Презентація до екологічного проекту "Руді лісові мурахи – важлива ланка екосистеми лісу"

Про матеріал

Одним з етапів екологічної олімпіади в 10-11 класах є написання та захист екологічного проекту. Пропоную вашій увазі один з таких проектів та презентацію до нього. Інші мої проекти за посиланням https://naurok.com.ua/profile/923/biblioteka

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Руді лісові мурахи – важлива ланка екосистеми лісу

Номер слайду 2

Вступ. Чому я обрала таку тему дослідження?Поет, письменник, філософ, відважний льотчик Антуан де Сент-Екзюпері сказав: «Ми всі несемся вдалину на одній і тій же планеті, ми – екіпаж одного корабля». Ми всі – частина однієї екосистеми. І при руйнуванні однієї ланки, можуть постраждати всі.

Номер слайду 3

Актуальність теми. Вивчення особливостей життєдіяльності та поведінки мурах, їх взаємозв’язків у екосистемі лісу, є дуже важливим аспектом, що не тільки допоможе нам краще зрозуміти їх роль у природі, а й мотивує оберігати, охороняти.

Номер слайду 4

Об’єкт дослідження – рудий лісовий мураха. Предмет дослідження – життєдіяльність та значення рудих лісових мурах

Номер слайду 5

Мета дослідження: стимулювати природоохоронну діяльність мешканців села, навчити правильно доглядати за мурашниками, вивчивши закономірності їхньої життєдіяльності та поведінки. Завдання проекту: • вивчити біологічні особливості та значення рудих лісових мурах;• провести фенологічні спостереження за мурашниками нашого лісу;• провести дослідження для з’ясування ролі запахів у житті мурах;• дослідити особливості поведінки мурах у мурашнику;• з′ясувати, в яких місцях та з якого матеріалу будуються мурашники;• стимулювати природоохоронну діяльність учнів.

Номер слайду 6

Рудий лісовий мураха. Тип Членистоногі, клас Комахи, ряд Перетинчастокрилі. Головний мозок мурашки - один з найбільших в світі тварин. Головним органом захисту у мурашок є гризучий ротовий апарат. Він здатний замикатися з феноменальною швидкістю - 120-230 км/год! Тому укус навіть крихітної мурашки дуже чутливий і здатний відлякати порівняно великого хижака.

Номер слайду 7

Пахучі залози, що виділяють леткі речовини, заміняють цим комахам мову. За допомогою пахучих міток мурашки сигналізують про небезпеку, відрізняють своїх від чужих, сповіщають про початок сезону розмноження, наявність корму і навіть ... про необхідність винести сміття.

Номер слайду 8

Розподіл праціЯк і у всіх соціальних комах, особини мурашнику розділені на три касти: самки, що відкладають яйця (королеви або матки), самці і безплідні самки (робочі). Є ще й солдати. Великі щелепи мурашок-солдатів є їхньою зброєю і робочим інструментом. Робочі мурашки збирають мед бджіл з вуликів і нектар квітів. Після повернення в мурашник вони відригують цю їжу і годують інших робочих мурашок. В їхні функції входять також побудова мурашника і підтримання його в чистоті і порядку, догляд за личинками і лялечками.

Номер слайду 9

Екологічні функції мурах. Поїдають комах-шкідників і їх личинки, тим самим регулюючи їхню кількість. Сприяють підвищенню родючості грунту, розпушують і перемішують його, насичуючи киснем. Харчуючись насінням рослин, сприяють їх територіальному поширенню.Є важливою ланкою в харчовому ланцюзі. Вони є їжею для багатьох лісових мешканців: ведмедів, борсуків, лисиць, птахів.

Номер слайду 10

Застосування знань про особливості поведінки мурах людиною1. На основі вивчення руху мурах вузькими тонелями німецькі ентомологи запропонували програмні забезпечення автомобільного руху. У моделі ропонується, щоб, щоб автомобілі на дорогах могли, як мурахи, поширювати і сприймати «феромони», тобто такі сигнали, як «червоне світло», «поворот», прискорення або зменшення швидкості.2. Американські інженери працюють над створенням робота, який копіюватиме мурашину поведінку під землею і в перспективі допомагатиме рятувальникам при землетрусах. Мурахи в обмеженому просторі послуговуються своїми вусиками-антенами для зондування місцевості та чіплялися нимиза вузькі стінки проходу, тому не падають.

Номер слайду 11

Практична частина

Номер слайду 12

Найпростіші експерименти з мурахами. Експеримент № 1. Я нанесла трохи білої фарби на невеличку частину поверхневого шару мурашника. Через два дні плями не стало, але залишки фарби були в інших місцях мурашника. Висновок. Мурахи постійно перевертають весь будівельний матеріал свого будинку. Експеримент № 2. Спостереження за орієнтуванням мурах. Я забрала мурашку з стежки, що веде до мурашника, і посадила його на відстані 2 метрів від цієї стежки на землю. Мураха блукав протягом 5 хвилин, поки не наткнувся на іншу стежку. По ній він відразу ж попрямував до мурашника.

Номер слайду 13

Експеримент 1

Номер слайду 14

Експеримент 2

Номер слайду 15

Експеримент № 3. Паличкою провела поперек мурашиної стежки, стерши верхній шар землі. Мурахи безпорадно стали кидатися взад і вперед, не знаючи куди йти. Рух на цій ділянці мурашиної стежки порушився. Експеримент № 4. Не порушуючи поверхневий шар землі, злегка доторкнулася пальцями до мурашиної стежки на кілька секунд. Навіть від такого дотику спостерігалося порушення руху, мабуть від запаху пальців рук. Висновки. Мурахи орієнтуються в лісі за допомогою нюху, використовуючи спеціальні речовини – феромони, запах яких не дає їм заблукати і збитися з шляху. Якщо мураха перебуває на своїй території, вона рано чи пізно знайде дорогу до будинку.

Номер слайду 16

Експеримент 3

Номер слайду 17

Експеримент № 5. Чи впізнають мурахи свого. Візьмемо рудого лісового мурашку і посадимо в іншій мурашник. Чужий мураха негайно піддасться нападу з боку господарів. Висновок. Мурахи відрізняють мешканців свого мурашника від прибульців того ж виду.

Номер слайду 18

Дослідження будівельного матеріалу мурашників У хвойних і змішаних ділянках лісу мурашник побудований з ялинової або соснової хвої, нерідко на куполі можна побачити грудочки смоли хвойних дерев. Літом смола на сонці плавиться, склеює хвоїнки і утворює міцну крівлю. У березняках і дубняках зовнішній купол викладений з дрібних березових і дубових гілочок.

Номер слайду 19

Перевірка цікавого факту. Чи справді навколо мурашника можна побачити буйну рослинність? Ось що вдалося з’ясувати. Мурашники нашого лісу оточені хащами зірочника, чистотілу, кропиви, ожини, малини. Ці рослини, дійсно, значно більші за тих, які знаходяться на віддалі від мурашників. Ягоди на таких рослинах здаються соковитішими, солодшими і в 1,5—2 рази більшими. Це можна пояснити тим, що в землі мурашки мають спеціальні камери, куди скидають харчові відходи. З часом в таких місцях утворюються плями перегною.

Номер слайду 20

ВИСНОВКИМурашки є важливою складовою гетеротрофної ланки кругообігу речовин лісового біогеоценозу. Значення мурашника: збагачення ґрунту гумусом, знищення шкідників хвої і листя; збільшення чисельності комахоїдних птахів; відновлення вимогливих до ґрунту лісових порід. Отже, мурахи дуже корисні комахи: оберігаючи мурашники, ми зберігаємо наші ліси.

pptx
Пов’язані теми
Екологія, Інші матеріали
Додано
4 лютого 2018
Переглядів
6150
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку