Презентація до Дня пам'яті жертв голодомору

Про матеріал
Презентація до Дня пам'яті жертв Голодомору. Містить історичні факти про події 1932-1933 років, свідчення очевидців, відео та фотоматеріали.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

1932-1933

Номер слайду 2

За свідченнями істориків від семи до десяти мільйонів наших співвітчизників були без жалю знищені голодомором. Комуністичний режим свідомо спланував і здійснив терор нашого народу голодом. У світі не зафіксовано голоду, подібного тому, що випав на долю українського народу. У давнину голод застосовували під час воєн, при облозі ворожих міст. Але щоб голодом винищувати своє населення – такого історія не знала. На території України взагалі ніколи не було голоду, до приходу до влади комуністів. Законом від 7 серпня 1932 року заборонялося збирати колоски на полі навіть перед їх заорюванням. За такий «злочин» звинувачений карався від «не нижче 5 років ув’язнення в далеких таборах з конфіскацією майна», аж до найвищої міри покарання – розстрілу.

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Вимоги селян: «Нам не треба диктатури пролетаріату!», «Геть диктатуру пролетаріату, при якій селянам не можна жити!», «Не чіпайте церков!», «Не чіпайте куркулів!», «Геть колективізацію!», «Геть радянську владу, будемо вибирати старосту!» У 1927-му було здійснено 173 теракти проти представників радянської влади та сільського активу, за 11 місяців 1928-го — 351 , а в 1929-му — 1437 У багатьох селах було розігнано сільради, сільських активістів і комуністів побито, колгоспне майно розібране.

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Пам`ять бабусі в серце ужалилакрові смаком солоно-залізним. Чую ночами тихе і жалібне:"Мамо, я хочу їсти..."

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Це остання хлібина, остання…Очі голодом налиті вщерть. Батько й діти не їли зрання…Це остання хлібина, остання,Після неї голодна смерть. Плаче й крає мов соломинку. Пильно дивиться дітвора. Тату, їжте ось цю шкуринку,Майте жалю до нас краплинку – Умирати вже вам пора. Взяв шкуринку дідусь і плаче,І стареча рука тремтить…Сиве око – сліпе, незряче,Але серце його козаче. Б’ється рівно і хоче жить. Стали кожному крихти в горлі. Спазми в горлі – немає слів…А над хатою – клекіт орлій,А на вигоні – трупи чорні,Там, де саваном сніг білів.

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Намагаючись врятуватись від голодної смерті, люди вживали в їжу відходи, трупи тварин, бур'яни. Ось меню, складене на основі спогадів свідків того часу: хліб з висівок проса та гречки, замішаний на воді, дерев’яна стружка з бочки в якій зберігали сало, випарені в казанах старі кістки тварин, шкіряне взуття та підошви, «млинці» з кропиви, каша з бур’яну. Кінський гній, бо в ньому інколи були цілі зерна пшениці. Делікатесом були жолуді та слимаки.

Номер слайду 13

"Мамо, вставайте, в хаті не холодно. В чоботи діда ноги не втисну -понабрякали... Вцілила в голуба. Юшки зварила миску. Мамо, рідненька, я обіцяю вам, що не попрошу пити і їсти... Діти ще сплять, на них вже лиця нема... Тато пішов до міста. Наше село, казали, оточене, і кулемет стріляє за гаєм. Я не була там, бігали хлопчики. Тата у нас немає... Вчора тут зайди були під хатою, ласо дивились довго на Лесю... Я пригрозила - вирву всі патли їм. Мамо! Мені лиш десять....

Номер слайду 14

Сплять до обіда, покотом... Добре вам. Дишуть, чи ні? Я не помічаю... Мамо, вставайте. Піч вже розтоплена, я заварила чаю... Бабця з дідусем спухли і плакали, ляду підняли, щезли у льосі. Вже говорили пошепки й знаками, так і лежать там досі... Мамо, вставайте. Страшно так, Господи... Настя з Андрійком й Леся затихли...Їсти чомусь вже більше не просите. В хату вселилось лихо...

Номер слайду 15

Що ж ви спите?" - дівчатко печалилось. Сморід солодкий повнив провулок. Бджіл не діждали, вишні - стрічали ос:бджіл і людей не було. Замість казок, здається, що вчора мислухали бабцю в пізню годину.І поклялись вернутися з бджоламив мертве гніздо родинне.

Номер слайду 16

Середня оцінка розробки
Структурованість
4.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.7
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1.  OSKIL
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
27 листопада 2021
Переглядів
7590
Оцінка розробки
4.7 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку