Презентація для учнів 7 класу "Найбільш унікальні жаби світу"

Про матеріал

Дана презентація містить цікаву інформацію про таких чудових тварин як жаби, а також доповнена фотографіями. В цій розробці описані найунікальніші властивості амфібій. Наприклад, про жабу, в якої органи слуху - це ... легені; про пуголовків, які більші за розмірами дорослої особи; про жаб, які вкриті "мохом"; про види жаб з дивовижними способами відкладання яєць та багато іншого.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

В'єтнамська жаба. Ця жаба була виявлена ​​у В'єтнамі. Природне середовище проживання, субтропічні і тропічні ліси з високою вологістю. Живуть у прісній воді і скелястих районах. Загальна назва цих жаб мохові, оскільки їх шкіра покрита темно- зеленою цяткою, яка нагадує мох,що росте на скелях. Це ефективна форма маскування.

Номер слайду 3

Токсичні жаби.Ядовиті жаби зазвичай кольору блакитного сапфіра, ці жаби з родини Дендробатидів родом з Центральної і Південної Америки. Токсичність отрути представників цього сімейства залежить від їх виду та популяції. Більшість видів отруйних жаб занесено до Червоної книги, тому що вони вважаються вимираючими.

Номер слайду 4

Жаба Дарвіна.Жаби цього виду живуть в листяних лісах і мають незвичайний спосіб відкладання яєць. На відміну від інших жаб, у жаб цього виду яйця відкладають не самки, а самець. Пуголовки починають лупитися приблизно через вісім днів після відкладання яєць. Жаби Дарвіна досить часто з'являлися приблизно до 1978 року, але в наш час вони рідко з'являються і, швидше за все, вони вже вимерли.

Номер слайду 5

Жаба-подушка.Жаба-подушка може дорости до 10см в довжину. Вона мешкає в Уругваї, Бразилії і північнії Аргентини. Дивлячись на неї можна подумати що вона повільна і не повороткі, але жаби цього виду швидкі в нападі. Вони харчуються ящірками, мишами, птахами та іншими жабами.

Номер слайду 6

Червона жаба Мантел.Батьківщина цієї жаби - Мадагаскар. Це невелика жаба оранжево-червоного кольору, в розмірі досягає всього 2,5 см.

Номер слайду 7

Жаби-привиди з Південної Африки. Один з видів був виявлений тільки на території місцевого кладовища в районі Горла Скелета в національному парку "Table Mountain“,ПАР. На фотографії - королівська жаба-привид (Heleophryne регістра).

Номер слайду 8

Зооглоссус Гарднера (Sooglossus gardineri). Найменша жаба в світі. Розмір дорослих особин досягає 11 мм.

Номер слайду 9

Жаба-арлекін. Нео-тропічна жаба, яка раніше була досить розповсюдженим видом в Коста-Ріці і Панамі. Зараз цей вид занесено до Червоної Книги, жаби цього виду живуть сьогодні переважно в Панамі.

Номер слайду 10

Спину жаби-повитухи покривають маленькі бородавки, з яких, коли жаба перебуває в стані роздратування або якщо на неї нападає ворог, виділяється отруйна рідина з різким запахом. Цей засіб захисту настільки ефективний, що змушує будь-якого хижака припинити атаку. Завдяки цьому у жаби-повитухи практично немає біологічних ворогів. В організмі жаби-повитухи знаходиться стільки отрути, що тварина, котра її з’їсть, гине вже через кілька годин.

Номер слайду 11

Назва “саламандра”, в перекладі з арабської і перської мов, означає “живе у огні”. Саламандри володіють могутньою зброєю боротьби з ворогами. У момент небезпеки в маленьких порах, розкиданих по всій її спині виділяється біла липка рідина. Вона отруйна на стільки, що може вбити невеликого ссавця. Людина після контакту з саламандрою відчуває приступ блювоти.

Номер слайду 12

Південноамериканські жаби-древесніци мають дуже яскраве забарвлення, яке попереджає хижака, що вона отруйна і не годиться в їжу. Залоза, що виробляє слиз, що покриває тіло земноводного, здатна виробляти отруту, миттєво паралізуючу птицю і навіть мавпу. Південноамериканські індіанці змазують наконечники стріл сильною отрутою жаби.

Номер слайду 13

Мешкають в Південній Америці парадоксальні жаби мають звичайні розміри тіла - близько 6 см в довжину. Проте їх пуголовки досягають в довжину 25 см, а потім зменшуються, розвиваючись на дорослу особину.

Номер слайду 14

Деякі земноводні в посушливих районах здатні самі виробляти рідину у вигляді роси. Наприклад, кораловолапа Літорія - жаба, що мешкає в Австралії - може вибиратися вночі з теплого укриття назовні. Там вона охолоджується, а потім повертається назад, після чого на її тілі утворюється конденсат, який жаба вбирає всією поверхнею шкіри.

Номер слайду 15

Жаба Rheobatrachus silus, мешкала в Австралії і вважається вимерлою з 1980-х років, відрізнялася унікальним методом виношування потомства. Після відкладання яєць і запліднення їх самцем, самка заковтує яйця в свій шлунок. Оточуюча їх речовина простагландин заважає вироблятися шлунковому соку, тому під час виношування шлунок не виконує свою основну функцію. Коли підходить термін, жаба просто випльовує пуголовків.

Номер слайду 16

У панамських золотих жаб відсутні зовнішнє і середнє вухо. Тим не менш, вони здатні розрізняти і впізнавати звуки. Первинне сприйняття звукових хвиль відбувається у цих жаб в легенях. Правда, учені поки не з'ясували, як звук з легень доходить до внутрішнього вуха.

Номер слайду 17

Африканська жаба Trichobatrachus має унікальний механізм захисту. У момент небезпеки її підшкірні кістки на лапах протикають шкіру і висовуються назовні, немов котячі кігті. Як відбувається зворотне «втягування», поки невідомо - імовірно, порвана тканина регенерує, а кістки знову зростаються.

ppt
Додано
27 червня 2018
Переглядів
2545
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку