temperament/?pc=20

Номер слайду 8

Сангвінік. Він бурхливо сміється навіть із незначного приводу або може дуже розсердитися через дрібницю. У колі друзів сангвінік завжди рухливий, життєрадісний і веселий. Переважає у нього оптимістичний настрій. Має добре розвинуту міміку й виразні рухи. По обличчю легко вгадується його настрій, ставлення до людей і речей. Жваво відгукується на все, що привертає його увагу.

Номер слайду 9

Емоції виникають швидко, є сильними, але нетривалими, легко змінюються на протилежні. Радість може швидко перетворитися на гнів, чи навпаки. Тому почуття, інтереси, настрої і прагнення дуже мінливі, не стійкі.

Номер слайду 10

Сангвініки легко погоджуються з іншими людьми, швидко освоюються в новій обстановці. Легко перемикаються з одного виду діяльності на інший. Характеризуються високою працездатністю, вони можуть тривалий час концентрувати увагу на поставленому завданні й легко переключатися з одного завдання на інше, однак при вирішенні питання схильні виявляти поверховість. Зазвичай мають хороші організаторські здібності.

Номер слайду 11

Робота для сангвініка не повинна вимагати складних технічних або глибоких знань. Вона повинна приносити йому нові враження та професійний досвід. Основна сфера діяльності сангвініка – соціальна (обов’язкова взаємодія з людьми). Сангвініки можуть реалізувати себе в професіях, пов'язаних як із фізичною, так і з розумовою працею, оскільки вони вирізняються стабільною працездатністю. Професії для сангвініка

Номер слайду 12

Сангвінікам відповідають професії вчителя, адміністратора, кореспондента, продавця, бармена, технолога, юриста, фахівця з підбору персоналу та багато інших. А ось робота, що вимагає підвищеної уваги до деталей і постійної зосередженості (диспетчер, ювелір, токар, бухгалтер), швидше за все, буде йому нецікава.

Номер слайду 13

Холерик. Для холерика характерний високий рівень нервово-психічної активності та енергії дій, різкість і стрімкість рухів, сильна імпульсивність та яскравість емоційних переживань. Недостатня емоційна і рухова врівноваженість холерика може виявитися, за умови відсутності належного виховання, в нестриманості, запальності, нездатності контролювати себе в емоційних обставинах.

Номер слайду 14

Для холериків характипними є виразна міміка, кваплива мова, різкі жести, нестримані рухи. Відчуття людини холеричного темпераменту сильні, яскраві, швидко виникають; настрій іноді різко міняється. В спілкуванні з людьми холерик допускає різкість, дратівливість, емоційну нестриманість, що часто не дає йому можливості об'єктивно оцінювати вчинки людей, і на цьому грунті він створює конфліктні ситуації в колективі.

Номер слайду 15

Неврівноваженість, властива холерику, яскраво виявляється і в його діяльності: він із пристрастю береться за справу, показуючи при цьому високу швидкість рухів, працює з підйомом, долаючи труднощі. Але у людини з холеричним темпераментом запас нервової енергії може швидко виснажитися в процесі роботи і тоді може наступити різкий спад діяльності: підйом і натхнення зникають, настрій різко падає. Не витримує одноманітності в діяльності.

Номер слайду 16

Професії для холерика. Холерик може досягти успіхів у професійних галузях, пов'язаних з роботою з людьми, встановленням соціальних зв'язків, а також там, де потрібно здобути прихильність співрозмовника. Вони легко освоюють професії кореспондента, радіо- і телеведучого, фахівця з продажу, перекладача, екскурсовода, фахівця з реклами, зв'язків з громадськістю. Саме серед холериків найбільше успішних підприємців і бізнесменів.

Номер слайду 17

Холерик досягає значних успіхів у професійній діяльності, яка планується як проєкт (перед фахівцем ставитися чітке й зрозуміле завдання, яке він розпочинає й закінчує, а потім береться за вирішення наступного, не схожого на попереднє, завдання). Холерики часто вибирають професії, пов'язані з силовими структурами: поліцейського, охоронника, юриста. Також часто вибирають діяльність, де потрібен високий рівень особистої відповідальності, всілякі керівні посади.

Номер слайду 18

Флегматик. Флегматик характеризується порівняно низьким рівнем активності поведінки, ускладненням переключення, уповільненістю і спокійністю дій, міміки і мовлення. Емоції виникають у нього повільно, але відзначаються значною силою, тривалістю, і стриманістю у зовнішніх проявах. Його важко розсмішити чи розгнівити. Це емоційно стійкий тип.

Номер слайду 19

У відносинах з людьми флегматик завжди рівний, спокійний, в міру товариський, настрій у нього стійкий. Дуже відповідальні люди, як правило, тримають дане ними слово і виконують обіцяне. Флегматикам слід розвивати бракуючі їм якості - рухливість, активність, не допускати, щоб вони проявляли байдужість до діяльності, млявість, інертність, які дуже легко можуть сформуватися в певних умовах.

Номер слайду 20

Професії для флегматика. Флегматик відрізняється врівноваженістю, стресостійкістю, низькою емоційністю. Відсутність поспіху – це його сильна сторона, яка допомагає знаходити рішення в складних ситуаціях. Його девіз - сім разів відміряй, один раз відріж. Дійсно, думають вони більше, ніж роблять. Діяльність для цього темпераменту підходить аналітична, інтелектуальна. А ось в професіях, що вимагають швидкості прийняття рішень, а також емоційних і фізичних перевантажень, флегматикам досягти успіху набагато важче.

Номер слайду 21

Флегматики надзвичайно працездатні, будь-яка монотонна робота може довго виконуватися ними з високою якістю. Вони можуть досягти успіхів у професіях, пов'язаних з виробництвом, адміністративною діяльністю. Також з успіхом упоратися з професіями диспетчера, лаборанта, агронома, інженера, ветеринара, лікаря, системного адміністратора, ювеліра, коректора, бухгалтера, економіста, юриста, зі спеціальностями, пов'язаними з обробкою даних. Прекрасно почувають себе в самостійних професіях (незалежний кореспондент, ріелтор, бухгалтер), працюючи віддалено.

Номер слайду 22

Меланхолік. Меланхолік дуже вразливий, сором’язливий, легко ображається навіть із незначного приводу, плаксивий, замикається в собі. Потрапляючи в нові умови, розгублюється, не знає, як себе поводити, червоніє, і мовчить. Полюбляє самотність, роздуми. Занурений у себе, закритий тип. Не витримує довгого спілкування.

Номер слайду 23

Відчуття і емоційні стани у людей меланхолійного  темпераменту виникають повільно, але відрізняються глибиною, великою силою і тривалістю. Меланхоліки легко вразливі, важко переносять образи, засмучення, хоча зовні всі ці переживання у них виражаються слабо.

Номер слайду 24

Професії для меланхоліка. У роботі педантичний та прискіпливий, старанний, від нього не вислизають найменші дрібниці. Меланхолік досягає успіхів у роботі, яка вимагає ретельності, дослідження деталей і при цьому виключає велике коло спілкування. Так, професії меланхоліка можуть бути пов'язані з технікою, обробкою інформації, створенням художніх образів.

Номер слайду 25

Меланхолік ефективно працює, коли чітко й в подробицях уявляє, чого від нього бажають, коли його досягнення як фахівця будуть оцінюватися за якісними, а не кількісними показниками. Меланхоліку не підійде робота, де необхідно приймати рішення швидко, багато працювати, більш комфортно та зручно йому буде виконувати завдання творчі або ті, які вимагають глибокого розуміння. Меланхоліки досягають успіхів у таких сферах, як література, будь-який вид мистецтва, кінокритика, а також як IТ-фахівці й архітектори.

Номер слайду 26

Важливо, щоб кожна людина знала свої сильні і слабкі сторони. Бо, знаючи свій темперамент і його особливості, можна змінювати свою поведінку більш конструктивно. Наприклад, тиха та спокійна на перший погляд людина може бути холериком, який навчився стримувати себе. А блискучий оратор на трибуні цілком може виявитись меланхоліком, який працював над своїми комунікативними навичками. Навіть якщо професія не зовсім відповідає темпераменту, який ви успадкували, просто треба чітко усвідомлювати свої можливості, й працювати над слабкими місцями, і все у вас вийде найкращим чином. Головне

pptx
До підручника
Основи здоров`я 8 клас (Бех І. Д., Воронцова Т. В., Пономаренко В. С., Страшко С. В.)
Додано
22 січня 2023
Переглядів
5176
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку