Презентація до КТС "Дерево мрій"

Про матеріал

Сформувати знання учнів про історію виникнення та розвитку паперопластики; навчити виготовляти вироби об'ємної форми з паперу; удосконалювати навички роботи з папером; розвивати творчі здібності і мислення, спостережливість, акуратність у роботі; формування творчої особистості, дружніх стосунків; відчуття відповідальності , взаємодопомоги; розвивати творчу уяву; виховувати працелюбність, любов і бережне ставлення до природи, естетичні смаки, відчуття прекрасного , гордість за свою виконану працю.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Добрий день! У добрий час,Радо ми вітаєм вас. Здоров`я, щастя вам бажаємо,Урок КТС розпочинаємо. У світ краси полинем ми сьогодні,Бо де природа – там завжди краса!

Номер слайду 2

КТС «Дерево мрій»(паперопластика)

Номер слайду 3

Папір вперше був винайдений у II ст. до н. е. в Китаї. Перший папір виготовляли з молодих пагонів бамбука, подрібненого до волокон. Одержану масу розбавляли водою і виливали на сито. Коли вода стікала, паперовий аркуш був готовий. Його залишалось спресувати і висушити. Древній Китай – країна традиційної ізольованості: всі свої винаходи китайці намагалися тримати у секреті. Не минув цієї участі і папір.

Номер слайду 4

Тому вдруге папір був «винайдений» у Самарканді – одному з центрів науки і культури Середньої Азії того часу. Звідти папір став поширюватись по всьому світу.

Номер слайду 5

В наш час папір роблять спеціальні машини з деревини, макулатури, соломи, ганчір̓я, стебел кукурудзи. Такі машини виготовляють близько 1км паперу за секунду.«Гарний папір примушує думати про гарні речі» – говорять японці.

Номер слайду 6

Паперопластика - це конструювання об'ємних та напівоб'ємних форм з паперу шляхом його механічної обробки та трансформації. А саме: складання, скручування, згинання, вирізування, прорізування, гофрування, склеювання тощо.

Номер слайду 7

Паперова пластика – це мистецтво оживляти аркуш паперу, створюючи з нього за лічені хвилини виразні образи: квіти, птахів, тварин.

Номер слайду 8

Дивлячись на творіння, створені за допомогою техніки паперопластики, інакше як творами мистецтва їх не назвеш.

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Напрямки паперопластики. Орігамі Кусудама Квілінг Торцювання

Номер слайду 11

Оригамі Оригамі – це складання з паперу різних фігур, що спочатку було переважно забавкою для дітей, та переросло у ціле мистецтво.

Номер слайду 12

Заняття оригамі сприяють розвиткові гнучкого мислення та фантазії, тренують пам’ять, увагу й концентрацію, поліпшують координацію рухів і дрібну моторику пальців, знижують тривожність, підвищують самооцінку й упевненість у власних силах. В перекладі з японської мови орігамі означає «складання паперу» («Ори»-складати, «Камі»- папір).

Номер слайду 13

За японським повір'ям, якщо скласти з паперу тисячу журавликів, то задумане бажання обов'язково здійсниться.

Номер слайду 14

Кусудама. Кусудама – один з найдавніших декоративних традиційних японських виробів у техніці оригамі. Слово «кусудама» можна перекласти як «лікарська куля». Разом з тим, так називаються декоративні кулясті конструкції, зібрані з паперових квіток, розеток або збірних модулів іншої форми.

Номер слайду 15

Квілінг. Квілінг - це мистецтво робити справжні шедеври з скручених у спіраль смужок кольорового паперу.

Номер слайду 16

Хоча зародилося це мистецтво в середньовічній Європі, але в наші дні найбільш поширене воно в країнах Сходу, особливо в Кореї. На відміну від європейців, східні майстри володіють просто унікальним терпінням і ніколи не поспішають при створенні своїх творінь. Корейці називають цю техніку паперокручення і навіть випускають спеціальний папір для квіллінга, яка володіє певними властивостями і продається вже нарізаною на смужки різної ширини - від 2 мм до 3 см.

Номер слайду 17

Витинанка. Витинанка - вид українського народного декоративного мистецтва.  Назва походить від слова — "витинати", тобто "вирізати". Це орнаментальні прикраси житла, ажурно або силуетно витяті ножицями, вирізані ножем з білого або кольорового паперу. 

Номер слайду 18

У давнину такі вироби використовували для оздоблення стін, вікон, полиць, груб, печей. Як правило, традиційна витинанка містить сюжет - за нею можна було прочитати, що відбувається в селі, хто народився, де весілля, які були свята.

Номер слайду 19

Перші витинанки з'явилися у VІІ-ХІІ столітті у Китаї, на батьківщині паперу. Напередодні свята весни китайські жінки наклеювали на вікна традиційні паперові узори, сюжети у вигляді драконів, квітів, різних символів.

Номер слайду 20

Торцювання. Торцювання – один з видів паперового рукоділля. Цю техніку можна віднести і до способу аплікації, і до виду квіллінга (бумаговерченія). За допомогою торцювання можна створювати дивовижні об'ємні картини, мозаїки, панно, декоративні елементи інтер'єру, листівки. Таким способом можливо прикрашати практично будь-які предмети, наприклад, фоторамки.

Номер слайду 21

Торцювання – робота не складна, але кропітка. Вона вимагає не тільки посидючості, але й акуратності, уваги і певної спритності.

Номер слайду 22

Коли ми вже більше не можемо мріяти, ми вмираємо», – сказала американська анархістка Емма Голдман. Дійсно, немає жодної людини, який би не мріяв.

Номер слайду 23

Якщо описувати, які бувають мрії, прикметники можна використовувати самі різні: високі, низькі, світлі, брудні, недосяжні і буденні.

Номер слайду 24

Номер слайду 25

Номер слайду 26

«Дерево мрій»

Номер слайду 27

Правила ТБПравила користування ножицями1) Ножиці – це небезпечний інструмент. Поводитись з ним треба обережно.2) На робочому місці поклади ножиці так, щоб вони не виходили за край парти.3) Не тримай ножиці вістрями догори.4) Не ріж на ходу. Під час різання не вставай з місця.5) Передавай ножиці закритими і кільцями вперед.6) Під час роботи з ножицями притримуй матеріал лівою рукою так, щоб він не потрапляв на лінію різання. Правила користування клеєм1) Клей треба наносити пензликом від середини до країв.2) Для притискання елементів аплікації і витирання рук треба користуватися серветкою.3) Закінчивши роботу, клей потрібно щільно закрити.

Номер слайду 28

«Дерево мрій»

Номер слайду 29

pptx
Додано
31 січня 2018
Переглядів
3031
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку