Матеріали на Всеукраїнську природоохоронну акцію «Птах року» на тему: "Повзик звичайний – птах 2016 року"

Про матеріал

Матеріали на Всеукраїнську природоохоронну акцію «Птах року» на тему: "Повзик звичайний – птах 2016 року"

Повзик звичайний Sitta europaea – це рухлива пташка, що за розміром схожа на горобця. Належить до лісових птахів і весь рік населяє лісове середовище існування.


Перегляд файлу

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України

Відділ освіти Новоукраїнської районної державної адміністрації

Рівнянська загальноосвітня школа І-ІІІ ст. №2

 

 

Матеріали на Всеукраїнську

природоохоронну акцію «Птах року»

 

 

Повзик звичайний – птах 2016 року

 

 

 

 

 

Підготували:

учні 6-9 класів

Рівнянської загальноосвітньої школи І-ІІІ ст. №2

Новоукраїнського району

Кіровоградської області

 

Педагогічний керівник:

Гриценко Ірина Юріївна

Вчитель хімії та біології

Рівнянської загальноосвітньої

школи І-ІІІ ст. №2

Новоукраїнського району

Кіровоградської області

 

 

 

 

 

 

 

Рівне – 2016 рік

Мета проекту:

  • привернення уваги учнівської молоді до проблем охорони птахів та їх природних біотопів;
  • залучення учнів до активної природоохоронної роботи;
  • провести власне спостереження за життям  повзика звичайного у природі;
  • формування ставлення учнів до живої природи, системи екологічних цінностей учнів, природозберігаючої поведінки, естетичних цінностей.

 

Об’єкт проекту:

  • повзик звичайний.

 

Завдання проекту:

1. Вивчити особливості виду повзика звичайного;

2. Вивчити призначення повзика в природі та життя людини;

3. Провести власне спостереження за життям  повзика звичайного у природі;

4. Вжити заходів щодо охорони цього виду птахів.

 

Робота над проектом:

І етап – пошук цікавої інформації про повзика звичайного;

ІІ етап – альтернативна робота – вивчення середовища існування, способу життя та охорони повзика звичайного;

ІІІ етап – дослідницька робота – проведення власного спостереження за життям повзика звичайного у природі; створення малюнків, віршів, загадок та казок про повзика;

ІV етап – літературне оформлення проекту.

 

Очікувані результати:

1. Розширити знання учнів про повзика звичайного;

2. Сформувати уявлення про особливості виду та спосіб життя повзика звичайного;

3. Зрозуміти призначення повзика в природі та житті людини;

4. Вжити заходів щодо охорони цього виду птахів;

5. Розвивати пізнавальні інтереси учнів.

 

 

 

 

 

ЗМІСТ

    Вступ…………………………………………………………………………….4

1. Опис повзика звичайного……………………..……………………………….5

2. Середовище існування…………………………………………………………6

3. Спосіб життя……………………………………………………………………6

4. Розмноження……………………………………………………………………7

5. Охорона…………………………………………………………………………8

6. Дослідницька робота учнів…………………………………………………….9

6.1. Цікаві факти про повзика звичайного………………………………………9

6.2. Вірші про повзика…………………………………………………………...12

6.3. Загадки про повзика......…………………………………………………….12

6.4. Казка «Незвичайна пташина»………...……………………………………13

6.5. Малюнки……………………………………………………………………..14

       Висновки…………………………………………………………………….15

       Список використаних джерел……………………………………………...16

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ВСТУП

 

Повзик звичайний Sitta europaea – це рухлива пташка, що за розміром схожа на горобця, загальнопоширений вид, який належить до лісових птахів, практично весь рік населяє лісове середовище існування – парки, сквери, лісопарки й ліси. Через те що птах тримається в деревному покриві, він і не надто примітний. Повзики мають  привабливе забарвлення оперення: сіро-блакитна спинка, біле воло, груди й черево та злегка каштаново-рожеве підхвістя. На тлі білих щік та сірої голови яскраво контрастує чорна смуга, що проходить через око до плеча. В оперенні самки відсутні лише каштанові відтінки в забарвленні підхвістя.  

Ці невеликі співочі птахи надзвичайно добре пристосовані до життя на дереві: міцне тіло, яке своєю формою нагадує веретено, з короткими, але широкими крильми і довгим долотоподібним дзьобом. У порівнянні з іншими птахами, в повзиків набагато міцніші ноги й гострі кігті, що дозволяє птахам бігати  по стовбуру дерева згори донизу не опираючись на хвоста,  напротивагу дятлам, які можуть пересуватися лише вгору.

Птах має один із найширших серед лісових птахів наборів посвистів, трелей і позивок, серед яких, напевне, найбільш знайоме нам «тві-тві-тві-тві». Взимку повзики часто тримаються в зграях синиць, але й у інші пори року їх рідко зустрінеш поодинці, зазвичай – парою.  

Класичною рисою поведінки повзиків є запасання корму, який вони затискують чи буквально забивають у щілини й зморшки кори (вміють  розколювати й пробивати кору дерев).

Загалом  повзики всеїдні: у весняно-літній сезон живляться комахами, восени ласують ягодами, взимку, а також і пізно восени харчуються жолудями, насінням ялин та сосен і горішками ліщина чи бука. Улюблена страва цих птахів – лісові горіхи та горішки буку.

          Повзики утворюють пари й займають придатні для них гніздові ділянки вже в березні – на початку квітня. Птахи  гніздуються в покинутих дуплах дятлів, в природних заглибленнях у стовбурах дерев або в шпаківнях. Таке дупло, зазвичай, може знаходиться на висоті 3-10 метрів від землі. Птахи ретельно „штукатурять" отвір, що веде до дупла, залишаючи дуже вузький льоток. Це необхідно для того, щоб захистити своє гніздо не тільки від конкурентів – інших птахів, що гніздуються у дуплах, але й від хижаків, наприклад,  куниць.

 

 

 

1. Опис повзика звичайного

 

 

Вид – Повзик звичайний (Sitta europaea)
Рід – Повзик (Sitta)
Родина – Повзикові (Sittidae)
Ряд – Горобцеподібні (Passeriformes)

Опис тіла:


  • довжина тіла – близько 14,5 см;
  • вага – 20-25 г;
  • розмах крил – 22,5-27 см;
  • велика голова;
  • щільна статура;
  • непомітна, коротка шия;

  • тривалість життя – в середньому 9 років.

Повзик за розміром менший від горобця. Верх тіла блакитнувато-сірий. Щоки, горло, воло, груди і черево білі, боки тулуба і підхвістя каштанові. Махові пера сірувато-бурі, стернові – чорні, крім сірих центральних, крайні пари біля верхівки білі. Від дзьоба через око проходить чорна смуга. Ноги жовтувато-бурі і сильні, пальці довгі і чіпкі, кігті гострі. Хвіст короткий. Дзьоб темно-сірий, довгий, міцний і гострий. У самиці низ рівномірно вохристий, каштановий колір відсутній. Молодий птах подібний до самиці, але смуга, що проходить через око, темно-сіра, а майже весь низ тіла жовтувато-вохристий.

 

поползень звичайний

 

2. Середовище існування

 

Повзик поширений в лісовій зоні Європи, більшій частині Азії та Північної Африки (від атлантичного узбережжя на заході до тихоокеанського на сході). В країнах Європи гніздиться майже повсюдно, проте відсутній на півдні Іспанії, у північній частині Шотландії, Ірландії, на півночі Скандинавії. В Україні повзик звичайний, широко розповсюджений, осілий і кочовий птах лісової і лісостепової смуг, а також північної частини степової смуги. Оселяється в старих високостовбурних листяних і мішаних лісах, борах з домішкою листяних порід, з густим підліском і старими деревами. Уникає молодих посадок і хвойних гущавин. Хоч повзик і тяжіє до лісів поблизу водойм, але в перезволожених місцях не оселяється. Нерідко гніздиться поблизу людини – в містах, селах, старих парках і садах.

 

3. Спосіб життя

 

Повзик цікавий цілим рядом своїх звичок і особливостей. Це вмілий дереволаз, що однаково впевнено рухається по стовбурам дерев як вверх, так і вниз головою. При цьому він ставить ноги одна позаду одної, але не разом. Досліджуючи кору, він постукує дзьобом, як дятел, або засовує його в щілину, щоб розширити отвір або відколоти лусочку. Міцним дзьобом повзик може подрібнювати жолуді, хітинові покриви комах, утримуючи їх лапами, або вкладаючи в тріщинки кори.

 

http://pernatidruzi.org.ua/pictures/povzyksv/sp2_m.jpg

Повзик майже всеїдний. Влітку харчується комахами (навіть хапаючи їх у польоті), до осені ж, з появою насіння і ягід, охоче переходить на рослинний корм. В цей час в шлунках повзиків знаходили дрібні камінці, необхідні для травлення. Зимою, в морози, нерідко літає на сміттєві купи. Повзик має звичку ховати знайдену їжу, якщо її кількість перевищує його апетит.

Восени та на початку зими птахи тримаються поодинці, навіть уникаючи собі подібних. Зустрівшись близько в цю пору, два повзика з криком розлітаються в різні сторони. Проте, під час своїх осінніх і зимових кочівель повзики нерідко приєднуються до змішаних зграй синиць. Політ повзика стрибкоподібний, супроводжується постійними квапливими помахами. Літає птах зазвичай на короткі відстані. На землі пересувається стрибками.

 

4. Розмноження

 


http://pernatidruzi.org.ua/pictures/povzyksv/rozm_m.jpgДо весни утворюються пари, що осідають на гніздування недалеко одна від одної. Самці вертяться на вершинах дерев, женуться за самками і стають більш крикливими.             


Повзик видається своїм високо розвинутим будівельним інстинктом. Він гніздиться в дуплах дерев (природних, чи створених дятлом) на висоті, зазвичай, не нижчій за зріст людини. Льоток повзик підганяє під свої розміри, замазуючи його глиною так, щоб ніхто інший не зміг протиснутись крізь отвір. Іноді для свого будівництва птах витрачає до четвертини кілограма міцного розчину. Якщо ж повзик займає шпаківню, то він замазує всі щілини між кришкою та стінами.


Всі штукатурні роботи виконує тільки самиця. Дупло повзик вичищає. Будівельним матеріалом для гнізда слугують лусочки верхнього тонкого шару кори (частіше соснової), рослинні волокна та сухі листочки.


 


Льоток не виражений, проте він може бути настільки глибоким, що яйця вільно в нього занурюються. Самка відкладає 6-8 білих, з іржавими плямами яєць, насиджує їх 15-18 діб, а після появи пташенят самець допомагає їх вигодовувати. Гніздо молоді птахи покидають через 4 тижні. Батьки піклуються про молодь і після їх вильоту, проте після появи другої кладки у них не залишається часу на попередній виводок.

http://pernatidruzi.org.ua/pictures/povzyksv/rozm2_m.jpg


 

http://pernatidruzi.org.ua/pictures/povzyksv/opys_m.jpgСамець

 

5. Охорона

 

Цей невтомний знищувач шкідників лісу відіграє важливу роль в сталості лісових екосистем. Однак для нормального існування повзиків необхідна сувора охорона старих лісів з густим підліском загалом та старих дерев зокрема, умовою чого є провадження природовідновідного лісового господарства. Вид занесений до Бернської конвенції.

6. Дослідницька робота учнів

 

6.1. ЦІКАВІ ФАКТИ

 

1. Сміливий птах

Його часто можна побачити в парку або в лісі і важко не помітити. Повзик вправний та сміливий, тому що постійно пересувається по стовбуру в усіх напрямках, при чому може бігати навіть головою донизу.

http://pernatidruzi.org.ua/pictures/povzyk_m.jpg

Що стосується його сміливості, то він нехтує можливою небезпекою. Повзик спокійно може бігти доріжкою всього в двох метрах від крокуючої людини і дозволяє стояти біля дерева, стовбур якого він досліджує.

 

2. Спритний штукатур


Талант та майстерність цих птахів із улаштування «дому» варті захоплення. Вони гніздуються на початку квітня та можуть зайняти як природне дупло, так і зроблене дятлом. Будь-які непридатні дупла вони зможуть приладнати до своїх розмірів, замазуючи отвір глиною. Птах активно працює, постійно приносить невеликий шматочок глини в дзьобі і «штукатурить» ним краї до тих пір, поки отвір не звузиться до потрібного діаметра – в середньому до 35 мм. Вважається, що самиця виконує більшу частину роботи. Іноді, птахи відшукуючи глину, забирають її із старого гнізда співочого дрозда.

http://pernatidruzi.org.ua/pictures/povzyk2_m.jpg


http://pernatidruzi.org.ua/pictures/povzyk3_m.jpg Таке чудове дупло не могло не зацікавити інших птахів. До нього можуть підлітати блакитна синиця, шпаки, хатній та польовий горобець. Як тільки хтось насмілиться присісти на гілочку біля дупла, а то і зазирнути всередину, одразу ж з’являвся хазяїн і в мить проганяв непроханого гостя – навіть шпака.              Завдяки засохлій глині стінка навколо отвору стає дуже міцною. Вона тепер може витримати сильний тиск. Таке укріплення робить дупло повзика практично фортецею.


Коли глиняна стінка майже готова, птахи починають носити підстилку. У гнізді повзика немає пір’я, шерсті. На дно поміщаються великі шматочки грубого матеріалуподушка із шматків кори. Перевага надається сосновій, але також застосовується і березова.

Принесена кора старанно викладається, при чому пухкими, а не щільними шарами. Коли самиця залишає дупло, вона закриває яйця або пташенят корою. Завдяки цьому зберігається тепло.

http://pernatidruzi.org.ua/pictures/povzyk6_m.jpg

 

3. Кмітливий птах


У повзика завжди кмітливий вигляд, він невпинно оглядає шпаринки в корі стовбурів та гілок, шукаючи комах, їх личинок і лялечок. Класичною рисою поведінки повзиків є запасання корму, який вони затискають чи буквально забивають у щілини чи зморшки кори.

http://pernatidruzi.org.ua/pictures/povzyk5.jpg


 

4. Відмінний співак

Пісня повзика одноманітна, але голосна, характерна. Вже в лютому серед дерев звучить його дзвінкий свист «твіт-твіт-твіт-твіт» з частим додаванням дзвінкого «ціт-ціт-ціт».

 

http://pernatidruzi.org.ua/pictures/povzyk4_m.jpg

 

5. Корисний і зникаючий

Повзики досить корисні птахи у лісовому господарстві, позаяк знищують шкідників лісу. Через те підлягають охороні.

 

 

 

Шевченко Ольга, Комзолова Наталія – 8 клас

6.2. ВІРШІ ПРО ПОВЗИКА

 


Повзик – це корисний птах

У господарстві лісовому,

Адже знищить шкідника,

Тому підлягає охороні.

У повзика кмітливий погляд –

На корі стовбурів, гілках

Робить він невпинний огляд,

Шукаючи личинок, лялечок, комах.

Брюховецька Ірина – 7 клас

ПОВЗИК

Оце б мені, Повзику,

Та піти на ковзанку,

Відшукати гірочку,

Взяти в лапку гілочку,

Відштовхнутись другою,

Позмагатись з хугою.

Костюк Марина – 7 клас

 


 


 


У повзика взимку
Ні сну, ні спочинку,
Від гілки до гілки
Снує повсякчас.
Загляне в щілинку
Дістане зернинку,
Смачну насінинку,
Що влітку припас.

Лапа Дарія – 7 клас

Птах співочий, невеличкий,

Трошки більший горобця

Бігать по дереву має звичку,

Не опираючись на хвоста,

Знизу-вверх і зверху-вниз, -

Це шукає їжу він,

Що у дереві  затиск,

Чи у щілинку забив.

Головіна Анастасія – 7 клас


 

 

Повзик люду не боїться –

Це такий сміливий птах,

Завжди поблизу гніздиться

В містах, селах і парках.

Пислар Аліна – 6 клас

 

 

6.3. ЗАГАДКИ ПРО ПОВЗИКА

 

1. Сіт-сіт-сіт сигнал летить.

Що за пташка так свистить?

По деревах повзать звичку має,

На зиму їжу запасає.

Влітку знищує жуків,

Довгоносиків, клопів. (Повзик)

Тичка Дарія – 6 клас

 

2. Тягне в дупла лип наполегливо 
Жолуді, горіхи, зерна, 
Як справжній комірник 
Жвавий …. (Повзик)

Левенко Антоніна – 6 клас

 

3. Який птах може лазити по стовбуру дерева вниз головою? (Повзик)

 

4. Який птах «штукатурить» із глини своє дупло? (Повзик)

 

5. Який птах вигодовує своїх пташенят навіть узимку? (Повзик)

Гаць Оксана – 6 клас

 

6. Який птах використовує чуже дупло для гніздування? (Повзик)

 

7. Який птах запасає їжу в корі дерев? (Повзик)

 

8. Який птах має міцні ноги, гострі кігті та смужку біля ока? (Повзик)

Животовська Олена – 6 клас

 

 

6.4. КАЗКА

 

НЕЗВИЧАЙНА ПТАШИНА

 

Жили-були собі дідусь і бабуся. В них не було нічого, лише була одна маленька хатинка, якою дуже пишалися, бо була вона і біля лісу – з одного боку, і біля річки – з другого. Чисте повітря, незрівнянна краса у будь-яку пору року. Але дуже бідкалися бідненькі через те, що в них не було діток.

Одного разу восени бабуся пішла до лісу за грибами. Збираючи гриби, вона випадково знайшла у листі пташенятко. Бабуся не знала, що це за пташка, тому вирішила взяти його додому і спитати в дідуся. Вона була незрівнянної краси: невеличка, короткохвоста, трішки більша від горобця. Пташка була гарно забарвлена: блакитно-сіра на спинці і біла на черевці, ще й біля ока була чорна смужка, словом, була як намальована. Але у пташеняти було поломане крило, і воно не могло полетіти. Пташенятко сиділо собі в листячку, і бабусі здалося, що воно плакало. Бабусі шкода його стало, і вона забрала пташеня додому.

Вдома бабуся спитала у дідуся:

  • Діду, а ти не знаєш, що це за пташка? – дідусь уважно оглянув птаха, він був неабияким знавцем птахів, тому сказав:
  • Бабусю, ця пташка – повзик, зимовий гість. Він часто приєднується до гурту синичок і мандрує разом з ними по лісах і садках. Їжу цей птах відшукує на корі стовбура, повзаючи по ній.
  • Дідусю, у нього поломане крильце, чи зможемо ми його вилікувати?
  • Звичайно, зможемо. Це буде нашим обов’язком. Він також є санітаром лісу і підлягає охороні. Тому ми повинні йому допомогти.

Бабуся і дідусь дуже старанно його лікували і годували. У них не було дітей, тому вони прийнялися допомагати цьому пташеняті. А птах виявився сміливим і не боявся людей.

І сталося диво. Вже через місяць красивий птах почав одужувати.

Одного разу в будинку в коморі завелися клопи, тому що там було багато поживного. Повзик, живучи у цій хаті, зміг знищити всіх шкідників. Таким чином, він і поїв і допоміг дідусю з бабусею, які були дуже задоволені цим вчинком гарного птаха.

А через кілька місяців повзик знову міг літати. Він полетів від дідуся і бабусі у ліс вити своє гніздо і самостійно шукати їжу. Але добрих людей він не забував і прилітав до них майже щодня. Допомагав їм, і знищував шкідників. Він був вдячний їм, тому що вони допомогли йому.

Азза Аліна – 7 клас

 

 

6.5. МАЛЮНКИ

 

Намалювали малюнки:

 

1. Левенко Вікторія – 9 клас

2. Сєров Роман – 9 клас

3. Дужченко Катерина – 9 клас

4. Шеліпов Сергій – 8 клас

5. Хруленко Владислав – 8 клас

6. Соколенко Олександра – 7 клас

 

ВИСНОВКИ

 

Повзик звичайний Sitta europaea – це рухлива пташка, що за розміром схожа на горобця. Належить до лісових птахів і весь рік населяє лісове середовище існування.

Повзики мають  привабливе забарвлення оперення: сіро-блакитна спинка, біле воло, груди й черево та злегка каштаново-рожеве підхвістя. На тлі білих щік та сірої голови яскраво контрастує чорна смуга, що проходить через око до плеча. В оперенні самки відсутні лише каштанові відтінки в забарвленні підхвістя.

Ці невеликі співочі птахи добре пристосовані до життя на дереві, вони мають міцне тіло з короткими, але широкими крильми і довгим долотоподібним дзьобом. У повзиків міцні ноги й гострі кігті, що дозволяє птахам бігати  по стовбуру дерева згори донизу, не опираючись на хвоста.

Птах має один із найширших серед лісових птахів наборів посвистів, трелей і позивок, серед яких, напевне, найбільш знайоме нам «тві-тві-тві-тві». Взимку повзики часто тримаються в зграях синиць, але й у інші пори року їх рідко зустрінеш поодинці, зазвичай – парою.  

Класичною рисою поведінки повзиків є запасання корму, який вони затискують чи буквально забивають у щілини й зморшки кори (вміють  розколювати й пробивати кору дерев).

Повзики всеїдні: у весняно-літній сезон живляться комахами, восени ласують ягодами, взимку, а також і пізно восени харчуються жолудями, насінням ялин та сосен і горішками ліщина чи бука. Улюблена страва цих птахів – лісові горіхи та горішки буку.

          Повзики утворюють пари й займають придатні для них гніздові ділянки вже в березні – на початку квітня. Птахи  гніздуються в покинутих дуплах дятлів, в природних заглибленнях у стовбурах дерев або в шпаківнях. Таке дупло, зазвичай, може знаходиться на висоті 3-10 метрів від землі. Птахи ретельно „штукатурять" отвір, що веде до дупла, залишаючи дуже вузький льоток. Це необхідно для того, щоб захистити своє гніздо не тільки від конкурентів – інших птахів, що гніздуються у дуплах, але й від хижаків, наприклад,  куниць.

Повзик – невтомний знищувач шкідників лісу, тому відіграє важливу роль в сталості лісових екосистем. Для нормального існування повзиків необхідна сувора охорона старих лісів з густим підліском загалом та старих дерев зокрема, умовою чого є провадження природовідновідного лісового господарства. Вид занесений до Бернської конвенції.

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ

 

1. Біологія: Навчальний посібник / А. О. Слюсарєв, О. В. Самсонов, В.М.Мухін та ін.;

2. За ред. та пер. з рос. В. О. Мотузного. 3тє вид., випр. і допов. К.: Вища шк., 2002. 622 с.: іл.

3. Основи зоології  /  За ред. Верємєєва С.І. – К., 2000.

4. Землянський І. Наші птахи  /  І. Землянський. – Київ : Богдана, 2004. – 48 с. : іл.

5. Про тварин і птахів  /  упоряд. Г. Ю. Рогінська. – Харків : Ранок, 2009. – 224 с. : іл.

6. Вологдіна О. В. Жива природа / О. В. Вологдіна, Н. Н. Малофєєва, І. Г. Травкіна. – 6-те вид., без змін. – Київ : Перо, 2012. – 96 с. : іл. – (Дитяча енциклопедія ПЕРО).

7. Інтернет видання:

7.1. https://uk.wikipedia.org/wiki/Повзик

7.2. http://vzhovkvi.com/cikavo/popolzen-ptica-2016-goda.html

7.3. http://kivertsi.com.ua/news/povzik-zvichayniy-ptah-2016-roku

7.4. http://pernatidruzi.org.ua/art.php?id=19

 

1

 

docx
Додано
18 серпня 2018
Переглядів
2096
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку