Презентація до Дня Героїв.

Про матеріал
23 травня українці відзначають День Героїв – щорічне свято, запроваджене на честь усіх захисників нашої країни, які боролись та продовжують боротись за рідну землю протягом не одного століття. Українські Герої – це українці, які жили в різні епохи й захищали рідну землю. Сьогодні ж це свято всіх захисників України від російської орди.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Міністерство освіти і науки України. Скадовський аграрний фаховий коледж ХДАЕУПрезентація на тему: “Всі, для кого Україна дорожча за життя” з нагоди відзначення Дня Героїв України Підготувала голова циклової комісії гуманітарних та соціально-економічних дисциплін, викладач історії Чорної Ірини Вікторівни

Номер слайду 2

Вступне слово 23 травня українці відзначають День Героїв – щорічне свято, запроваджене на честь усіх захисників нашої країни, які боролись та продовжують боротись за рідну землю протягом не одного століття. Українські Герої – це українці, які жили в різні епохи й захищали рідну землю. Вони ставали до лав руських дружин великого князя Святослава і короля Данила, козацьких полків Богдана Хмельницького, Івана Мазепи та Івана Виговського, Української Галицької Армії Мирона Тарнавського, Січових стрільців Дмитра Вітовського, а також Армії Української Народної Республіки Симона Петлюри, Організації Українських Націоналістів Євгена Коновальця і Степана Бандери, Української Повстанської Армії. Сьогодні ж це свято всіх захисників України від російської орди. 

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Історія свята Історія свята почалась ще 1941 року. Тоді на ІІ Великому зборі ОУН було прийняте рішення про святкування Дня Героїв. Дата 23 травня була обрана не просто так – цього дня 1938-го в Роттердамі було вбито одного з ідеологів українського націоналізму – полковника Євгена Коновальця. Спочатку свято відзначалося підпільно. Але зі здобуттям Україною незалежності почало набувати розголосу. Після початку російської агресії в цей день вшановують пам’ять про загиблих в ній захисників України. Присвячений День Героїв найкращим синам своєї Батьківщини, всім, хто віддав життя в боротьбі за рідну землю та її свободу. Цього дня тисячі українців виходять на вулиці міст та беруть участь в урочистостях з нагоди пам’яті загиблих героїв. 

Номер слайду 5

“Ми завжди були такими… Ми завжди були сміливими. Найсміливішими у світі. Бо хто ще робив би те, що роблять українці? Бо хто ще мав стільки сміливості постійно боротися проти будь-яких проявів тиранії й захищати саме свободу? На кожних виборах, у революціях і на війні. Хто ще мав таку сміливість боротися проти всіх сил Росії на землі, у повітрі й на морі? Хто ще мав таку сміливість іти голіруч проти російської бронетехніки там, де росіянам тимчасово вдалося щось там захопити? Хто ще мав таку сміливість говорити всьому світові, що лицемірство – це погана зброя? Хто ще мав таку сміливість спонукати найбільші компанії забувати про бухгалтерію та згадувати про мораль? А політичних лідерів – навчати бути українцями… Хоч трохи бути сміливими”, - зі звернення В. Зеленського до українського народу 7 квітня 2022 року

Номер слайду 6

Історичний екскурс “Синове воїнів хоробрих, явіть мужність свою! І вам вовіки віків славу запишуть” Г. Граб’янка Українці у всі часи та понад усе цінували свою свободу. І значною мірою через це воювати нам доводилось багато і часто. Доводиться і нині. Захищати себе від нападників і не допустити завоювання території. Хто б міг подумати, що брати до рук зброю українцям доведеться й у третьому тисячолітті. Змінювалися обладунки, зброя, воєнні тактики та способи формування військ та незмінним залишається волелюбний дух, незламність і здатність до саможертовності, яка дивує весь світ. Не раз ми воювали і боролись. Переможемо і цього разу. Бо славні справжні герої були завжди і не перевелися досі в Україні.

Номер слайду 7

Київська русь “ “Іду на Ви!” Великий князь Київський Святослав Хоробрий Основою давньоруського війська була дружини – професійні воїни. Руси здобули собі славу відважних і вправних воїнів. Відомо, що їхні загони не раз перемагали кількісно переважаючі сили ворогів. Візантійський літописець Лев Діакон так писав про них: “ … роси, що здобули славу переможців у сусідніх народів, вважаючи за величезне лихо втратити її і бути переможеними, билися відчайдушно”.

Номер слайду 8

Козаки - “лицарі степів” “Здобудеш волю – заслужиш небо! Рабів до раю не пускають!” кошовий отаман Війська Запорізького І. Сірко Історія України свідчить, що феномен добровольства у боротьбі із загарбниками здавна був притаманний українцям. Одним із перших яскравих прикладів є Запорізька Січ – воєнізована структура з добровольчих батальйонів, які століттями боронили українську землю. Запорізька Січ, хоча і була знищена, залишається символом боротьби за волю та незалежність українського народу.

Номер слайду 9

Славою безсмертною овіяні повік “Волю українського народу не знищать ні ворожі тюрми, ні заслання, бо Україна є нездобутнім бастіоном героїв і борців.” Є. Коновалець Іншим яскравим прикладом, але вже нової історії – Легіон Українських Січових Стрільців – національне військове формування в яке записувалися лише добровольці. Події Першої світової війни, протистояння Австро-Угорщини Росії українці вирішили використати задля втілення заповітної мрії – незалежність України.

Номер слайду 10

перші українські кіборги “На Аскольдовій могилі Український цвіт! По кривавій по дорозі Нам іти у світ.” П. Тичина 29 січня в Україні відзначають пам’ять героїв Крут – українських студентів, які, ціною власного життя, намагалися зупинити більшовицький наступ на Київ у 1918 р. Трагічна загибель студентського куреня під Крутами стала символом патріотизму і жертовності в боротьбі за незалежну Україну.

Номер слайду 11

“Слава Україні! – Героям Слава!” “Ми боремося не тому, що ненавидимо тих, хто знаходиться перед нами, а тому, що любимо тих, хто у нас за спиною!” Р. Шухевич Українська повстанська армія – військово-політична формація Українського визвольного руху, стратегічною метою якого було відновлення української державності. Заснована 14 жовтня 1942 року. З 1949-го - була реорганізована в збройне підпілля, що вело боротьбу до середини 1950-х Через лави УПА пройшло понад 100 тисяч осіб, переважно патріотично настроєна молодь. Із 2015 року вояки УПА мають статус борців за незалежність України.

Номер слайду 12

Революція гідності “Нашим природнім середовищем стало змагання, змістом нашого життя стала боротьба.” С. Бандера Верховна Рада України визнала Революцію Гідності одним із ключових моментів українського державотворення та виразником національної ідеї свободи. Відповідну постанову парламент ухвалив 17 лютого 2021 року. Революція Гідності засвідчила: українці не просто обрали шлях до Європи, а й готові за нього боротися, відстоюючи власні права та свободи. У світі Україну почали сприймати як державу з власною самобутністю, історією та гідністю, здатну захистити свій суверенітет.

Номер слайду 13

Євромайдан 21 листопада 2013 року зібрався Євромайдан, яким розпочалися події Революції Гідності. Його основною метою було повернення України до європейського шляху розвитку, шляхом укладення угоди про асоціацію з ЄС, яку В. Янукович відмовився підписати. 30 листопада відбувся кривавий розгін майданівців. Брутальні дії влади викликали потужний масовий спротив. Вже наступного дня на Народне віче зібралося вже понад мільйон учасників. Євромайдан увійшов в історію України як символ і взірець жертовності, патріотизму та героїзму. Він вкотре підтвердив те, що у найкритичніші та найважливіші періоди нашої історії знайдуться герої, ладні пожертвувати власним життям заради майбутнього України як незалежної демократичної держави.

Номер слайду 14

Герої Майдану: у нас є за що боротися Політики, науковці, громадські діячі, лікарі, митці – люди, без яких Євромайдан не відбувся б.

Номер слайду 15

Герої небесної сотні. Ми вдячні вам за свободу 20 лютого, згідно з Указом Президента від 11 лютого 2015 року, в Україні щорічно відзначають День Героїв Небесної сотні. Цього дня ми вшановуємо пам’ять про тих громадян, завдяки яким було змінено перебіг історії нашої держави. Героями Небесної Сотні стали 107 загиблих. Вони різні за віком (найстаршому – 82 роки, а наймолодшому – лише 17), статтю, освітою, професією (від успішних підприємців до пенсіонерів), з різних куточків України та з-за кордону. Вони захищали ідеали демократії, обстоюючи права і свободи людини, європейське майбутнє України. Це герої, які є уособленням людської, громадянської та національної відваги й самовідданості.

Номер слайду 16

Герої не вмирають!

Номер слайду 17

АТО: Війна, що триває У квітні 2014 році російські війська, окупувавши Крим і проголосивши “державні суверенітети” ДНР і ЛНР, вторглися на територію української частини Донбасу. Розпочалася антитерористична операція (АТО). Зоною проведення АТО було охоплено Донецьку і Луганську області, а також Ізюмський район та м.Ізюм Харківської області.

Номер слайду 18

Вони стояли на смерть заради перемоги

Номер слайду 19

“іловайський котел” У серпні 2014 року під містом Іловайськ розгорнулась одна з найстрашніших битв української армії у війні на Донбасі. Бої тривали з 6 по 29 серпня і увійшли в історію під назвою “Іловайський котел“. Українська армія втратила 366 воїнів, 429 – отримали поранення, 300 – потрапили в полон. Подвиг українських воїнів – хто боровся і захищав кожен метр української землі – назавжди залишиться прикладом мужності та героїзму, взірцем патріотизму та бездоганного виконання військового обов’язку. Вічна пам’ять загиблим Героям!

Номер слайду 20

“Люди вистояли, не витримав бетон!” Українське військо сильне фізично, а головне – морально. Вони відчайдушні та незламні, наче кіборги. Кіборгами почали називати захисників Донецького аеропорту (26 травня 2014 – 22 січня 2015). За надзвичайну витривалість, сміливість та безстрашність. Адже вони, на великий подив усіх, перебуваючи у нерівних позиціях з російськими військовими, трималися до самого кінця, так і не здавши позицій ворогові.

Номер слайду 21

Бої за дебальцеве 17 – 18 лютого 2015 року назавжди увійдуть в історію України як дні пам’яті полеглих у боях за українське місто Дебальцеве. Криваві бої, які тривали майже місяць – з 25 січня по 18 лютого 2015 року і включали в себе масовані артилерійські обстріли і навіть танкові битви, стали одним з поворотних етапів російсько-української війни. За ведення бойових дій у районі Дебальцевого державними нагородами України нагороджено 379 військовослужбовців, а відзнаками Міністерства оборони – 450 осіб.

Номер слайду 22

Покликанні захищати Вітчизну 24 лютого 2022 року розпочалося повномаштабне вторгнення РФ в Україну. Це третій етап російсько – української війни, розв’язаної Росією у 2014 році, участь у якій РФ постійно намагається заперечувати. Генеральна Асамблея ООН у своїй резолюції від 2 березня 2022 року засудила дії Росії та назвала їх агресією проти України. Міжнародний суд ООН в Гаазі 16 березня 2022 року зобов’язав Росію припинити воєнні дії в Україні.

Номер слайду 23

“Азовсталь” Металургійний комбінат “Азовсталь” став справжньою цитаделлю опору російським окупантам під час блокади Маріуполя (28 лютого – 20 травня 2022 року). А кожен, кого він прихистив – символом надлюдської стійкості і мужності. Місто опинилося у блокаді з перших днів війни. Тоді у підземеллі промислового гіганта опинилися тисячі людей, серед яких були цивільні, медики та майже 3 тисячі бійців з різних підрозділів. Поки окупанти стирали з лиця землі інфраструктуру міста, вбиваючи людей, “Азовсталь” залишався останнім бастіоном Маріуполя. Усі вони трималися до останнього. І лише 20 травня, виконуючи наказ вищого військового командування, припинили оборону, щоб вижити. і

Номер слайду 24

“Незламні, нескорені, неспинні!”

Номер слайду 25

Бахмут -“фортеця нашого духу” Колись це було тихе, звичайне містечко на сході, відоме своїм ігристим вином. Тепер воно стало синонімом війни та опору України. Розташоване воно на життєво важливому перехресті доріг, тому битва за нього має важливе значення. Сьогодні це ще один символ незламності України, який російські війська намагаються зрівняти з землею, пожертвувавши тисячами своїх солдатів, щоб з серпня 2022 року захопити кілька кілометрів навколо міста.

Номер слайду 26

Номер слайду 27

Номер слайду 28

Дякуємо вам за наші життя!Ми б’ємося за те, чому нема ціни у всьому світі – за Батьківщину.” О. Довженко Висловлюємо велику вдячність та повагу усім захисникам, які сьогодні мужньо захищають честь і гідність рідної країни. Сердечно дякуємо кожному з Вас, хто ризикуючи власним життям, з честю і гідністю виконує свій громадянський і військовий обов’язок. Ми всі низько схиляємо голови перед світлою пам’яттю тих, кому не судилося повернутися до рідних домівок. Вони тримають небо над нами й назавжди залишаться в наших серцях. Вічна їм пам’ять! Слава Україні! Пам’ятаємо!

Номер слайду 29

Дякую за увагу

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 21
Оцінки та відгуки
  1. Вергун Наталія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Куколова Анна Сергіївна
    Дякую за хороший матеріал!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Пріб Тетяна Іванівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Кулакевич Катерина
    Дякую. Хороший змістовний матеріал.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Странадко Наталія Анатоліївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  6. Ісаєва Юлія Григорівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  7. Січенко Марія Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  8. Жайворонок Наталія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  9. Каплюк Тетяна Віталіївна
    Щиро дякую, хороший змістовний матеріал.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  10. Аксіненко Юлія Григорівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  11. Аксіненко Юлія Григорівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  12. Аксіненко Юлія Григорівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  13. Аксіненко Юлія Григорівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  14. Пашаєва Тетяна Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  15. Чепіга Ганна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  16. Дричик Алла Федорівна
    Загальна:
    4.0
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    4.0
  17. Білокінь Катерина
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  18. Сафонюк Тетяна Іванівна
    Щиро дякую за змістовний матеріал. Завтра використаю у роботі з класом.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  19. Кравченко Лілія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  20. Гончар Лариса Григорівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  21. Савчук Галина
    Дякую щиро за глибокий матеріал.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 18 відгуків
pptx
Додано
18 травня 2023
Переглядів
17269
Оцінка розробки
5.0 (21 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку