Презентація до міжнародного дня сніговика

Про матеріал
Яка зима - без сніговика ?! Великі і маленькі, добрі і смішні, з морквинами замість носа і старим відром на голові, народжуються вони, немов за помахом чарівної палички, в міських і сільських дворах, любовно зліплені, скачані долоньками дітей і дорослих. Скільки сніговиків з'являється навколо нас за зиму? Сотні! Дивишся, і кожен раз дивуєшся фантазії, самобутності і оригінальності мислення «скульпторів»! Ця весела зимова затія відома людям вже не одне століття. Але далеко не всім відомо, який надприродний сенс був у сніговика в минулому ...
Зміст слайдів
Номер слайду 1

СНІГОВИК. ІСТОРІЯ ВИНИКНЕННЯ СИМВОЛ ЗИМИ І НОВОГО РОКУ

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Я розповім тобі дружок, хто такий сніговичок! Чи замислювався ти над тим, що символізує сніговик за вікном, і кому вперше в усьому світі спало на думку зліпити цього зимового красеня?

Номер слайду 5

Сніг кружляє та кружляє, Білим пухом все вкриває. Я замети розкидаю І доріжки прокладаю. Щоб у снігових доріжках Не застрягли діток ніжки. Я – старанний Сніговик, Лінуватися не звик.

Номер слайду 6

18 січня – Міжнародний день сніговика. Вважається, що ця цифра нагадує  фігурку сніговика з мітлою.

Номер слайду 7

Така ідея прийшла в голову колекціонера Корнеліуса Грётца з Німеччини. Він почав ще юнаком збирати зображення сніговика і увійшов в 2008 році зі своєю колекцією в книгу рекордів Гіннеса!  У нього понад три тисячі експонатів! І все це - Сніговики! І ось цей колекціонер запропонував справляти День Сніговика.

Номер слайду 8

Корнеліус розмірковував так: По-перше, в середині січня в багатьох країнах є сніг. По-друге, число 18 схоже на Сніговика, який тримає в руках мітлу. По-третє, на щастя, в цей день ще не було ніякого міжнародного свята! Крім того, Сніговик може стати символом для акцій на захист навколишнього середовища, адже, Сніговики, страшенно бояться потепління. Чи стане всюди тепліше, зникне сніг, а разом з ним і Сніговик.

Номер слайду 9

Яка зима - без сніговика ?! Великі і маленькі, добрі і смішні, з морквинами замість носа і старим відром на голові, народжуються вони, немов за помахом чарівної палички, в міських і сільських дворах, любовно зліплені, скачані долоньками дітей і дорослих. Скільки сніговиків з'являється навколо нас за зиму? Сотні! Дивишся, і кожен раз дивуєшся фантазії, самобутності і оригінальності мислення «скульпторів»!

Номер слайду 10

Сніговиків ліпили з давніх часів і шанували як духів зими. До них, як і до Мороза, ставилися з повагою і зверталися з проханнями про допомогу. Для цього маленького сніговика ліпили з свіжого снігу і тихенько шепотіли йому своє прохання або бажання. Вірили, що як тільки снігова фігурка розтане, бажання відразу виповниться. 

Номер слайду 11

Якщо вірити старовинним переказами, в кінці XV століття, приблизно в 1493 році, італійський скульптор, архітектор, поет Мікеланджело Буонарроті вперше зліпив снігову фігуру. А саме слово «schneeman», тобто «сніговик» спочатку виникло в німецькій мові.  Зображення сніговика вперше з'явилося в якості ілюстрації до дитячої книжки з піснями, виданої в Лейпцигу.

Номер слайду 12

Перші сніговики зображувалися недобрими лютими сніговими монстрами вражаючих розмірів. Це не випадково, адже в ті давні часи безжальні зими з лютими морозами і вогкий хуртовинами приносили чимало клопоту. Швидше за все, саме тоді і з'явилися повір'я, згідно з яким сніговики представляють реальну загрозу для людей.

Номер слайду 13

Тільки в XIX столітті снігові створення «подобрішали» і незабаром стали незамінним атрибутом Різдва і Нового року. Вітальні листівки з зображенням милого усміхненого сніговика в оточенні веселих дітей швидко завойовували популярність.

Номер слайду 14

Цікаво, що в поданні європейських народів сніговик - це завжди істота чоловічої статі, снігових баб і снігуроньок у них ніколи не було. В англійській мові для його позначення є тільки одне слово - «snowman».

Номер слайду 15

За старовинною європейської притчею вважали створення сніговиків своєрідним методом боротьби з бісами.  А по інший християнській легенді, сніговики - це ангели. Адже сніг - це дар неба. А значить, сніговик - не хто інший, як ангел, який може передавати Богу прохання людей. Для цього маленького сніговичка ліпили з свіжого снігу і тихенько шепотіли йому своє бажання. Вірили, що як тільки снігова фігурка розтане, бажання відразу буде доставлено на небеса і незабаром виповниться.

Номер слайду 16

Найвищий в Європі сніговик красується на схилах гірськолижного курорту в Австрії, в місті Гальтюре: його висота досягла 16 метрів 70 сантиметрів. А рекорд зі створення найвищого сніговика в світі був встановлений в Сполучених Штатах Америки в 1999 році, його висота склала 37 метрів 20 сантиметрів, а вага - 6 тисяч тонн снігу. Повністю розтанув він тільки в липні.

Номер слайду 17

Найбільший сніговик України. • У місті Подольську Одеської області в 2017 році встановлено рекорд України зі створення найбільшого сніговика. • Висота сніговика - 6 метрів і 3 сантиметри, діаметр - 11 метрів. • Сніговика ліпили кілька днів за допомогою лопат і сходів, на «скульптуру» пішло близько 3 тонн снігу.

Номер слайду 18

Самого маленького сніговика в світі можна розглянути тільки в потужний мікроскоп, адже його висота складає всього три мікрона - в десятки разів менше товщини людської волосини       Його «зібрав» вчений Тодд Сімпсон із Західного університету в Онтаріо (Канада) з трьох сферичних кристалів діоксиду кремнію розміром близько 0,9 мікрон, потім вирізав очі і рот за допомогою фокусованої іонного пучка, а руки і ніс зробив з платини.

Номер слайду 19

В Японії і деяких інших країнах Азії сніговиків (Юкі Дарума) ліплять виключно з двох куль: великий нижній - тулуб, і верхній - голова. Таке зображення йде від стародавніх ляльок, що нагадують матрьошок. Рецепт ліплення сніговика Починати ліплення варто, тільки якщо є бажання і гарний настрій, інакше грудки будуть розвалюватися або сніговик вийде кривобоким.

Номер слайду 20

В даний час яких тільки сніг не ліплять !?

Номер слайду 21

Все залежить лише від фантазії і почуття гумору

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. Шмагун Наталія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Степанова Лариса Іванівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Докучаєва Оксана Анатоліївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додано
16 січня 2019
Переглядів
5235
Оцінка розробки
5.0 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку