Презентація для учнів 7 класу "Значення риб у житті людини"

Про матеріал

Дана презентація показує величезне значення риб у житті людини та природі. Розробка містить інформацію про знаряддя лову риби та охорону цих тварин. Доповнена фотоматеріалами.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

ЗНАЧЕННЯ РИБ В ЖИТТІ ЛЮДИНИ . ЗНАРЯДДЯ ПРОМИСЛОВОГО ЛОВУ РИБИ Виконала: Кльопа Катерина Олександрівна, вчитель біології Корсунь-Шевченківської загальноосвітньої школи № 1

Номер слайду 2

Значення риб у житті людини надзвичайно велике. Риба для людини є цінним продуктом харчування (м’ясо у різному вигляді, ікра), а також джерелом вітамінів А і Д, міститься в їхній печінці та ікрі.

Номер слайду 3

Жири, отримані з риб, використовують у харчовій промисловості, в медицині та для технічних потреб. Із риб та їх кісток виготовляють борошно для відгодівлі сільськогосподарських тварин, використовують його як мінерально-органічне добриво.

Номер слайду 4

Багато риб має цінну шкіру, яку в окремих країнах застосовують для виготовлення промислових товарів (наприклад, акули, лососеподібних ) .

Номер слайду 5

Деякі риби (гамбузія, плітка) має значення для боротьби з водними личинками кровосисних комарів.

Номер слайду 6

Риб, які живляться тільки водними рослинами (білий амур, товстолоби ), часто використовують для боротьби із заростанням водойм. Таким чином, завдяки рибам водойми очищуються від зайвої рослинності, що запобігає їхньому заболоченню.

Номер слайду 7

Велике значення для людини набуває спортивне рибальство, як один із видів активного відпочинку на лоні природи.

Номер слайду 8

Багато видів риб утримують в акваріумах. Отже, риби ще мають декоративне і пізнавальне значення.

Номер слайду 9

Проте, риби можуть завдавати людині і шкоди. Так, у деяких морях акули небезпечні для життя людей.

Номер слайду 10

Риби також можуть бути джерелом зараження людини паразитичними червами, якщо в їжу вживати сиру або не до кінця приготовлену рибу.

Номер слайду 11

Є види риб, м’ясо або ікра яких для людини отруйні ( наприклад, вусач, деякі тропічні оселедці).

Номер слайду 12

Укол колючої бородавчатки – Synanceia verrucosa може призвести до смерті людини. Небезпечні для людини також морський дракончик – Trachinus draco, морський йорж, скорпена (Scorpaena porcus), електричний скат (Torpedo marmoratus).

Номер слайду 13

У зв'язку із зростаючими проблемами людей у харчових продуктах, з удосконаленням методів і знарядь лову, з погіршення екологічного стану багатьох водойм рибні запаси на Землі зменшується. Тому постає питання про охорону риб. Охорона риб

Номер слайду 14

В Україні, як і в деяких інших країнах, охорона риб передбачає: 1. Заборону вилову риб, чисельність яких у природі різко знизилась. 2. Визначення місць та термінів вилову риби (заборонено ловити рибу у нерестовий період). 3. Визначення дозволених та недозволених знарядь та способу лову риби (повна заборона згубних способів лову-остями, хімічних методів лову, електрошоку, глушіння вибухівками, любительського вилову риби сітками) .

Номер слайду 15

4. Визначення промислових розмірів риби тих чи інших видів, яка може бути виловлена. 5. Припинення такої господарської діяльності людини, яка шкодить рибам через порушення їхнього природного середовища (заборона влаштування завалів на річках, спорудження гребель, скидання грунту та інших відходів виробництва у воду, контроль за стічними водами, викошування очерету у знищення дерев у місцях нересту, тощо). 6. Обмеження руху моторних човнів у місцях нересту, боротьба із задухою на водоймах у зимовий період, розведення та випуск у водойми мальків цінних видів риб.

Номер слайду 16

Промислове використання рибних запасів Багато країн світу веде рибних промисел, здобуваючи рибу як у морі, так і в прісних водоймах. Світовий вилов риби становить понад 70 млн. тон на рік. Найбільше значення для промислу мають морські риби. Їхні запаси досить великі, але не безмежні.

Номер слайду 17

Багато морських риб скупчується на порівняно невеликих глибинах поблизу материків-у так званій шельфовій зоні, а також на мілинах-так званих банках. Ці місця характеризуються найбільшою рибопродуктивністю. Глобальний континентальний шельф

Номер слайду 18

Для забезпечення рибного промислу існують різні знаряддя вилову риби та спеціальні транспортні засоби як для вилову, так і для перевезення риби (рибний флот). Виловлену рибу можна переробляти та зберігати безпосередньо в місцях вилову (на плавучих базах) або на березі на спеціальних підприємствах .

Номер слайду 19

Найбільші центри рибного промислу в Україні розташовані в Севастополі, Керчі, Одесі, Маріуполі, Бердянську та на таких великих річках, як Дунай, Дніпро, Південний Буг.

Номер слайду 20

Знаряддя лову риби В галузі промислового рибальства, незважаючи на існування великої кількості різноманітних знарядь лову риби, немає єдиної її класифікації. Для кожного знаряддя лову та принципу його дії характерним є набір певних технологічних операцій, які призводять до вилову конкретних об'єктів.

Номер слайду 21

Узагальнений процес лову та можливий для нього комплекс промислових операцій, які відносяться виключно до процесу вилову риби складається з : 1. Приваблювання об'єкту лову в зону дії знаряддя лову; 2. Орієнтація та направлення об'єкту лову в зону захоплення знаряддя лову; 3. Захоплення об'єкту лову та його утримання.

Номер слайду 22

Кожне знаряддя лову має певний набір цих операцій процесу лову або тільки їх частину, однак для будь-якого знаряддя лову обов'язкова операція захоплення об'єкту лову тим чи іншим способом. Тому В.П.Карпенко (2003) запропонував універсальну класифікацію знарядь лову виключно за способом захоплення об'єкту. В залежності від наявності у знаряддя лову структурного елемента, який виконує функцію приваблення об'єкту в зоні дії знаряддя рибальства, їх можна розділити на 2 групи: - активні, які приваблюють тим чи іншим засобом рибу в зону дії знаряддя лову; - пасивні, що пасивно очікують прибуття об'єкта лову в зону дії знаряддя лову.

Номер слайду 23

Узагальнюючи відомі та можливі засоби захоплення об'єкта лову В.П.Карпенко запропонував розділити всі знаряддя на 7 основних класів. 1. Вражаючі Спосіб захоплення: Захоплення шляхом знерухомлювання об'єкта лову Основні підкласи (групи) знарядь лову: Ости, гарпуни, вогнепальна зброя, глушіння, отруєння, тощо.

Номер слайду 24

2. Гачкові Спосіб захоплення: Захоплення гачком Основні підкласи (групи) знарядь лову: вуди, яруси, перемети, тролли, тощо.

Номер слайду 25

3. Петльові Спосіб захоплення: Захоплення петлею, коміркою, групою комірок або ниток. Основні підкласи (групи) знарядь лову: Сітки, морські сіткові порядки, накидки.

Номер слайду 26

4. Камерні Спосіб захоплення: Захоплення камерою: мотнею, мішком, підхватом, сачком, садком. Основні підкласи (групи) знарядь лову: Неводи, намети, піддони, драги, сачки, пастки, транспортери, плоти.

Номер слайду 27

5. Насосні Спосіб захоплення: Захоплення всмоктуванням Основні підкласи (групи) знарядь лову: ерліфтові рибонасоси, відцентрові рибонасоси, насосні установки.

Номер слайду 28

6. Екзотичні Спосіб захоплення: Захоплення руками людини, за допомогою тварин, птахів, риб, тощо. Основні підкласи (групи) знарядь лову: Ручний лов людиною, за допомогою тварин (собак), за допомогою птахів чи риб.

Номер слайду 29

Комбіновані Спосіб захоплення: Захопення з застосуванням декількох засобів послідовно або одночасно. Основні підкласи (групи) знарядь лову: електротрали, електропідсаки, рибонасоси з електрополем,тощо.

Номер слайду 30

Ця класифікація знарядь лову повністю відповідає вимогам теорії класифікації і виключає несумісність понять, допомагає та сприяє розумінню призначення знарядь лову як обладнання для промислу водних біоресурсів,сприяє пошуку та розробці нових способів та фізичних принципів реалізації процесу вилову.

ppt
Додано
18 серпня 2018
Переглядів
4224
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку