Презентація для учнів 7 класу "Особливості поведінки сторожових собак"

Про матеріал

Дана презентація підходить як для вчителів біології так і учням при підготовці до уроку. Ця розробка містить цікаву інформацію про сторожових собак, їх використання у різних промисловостях. Доповнена відповідними фотографіями.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Особливості поведінки сторожових собак. Виконала: Кльопа Катерина Олександрівна,вчитель біологіїКорсунь-Шевченківської ЗОШ № 1

Номер слайду 2

Службові собаки. До цієї чисельної групи собак відносяться переважно великі, могутні тварини з природженою активно-оборонною реакцією. Службові собаки широко застосовуються у всіх країнах світу. Вони несуть охорону важливих промислових і залізничних об'єктів, складів, мостів, будинків, квартир, надають велику допомогу в пасінні худоби(особливо овечих отар), в захисті його від хижаків. Вони допомагали санітарам в розшуку поранених, вивозили їх з поля бою, під час воєн, підвозили на передову медикаменти (санітарні собаки). Вони уміють знаходити витік газу в підземних газопроводах і розшукувати злочинців. Собаки урівноваженого характеру дуже добре виконують обов'язки провідників незрячих людей. Вони широко використовуються в прикордонних військах як розшукові, сторожові, караульні, а також при огляді багажу, вантажів і транспортних засобів на митницях. Їздові собаки і зараз застосовуються для перевезення людей і вантажів в північних районах країни. Про використовування собак в рятувальних роботах - при стихійних бідах- пошуково-рятувальні собаки.

Номер слайду 3

Пастуші собаки Людина з давніх пір привчила собак до охорони домашніх тварин: овець, свиней, великої рогатої худоби і т.п. В даний час пастуші собаки широко застосовуються в радгоспах і колгоспах як незамінні помічники по управлінню стадом, його охороні, розшуку тварин, що відстали і загубилися.

Номер слайду 4

Собаки санітарної служби. З давніх давен застосовувалися у військовий час в арміях різних країн. Вони допомагали санітарам в розшуку поранених, вивозили їх з поля бою, підвозили на передову медикаменти. В роки Великої Вітчизняної війни вони врятували таким чином більше 600 тис. поранених.

Номер слайду 5

Пошукові собаки Використовуються на охороні державних меж, в боротьбі із злочинністю, при охороні державної власності і т.д. Вони повинні бути фізично сильними, сміливими, володіти добре розвиненим чуттям (гостротою нюху), слухом і зором, бути достатньо злобними, але не зайве збудливими. Висока чутливість нюхового аналізатора у таких собак поєднується з міцною нервовою системою, що дозволяє їм не тільки знаходити, але і диференціювати запахи.

Номер слайду 6

Собаки караульної служби. Застосовуються на охороні промислових об'єктів, залізничних споруд, мостів, гідроелектростанцій, бензосховищ і т.д. Основна задача караульних собак полягає в своєчасному сповіщенні голосом про наближення сторонніх людей до об'єкту, що охороняється, а у разі проникнення сторонніх осіб в зону охорони — в затриманні їх до підходу господаря або інструктора. Для караульної служби відбирають собак з добрим слухом і нюхом, сміливих, могутніх, злобних і недовірливих до сторонніх.

Номер слайду 7

Військове використання собак Використовування собак у військових цілях має свою давню історію, що дійшла до нас по історичних пам'ятниках, старовинних літописах. Ще під час воїн рабовласницького періоду в перших рядах наступаючих військ йшли дуже злі великі собаки, за ними — воїни-раби, і, нарешті, замикали ряд воїни привілейованого стану.

Номер слайду 8

Їздові собаки. Вони відвіку служать засобом транспортування людей і вантажів, особливо в районах Крайньої Півночі, величезні простори якого покриті снігом і льодом. Мисливці використовують собак при огляді і об'їзді капканів-пасток, підвезенні палива і продуктів, вивозі хутровини, м'яса, риби, а також розвозять на них пошту і т.д. Вони невибагливі до умов годування.

Номер слайду 9

Собаки сторожової служби Ці собаки використовуються людьми, що охороняють будь-який об'єкт. Провідник тримає собаку на повідці поряд з собою. При появі сторонніх осіб на території, що охороняється, собака своєчасно оповіщає про це, натягуючи повідець і всім своїм виглядом (позою, бурчанням, але без гавкоту і виску) виявляє незадоволеність. У разі потреби сторожових собак застосовують для захисту від нападу або для переслідування і затримання людей, що проникли на територію об'єкту, що охороняється.

Номер слайду 10

Німецька(Східноєвропейська) вівчарка Найпоширеніша в світі порода службових собак. Вона універсальна по своєму призначенню і використовується як в народному господарстві, так і в армії. Порода була виведена в Німеччині і застосовувалася при пасінні і охороні овечих отар і стад великої рогатої худоби. В кінці XIX — початку XX в. цих собак сталі використовувати в поліції як конвойно-сторожові і розшукові, а в період першої світової війни — в армії як зв'язкові і санітарних.

Номер слайду 11

Кавказька вівчарка . Забарвлення шерсті вельми різноманітне (багато плямистих собак), шерсть проміжного типу між короткою і довгою. Тип вищої нервової діяльності сильний, урівноважено-спокійний. Дуже добре розвинена оборонна реакція в активній формі. Статевий тип виражений добре: пси крупніше і масивніше за сук. Голова масивна, з широкою черепною частиною і сильно розвиненими скулами. Лоб широкий, плоский, розділений на дві половини невеликою борозенкою. Перехід від лоба до морди поступовий. Морда масивна, тупа, коротше довжини лоба, з сухими, щільно прилеглими губами. Мочка носа крупна, широка, чорна. Вуха висячі, високо поставлені, коротко купейні. Очі овальної форми, криво поставлені, невеликого розміру, темного кольору. Зуби крупні, білі, з правильним прикусом. Різці розташовані в одну лінію.

Номер слайду 12

. Ротвейлери здібні до різноманітної служби: розшукової, караульної, сторожової, пастушої. Собака по характеру сміливий, темпераментний, відважний, надзвичайно віддана господарю і насторожено відноситься до сторонніх. При дресируванні необхідно враховувати таку її порідну особливість, як дещо сповільнена реакція. Вироблені навики утримуються міцно. Тип конституції міцний. Тип вищої нервової діяльності урівноважений, спокійний, з оборонною реакцією в активній формі.

Номер слайду 13

Чорний тер'єр був виведений в 50-х рр. шляхом складного відтвірного схрещування ердельтер'єра, різеншнауцера і ротвейлера за участю деяких інших порід. В результаті тривалого відбору одержали енергійного, украй недовірливого до сторонніх собаку з хорошими робочими завдатками. Собака непогано дресирується, проте її господар окрім терпіння повинен володіти ще і незвичайною фізичною силою.

Номер слайду 14

Московська сторожова. Використовується для караульної служби. Кістяк грубий, масивний. Мускулатура масивна, добре розвинена. Шкіра товста, створюючи складки. Тип конституції грубий. Тип вищої нервової діяльності сильний, урівноважений, з активною оборонною реакцією. Голова широка, масивна, з різко позначеними скулами. Добре виражений перехід від опуклого лоба до масивної, трохи укороченої морди. Губи товсті, м'ясисті, натягнуті. Мочка носа крупна, чорна. Вуха невеликі, високо поставлені, висячі, трикутної форми, передніми кінцями прилеглі до скул. Очі невеликі, овальної форми, криво посаджені, темні. Віка натягнуті.

Номер слайду 15

Дякую за увагу!!!

pptx
Додано
28 червня 2018
Переглядів
2421
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку