Презентація до методичної розробки "Сатиричне викриття бездуховності обивателів, що зрікаються своєї мови, культури, родового коріння в п`єсі «Мина Мазайло»"

Про матеріал

Українізація — політика

радянської влади у 20-ті роки

XX століття. Тоді почався розвій національної мови й культури: створювалися українські школи, видавництва, спілки;

митці повірили у свободу.

Сатирична комедія це драматичний твір , у якому за допомогою сатиричних засобів різко висміюються суттєві суспільні вади, зображуються смішні (комічні) події, персонажі.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема. Сатиричне викриття бездуховності обивателів, що зрікаються своєї мови, культури, родового коріння в п`єсі Миколи Куліша «Мина Мазайло»

Номер слайду 2

Номер слайду 3

1. Що ви знаєте про українізацію з історії? 2. Яке завдання перед собою поставив драматург?3. Що таке сатирична комедія?

Номер слайду 4

УКРАЇНІЗАЦІЯ Українізація — політика радянської влади у 20-ті роки XX століття. Тоді почався розвій національної мови й культури: створювалися українські школи, видавництва, спілки; митці повірили у свободу.

Номер слайду 5

Сатирична комедія – це драматичний твір , у якому за допомогою сатиричних засобів різко висміюються суттєві суспільні вади, зображуються смішні (комічні) події, персонажі.

Номер слайду 6

Станція «Презентація»

Номер слайду 7

Станція «Алфавіт»

Номер слайду 8

Тема. Сатиричне викриття бездуховності обивателів, що зрікаються своєї мови, культури, родового коріння в п`єсі Миколи Куліша «Мина Мазайло»

Номер слайду 9

Мета уроку: розкрити актуальність п’єси у наш час, учити учнів коментувати текст твору, характеризувати образи-персонажі; проаналізувати позиції головних персонажів твору щодо українізації, їх ставлення до української мови; узагальнити і систематизувати знання учнів з теми „Життєвий і творчий шлях Миколи Куліша”

Номер слайду 10

Епіграф: Плекайте мову. Пильно й ненастанно. Політь бур`ян. Чистіша від сльози. Вона хай буде. Вірно і слухняно. Нехай щоразу служить вам… М. Рильський

Номер слайду 11

Епіграф: Без мови рідної, юначе,Й народу нашого нема. В. Сосюра

Номер слайду 12

Метод «Лист до себе»

Номер слайду 13

Метод «Прес»1. Я вважаю, що…2. Тому що…3. Наприклад, …4. Отже,…

Номер слайду 14

Станція «Теоретична»

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Сатирична комедія «Мина Мазайло»Автор:  Рік:  Літературний рід:  Жанр:  Тема:  Ідея:  Головні герої:  Сюжет:  Сюжетні лінії:  Композиція:  Особливості п'єси "Мина Мазайло": 

Номер слайду 17

Метод«Займи позицію»

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Твори, близькі за ідеєю: Ж. Б. Мольєр “Міщанин шляхтич”І. Карпенко-Карий “Мартин Боруля”Письменники, твори, що згадані у п'єсі: Опера “Тарас Бульба”Вистава “Дні Турбіних”Дума “Втеча трьох братів з Азова”Хвильовий. Тичина

Номер слайду 20

Станція «Лінгвістична вікторина»

Номер слайду 21

Станція «Капітани»

Номер слайду 22

1. Прізвище, ім’я та по батькові…2. Де проживає?3. Національність…4. Освіта…5. Місце роботи…6. Сімейний стан, склад сім’ї…7. Винаходи…8. Партійність…9. Ставлення до українізації…10. Риси характеру…Анкета головного героя п’єси Мини Мазайла

Номер слайду 23

Номер слайду 24

Словникова робота Нігілізм – заперечення цінностей або заперечення установлених суспільством норм, принципів, законів, авторитетів. Нігіліст – людина, яка негативно ставиться до всього загальновизнаного.

Номер слайду 25

Манкурт – людина, що забула минуле, відмовилася від національних традицій, втратила моральні орієнтири. Шовініст – людина, що обстоює ідею расової винятковості та розпалює національну ворожнечу й ненависть. Обиватель – житель певної місцевості; людина, позбавлена широких суспільних поглядів, яка живе міщанськими інтересами.

Номер слайду 26

Націоналіст – той, що розпалює національну ворожнечу під гаслом захисту своїх національних інтересів і національної винятковості. Патріот – віддана своїй вітчизні та народу людина.

Номер слайду 27

Прихильникиросійської мови: Прихильникиукраїнської мови: Мина Мазайло Тьотя Мотя Килина Мазайло. Рина Мокій. Дядько. Тарас

Номер слайду 28

Мина Мазайло – службовець тресту “Донвугілля”, міщанин: - Серцем передчуваю, що українізація – це спосіб робити з мене провінціала, другосортного службовця і не давати мені ходу на вищі посади. -Українцями звуться ті, хто вчить нещасних службовців так званої української мови.  Мокій – син, науковець-лінгвіст: - Хто стане нищити двадцять мільйонів одних лише селян українців, хто? Герої комедії про українізацію:

Номер слайду 29

Дядько Тарас – національно-свідомий українець: - Їхня українізація – це спосіб виявити всіх нас, українців, а тоді знищити разом, щоб і духу не було... Попереджаю! Мотрона Розторгуєва – представниця російського шовіністичного табору: - Та в „Днях Турбіних” Альоша, ти знаєш, як про українізацію сказав: все це туман, чорний туман, каже, і все це минеться. І я вірю, що все оце минеться. Зостанеться єдина, неподільна...- Я так і знала, я так і знала, що тут діло нечисте... Так от вони хто, ваші українці! Тепер я розумію, що таке українська мова. Розумію. Австріяцька видумка, так? По- моєму, прілічнєє бить ізнасілованной, нєжелі українізірованой.

Номер слайду 30

Станція «Таблиця»

Номер слайду 31

Дійовіособи. Позиції до українізаціїСтавлення до української мови. Герої за поглядами робить опір українізаціївідказується від української мовиманкурт наївний, вірить в українізацію, розпочату більшовикамививчає і пропагує українську мовумає певні риси патріота вороже ставиться до українізації, вважає, що все минетьсяукраїнську мову вважає «австріяцькою видумкою»шовіністка вважає, що українізація для того, щоб виявити українців і знищитивболіває, але не хоче нічого новогонаціоналіст

Номер слайду 32

Дійовіособи. Позиції до українізаціїСтавлення до української мови. Герої за поглядами. Мина Мазайлоробить опір українізаціївідказується від української мовиманкурт. Мокійнаївний, вірить в українізацію, розпочату більшовикамививчає і пропагує українську мовумає певні риси патріота. Тьотя Мотявороже ставиться до українізації, вважає, що все минетьсяукраїнську мову вважає «австріяцькою видумкою»шовіністка. Дядько Тарасвважає, що українізація для того, щоб виявити українців і знищитивболіває, але не хоче нічого новогонаціоналіст

Номер слайду 33

Станція «Асоціативні малюнки»

Номер слайду 34

Герої п’єси (з вистав українських театрів)

Номер слайду 35

Станція «Впізнай героя»

Номер слайду 36

« - їхня українізація – це спосіб виявити всіх нас, українців, а тоді знищити разом, щоб і духу не було… Попереджаю!». « - Я українець!». « - А я не повірю вам, не повірю! І тобі, Мокію, ражу не вірити українізації. Серцем передчуваю, що українізація – це спосіб зробити з мене провінціала, другосортного службовця і не давати мені ходу на вищі посади». « - Ну, милії ви мої люди, невже ви не довіряєте, і кому? Мені, …, з Курська?.. Давайте всі гуртом помиримо рідного сина з рідним батьком, мої ви милії люди, руськії люди, їй-богу!».

Номер слайду 37

«Не бачили, не читали?"Харків" — написано. Тільки що під'їхали до вокзалу, дивлюсь — отакими великими літерами: "Харків". Дивлюсь — не "Харьков", а "Харків"! Нащо, питаюсь, навіщо ви нам іспортілі город?» «Тоді я не розумію, що таке українці, хто вони такі: євреї, татари, вірмени?.. Будь ласка, скажіть мені, кого у вас називають українцями? Будь ласка...» «Боже!.. По-моєму, прілічнєє бить ізнасілованной, нєжелі українізірованной» «Сорок три роки… носю я це прізвище, і воно, як віспа на житті — Мазайло!..

Номер слайду 38

Станція «Хто більше?»

Номер слайду 39

Рефлексія Одержання листів учнями

Номер слайду 40

Прийом «Драбинка успіху»

Номер слайду 41

Заповнення карток оцінювання

Номер слайду 42

Учням середнього рівня навченості Скласти тести (12) до прочитаного твору. Учням достатнього рівня навченостіПідготувати цитатну характеристику Мини Мазайла та другорядних персонажів твору. Учням високого рівня навченостіЗовсім скоро ви будете складати ЗНО. Працюючи над розгорнутим висловлюванням ви повинні будете не тільки чітко сформулювати тезу, аргументи, а й навести доречні приклади. Отже, додому ви отримаєте творче завдання, у якому слід підтвердити або спростувати тезу “Коли в людини є народ, тоді вона уже людина”, а літературним прикладом до одного із аргументів може бути персонаж комедії “Мина Мазайло”. Домашнє завдання

Номер слайду 43

І наостанок послухайте притчу. Уявіть, що кожного дня ви в банку отримуєте 86 400$. І витратити ці гроші можна тільки цього дня, переносити покупки ні в якому разі не можна. Що ви будете робити?

Номер слайду 44

Живіть, творіть, будьте людьми! Успіхів вам!!!

pptx
Додано
1 квітня 2018
Переглядів
3885
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку