Презентація до практичного заняття на тему "Русь-Україна від часів антів до Святослава" 7 клас

Про матеріал

Презентація для практичного заняття до книжки Дрібниця та Щупак. Презентація має 13 слайдів.

Зміст презентації

- титульна

- 4 питання з відповідями

В книжці параграф 6, учні діляться на групи.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Практична робота №1 Тема: «Україна-Русь від часів антів до Святослава»7 клас

Номер слайду 2

1 ЗАВДАННЯЗаповніть за зразком таблицю про розселення східних слов’ян на теренах України. Використовуючи назви річок, міст, сучасних областей України, запишіть інформацію про розселення полян, деревлян, сіверян, волинян (дулібів), тиверців, уличів, білих хорватів.

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Номер слайду 5

2 ЗАВДАННЯУ зошиті намалюйте шкалу часу, яка б включала Велике переселення народів, вождівство антів, легендарне заснування Києва, час існування східнослов’янських племінних союзів, хронологічні рамки та важливі події правління Олега, Ігоря, Ольги, Святослава. Визначте, які події збігаються в часі.

Номер слайду 6

ВПН – IV ст. Вождівство антів IV-VII ст.Ігор (922-945)Ольга (945-964)Олег Віщий (882-912)існування східнослов'янських племінних союзівзасн. Києва – 482 р. Святослав (964-972)

Номер слайду 7

3 ЗАВДАННЯУявіть себе журналістом/журналісткою. Використовуючи подані історичні джерела й ілюстрації, напишіть коротке есе (не більше ніж 20 речень) на тему «Заняття, побут, одяг і традиції східних слов’ян у джерелах».

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Номер слайду 10

4 ЗАВДАННЯСкладіть історичний портрет княгині Ольги або князя Святослава

Номер слайду 11

ОЛЬГАУ 903 році вона вийшла заміж за князя Ігоря, який на той час правив у Київській Русі. У 942 у них народився син Святослав. В 945 році Ігор загинув і правителькою Київської Русі стає княгиня Ольга, оскільки Святослав був замалий. Ольга була дуже хитрою, мудрою, завзятою та винахідливою. Дізнавшись, що князь Ігор загинув через древлян, обурена його смертю княгиня, вирішила хитрим способом жорстоко помститися древлянам. На її діяльність посприяли такі якості, як хитрість, мудрість, завзятість та винахідливість. Мені подобаються її якості мудрість та винахідливість, а не подобається те, що вона була жорстокою. Княгиня Ольга здійснила першу державну реформу на Русі – «урок», «погост» - місце збору данини. Сприяла зміцненню феодального землеволодіння. Посприяла об`єднанню племін в єдину державу. Сприяла зміцненню авторитету Київської Русі. Хрестившись у Константинополі, невдало спробувала хрестити Русь. Невдача в релігійній сфері нашкодила авторитету Ольги.Її ворогами були древляни, тому що вони вбили її чоловіка Ігоря. До друзів можна віднести Адальберта єпископа. Наслідками її діяльності для сучасників та потомків- наближення Русі до хрещення, сприяла об`єднанню племін в єдину державу.Її діяльність викликає у мене відчуття гордості, за те що вона змогла правити такою державою, та сприяла її зміцненню.

Номер слайду 12

СВЯТОСЛАВНаступником Ольги був її син, Святослав, одна з найцікавіших постатей давньої доби історії України. М. Грушевський, який називав його "запорожцем на престолі", почасти мав рацію: Святослав був мужній, войовничий князь, з лицарською вдачею. Але в той він глибоко включився в міжнародні відносини і відіграв у них величезну роль. Він воював протягом усього свого правління, і походи його охоплювали грандіозну територію: ім'я його гриміло по всій Східній Європі та. Західній Азії. Його знали письменники Візантії та арабського світу. Святослав розпочав князювання походами на Оку та Волгу. Візантія вела боротьбу з новим Болгарським царством. Болгари пішли на порозуміння зі Святославом. Святослав був політичним діячем, який брав участь у великих подіях на Сході Європи. Знищення Хозарського каганату принесло Русі тільки шкоду, бо вона сама неспроможна була боротися проти кочовиків, які протягом чотирьох століть панували в степах. Балканська політика Святослава також не була для Русі вдалою. В цьому періоді можна констатувати важливий факт: зміцнення поганської реакції серед княжої дружини. Літопис оповідає, що Святослав відмовився охреститися, покликаючись на вороже ставлення дружини до християнства: вона глузуватиме з князя-християнина. Проте, серед його дружинників було багато християн.

pptx
Додано
11 жовтня 2020
Переглядів
20059
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку